Een huis huren in de Filipijnen

Een huis huren in de Filipijnen

Een huis zoeken in de Filipijnen is een heel ander verhaal dan een huis zoeken in Nederland. Ook is de huurprijs vaak duurder dan je zou verwachten. Dan is het nog wel stukken goedkoper dan in Nederland, maar het is allang niet meer zo goedkoop als dat je wellicht gehoord hebt of fora of via YouTube.

De Filipijnse economie ontwikkeld in een rap tempo en ook de bewustwording van de Filipino zelf dat je geld kunt verdienen aan al die miljoenen toeristen die het land overstromen en die expats die hier willen komen wonen zorgt er voor dat soms huizen regelrecht duur zijn. Voorzieningen in je woongebied hebben ook invloed op de prijs van een huis evenals vraag en aanbod.

Kortom: het is dezelfde marktwerking als in Nederland. Huizen in Amsterdam zijn bij ons ook duurder dan huizen in Delfzijl en dat is in de Filipijnen niet anders: huizen in Manilla en Cebu zijn veel duurder dan huizen in Iloilo City of Naga City.

En dan is er het systeem van ‘rent to own’. Ikzelf zou daar niet intrappen. Het is een heel onvoordelige variant van huurkoop. Waarbij je vanaf dag 1 eigenaar bent van het nieuwbouwhuis, wat vreselijk slecht gebouwd en opgeleverd wordt en jij draait voor het onderhoud op. Ik hoor verhalen van mensen die zo’n huis wel gekocht hebben en lang slepende procedures hebben over de herstelwerkzaamheden na oplevering. En er is geen bouwgarantie.

Wat ik adviseer, zeker als je net nieuw bent in dit land is: reis veel, onderzoek goed, en zoek een goede verhuurder die jou een leuk huis wil verhuren wat aan jouw eisen voldoet, met een legaal huurcontract en voor een paar maanden zodat je rustig kunt wennen en verkennen en eventueel nog kunt verhuizen als je dat wilt.

Wees geduldig en neem ruim de tijd, je zult beiden nodig hebben

house, rent, rental, Philippines, expat, cottage, pricesWebsites

Er zijn massa’s websites waar je een huis kunt vinden online, dit geeft je een goede indicatie van prijs, locaties en interieur en dus ook wat je kunt verwachten. Hoewel veel fotos vaak oud zijn en van net na de oplevering van het huis. Dus wees voorbereid op grote verschillen.
Websites die mijn huisgenoot en ik gebruikt hebben zijn o.a.

 • homes.Mitula.ph
 • Locanto.ph
 • asian-properties.com
 • Mondinion.com

Er zijn, waar je ook wilt wonen in de Filipijnen ook nog wel lokale websites,  die moet je zeker opzoeken en ook raadplegen. Al is het maar om wat voeling te krijgen met de Filipijnse huizenmarkt.

Op straat

Een andere goede manier om huizen te vinden is gewoon op straat naar advertenties kijken. Je vindt ze overal: op bomen en straatlantaarns, busstops, advertentieborden in plaatselijke cafe’s (die vind je vooral op toeristische plekken), op hekken en muren en in de berm.

Als je zo’n poster ziet, betekent dat niet automatisch dat het huis ook vlakbij is, of dat het hek waar de poster op zit ook misschien wel jouw toekomstige tuinhek is. Het huis kan in een heel andere sub-division of barangay staan.

Rondrijden of je rond laten rijden met een tricycle is een goede manier om zoveel mogelijk van deze advertenties tegen te komen.

Rondvragen is trouwens ook een goede manier. Check of je tricycle bestuurder redelijk Engels spreekt en vraag hem dan of hij huizen weet. Hij kan dan ook voor je vertalen en doet dat graag. Want de meeste Filipijnen zijn naast heel erg behulpzaam ook erg nieuwsgierig en mijn ervaring is dat ze graag willen helpen, dan hebben ze gelijk weer leuke verhalen te vertellen.
Sterker nog: ik was met een tricycle man in een nabijgelegen dorp op stap geweest, en uiteraard had ik hem een fooi gegeven voor zijn inspanningen.
De volgende dag kwamen er twee op me af om te vragen of ik al een huis had gevonden en nog een rondje door het dorp wilde. Dus er wordt zeker over je gepraat naderhand. Benut dat in je voordeel.

Vergeet alles wat je weet over huizen bezichtigen, het gaat hier anders, accepteer dat

huis, huren, kopen, filipijnen,Huizenprijzen

Er zwerven over het internet genoeg verhalen over hoe goedkoop je in de Filipijnen een huis kunt huren. En ja het is allemaal mogelijk. Ik heb prijzen gezien vanaf 400 pesos per nacht tot miljoenen pesos per maand.
Het hangt af van wat jij aan comfort wil en in welke streek je wilt huren.

Platteland
Ver van de supermarkten en de malls, en de verharde wegen huur je het meest goedkoop. Je nipa huis heeft dan misschien wel elektriciteit, maar soms ook niet. Misschien wel een betonnen vloer, maar ook dat lang niet altijd. Er zal zelden stromend water zijn en geen badkamer. Je deelt die faciliteiten met de rest van het dorp. Er staan soms publieke wasruimten en toiletten waar je dan voor een paar pesos je behoefte kan doen en je kunt wassen met behulp van een emmer en een bakje.
Internet zul je daar met mate vinden en alleen via een pocket wifi of mobiele data.

