Een bankrekening openen in de Filipijnen

Een bankrekening openen in de Filipijnen

opening a filipino bank account

Het was een vraag die ik van iemand kreeg die hier graag naartoe wil. En het was iets waar ik zelf ook al onderzoek naar gedaan heb. Want hoe pak je dat aan? Je bent in een land op een toeristenvisum, reist van hotel naar hotel en je wilt een bankrekening. Kan dat?

Ik stapte een filiaal van BDO binnen en stelde die vraag

De zwaar bewapende bewaker wees de balie aan waar ik moest zijn en de vriendelijke jongedame legde uit dat ik met

  • 2 pasfoto’s 1×1
  • 2 geldige legitimatiebewijzen voorzien van jouw handtekening (government issued)
  • een cash storting

een rekening kon openen.

De pasfoto’s, afmeting 1×1 is een typische afmeting die ze in Nederland niet gebruiken of kennen, maar vraag gewoon aan je pasfoto-winkel om 1×1 paspoort foto’s of koop zo’n voordelig combi pakket en je hebt voor 1.5o euro alle maten x6.

Twee geldige legitimatie bewijzen, dat kan zijn: je paspoort, een Filipijns rijbewijs, maar de door de Filipijnse overheid uitgegeven ACR i-Card wordt niet geaccepteerd. Dus daar liep ik vast. Gelukkig voldeed mijn Europese Identiteitskaart. Vraag me niet waarom een in de Filipijnen ongeldig legitimatiebewijs geaccepteerd wordt, zo werkt het hier in dit land nu eenmaal. Soms moet je niet teveel vragen stellen en het gewoon over je heen laten komen.

Een cash storting is afhankelijk van het type rekening wat je opent. Aangezien ik een online banking pesos rekening wilde moest ik 2000 pesos storten (ongeveer 40 euro)

De hele procedure nam 45 minuten in beslag en ik moest stapels formulieren invullen:

  • Persoonlijke informatie
  • Handtekeningen kaart
  • Aanvraagformulier voor een bankpas
  • De feitelijke overeenkomst met de bank
  • Annex 1 Facta questionnaire for foreigners

De Annex 1 Facta vragenformulier voor buitenlanders moet iedere buitenlander invullen. Op dit formulier geef je aan of je (financiële) banden hebt met Amerika. Je vinkt een aantal vragen af over staatsburgerschap, USA belastingplichtige inkomsten, rekeningen in de USA. Als je alle vragen met ‘nee’ beantwoord hoef je het formulier alleen te ondertekenen. Vul je 1 van de vragen in met ‘ja’ dan moet je ook de rest van het formulier invullen.
Dit formulier is het gevolg van belastingafspraken die de USA heeft met de Filipijnen. De USA heft overal in de wereld belasting over geld wat traceerbaar is naar Amerikaanse burgers, bedrijven of bankrekeningen.

Je bankpas die je bij de rekening aanvraagt is je eigen keuze, je kunt een standaard ATM kaart krijgen, daarmee kun je pinnen binnen de Filipijnen of een kaart die is gekoppeld aan Visa of MasterCard. Anders dan in Nederland is dat GEEN creditkaart maar een debetkaart. Er zit dus voor een dergelijke pas geen aanvraag-procedure bij een creditcard maatschappij aan vast. Het is een pas waarmee je ook buiten de Filipijnen kunt pinnen en dus vergelijkbaar met een Nederlandse Wereldpas.

De contante storting die je doet is afhankelijk van het type rekening wat je kiest. Ik heb gekozen voor een Online Filipijnse Pesos rekening, en voor een dergelijke rekening was de minimale inleg in maart 2016 2000 pesos. Dat is ongeveer 40 euro. Voor andere rekeningen gelden andere inlegbedragen.
Je krijgt een stortingsbewijs en op vertoon van dat bewijs kun je na 5 werkdagen je bankpas ophalen.

 

Note: banken hebben andere regels en regels kunnen per filiaal verschillen. 
Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring met een filiaal van BDO, 
wetten en regelgeving, ook binnen het bankwezen zijn aan veranderingen onderhevig 
en dit artikel is geen garantie dat ook jij een bankrekening kunt openen bij BDO.

 

If you like it, share it!