Stedelijk gebied
Huur je rondom de stad, dan heb je wel alle voorzieningen zoals elektriciteit, kabel, stromend water en een Europese badkamer (douche, toilet) Warm water moet je vaak zelf aanleggen, maar soms zit het er al in. Net als een watertank en een pomp om voor een constante waterdruk te zorgen. een noodgenerator voor als de stroom uitvalt en meer van die toegevoegde luxe.
Hoe meer aangesloten en zelfvoorzienend een huis is, hoe hoger je huur.

Ikzelf bijvoorbeeld zit een minuut of 7 lopen van de grote stad met al haar voorzieningen en de winkels, ik zit 1 straat lopen verwijdert van een enorme supermarkt en ik betaal een gemiddelde prijs als ik kijk naar huizen om mij heen en de huizenmarkt in dit gebied. En ik heb heel veel privacy en eigen grond.

 • Huurprijzen hier zijn exclusief gas (flessen) water, elektriciteit en internet, elk op de nutsvoorzieningen
  aangesloten huis heeft een eigen meter en internet doe je of via een abonnement of via maandelijkse databundels.
 • Als je huis in een afgesloten subdivision staat moet je soms extra betalen voor terrein onderhoud, straatverlichting, vuilnis ophaaldiensten en het salaris van de bewaking.
 • Zorg dat de huurprijs is een huurcontract is vastgelegd. Een goede huurbaas laat dit contract bevestigen en afstempelen bij een notaris en dan kan er geen stiekeme huurverhoging plaatsvinden of onenigheid bestaan over de voorwaarden.
 • Lees het contract zorgvuldig door, alle legale documenten in de Filipijnen moeten in het Engels zijn opgesteld, dat is geregeld in de wet, vraag er om als dat ontbreekt.
 • Je betaald altijd een borg, ook bij ongemeubileerde huizen, meestal is dat 2 maanden en de eerste maand huur vooraf. Dus 3 maanden huur moet je cash of via bankoverschrijving naar je huisbaar overmaken. Houd daar rekening mee.

house rent Philippines

Tips voor het zoeken en vinden van een huis:

 • Maak een lijstje met woonwensen, harde en zachte. welke zijn onderhandelbaar voor jou en waar moet een huis onvoorwaardelijk aan voldoen. Dit helpt je met je focus als je op zoek gaat.
 • Koop een weggooi mobiel en sim en sms en bel vanaf dat nummer tijdens de zoektocht je gaat door jan en alleman gebeld worden. Privacy van telefoongegevens is hier een raar iets. De eigenaar geeft rustig je nummer door aan een ander als hij denkt dat hij jou daarmee helpt en voor je het weet heb je een bende berichten van wildvreemden.  Sommigen zijn erg aanhoudend en ronduit vervelend en het is lastig om van ze af te komen. me zo’n speciale sim (kosten 40 pesos en mobiel 450 pesos dus bij elkaar nog geen 10 euro) koop je een heleboel rust als de huizenjacht voorbij is.
 • Maak gebruik van locale kennis, vraag rond, maar gebruik je gezonde verstand. wees nuchter, helder en alert als je met iemand mee gaat.
 • Ga op een aantal verschillende tijden bij het huis kijken, dit ivm overlast van bijvoorbeeld kerken, scholen, hanen(fokkerijen), blaffende honden en verkeersdrukte.
 • Heb je een leuk huis gevonden beslis dan snel. De markt hier is flitsend: nu te huur, morgen verhuurd.
 • Staat het huis al heel lang te huur, waarom is dat dan? Probeer daar achter te komen door bv. met de buren te praten. Ik kwam er achter dat een prachtig huis wat ik fantastisch vond maar al maanden te huur stond, pal naast een pinkster-kerk lag en die maakten 4 dagen in de week zo’n herrie tijdens hun diensten en aanbidding van God, dat de overbuurvrouw mij toevertrouwde dat als zij geld had ze ook weg ging. Wil zondag ochtend om 9 uur wakker geblèrd worden door een gebedsgenezer en een uitzinnige groep aanbidders?
 • Ligt je huis vol met kakkerlakken of ander ongedierte, overweeg dan of je het wel wilt huren. hetzelfde geldt voor een gebruikt toilet wat niet doorgespoeld is. het zegt iets over de betrokkenheid en zorgzaamheid van de verhuurder.
 • Laat kranen even lopen, is er waterdruk? En kun jij met die druk uit de voeten? Waterdruk is hier, gezien de aanhoudende droogte, een flexibel iets. Als je een huis hebt met een pomp en een vat om de druk te verhogen dan is dat zeker een pluspunt.

huis, huren, kopen, filipijnen, emigrerenTot Slot:

Neem een extra emmer geduld mee. Want:

 • je krijgt vaak geen reacties op huizen omdat de informatie oud is.
 • als je vragen stelt krijg je niet het antwoord wat je verwacht
 • mensen komen niet opdagen als je denkt een afspraak te hebben
 • het huis lijkt helemaal niet op de afbeelding en is uitgewoond en smerig
 • de informatie over afstanden en locatie zijn ‘creatief ‘ ingevuld en komen niet overeen met de werkelijkheid
 • het gaat niet in jouw tempo, maar in de tempo van dit land en deze cultuur dus

 

Check het Leaving Holland YouTube kanaal voor videos over huizen bezichtigingen. Je vind je ze o.a. in de Iloilo Playlist.

 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het dan met anderen!

 

 

If you like it, share it!