Een visum aanvragen voor de Filipijnen

Een visum aanvragen voor de Filipijnen

De Filipijnen is 1 van de meest vriendelijke landen als het gaat om toeristen-visa. De Filipijnse overheid wil graag dat toeristen naar het land komen en de aanvraagprocedures zijn soepel. Er zijn wel regelmatig wijzigingen in de diverse visum vormen en de aanvraagprocedures.

Onlangs werd de ‘Express lane Fee’, een mogelijkheid om je visum binnen 1 dag te verlengen, bij veel kantoren geschrapt. Was dit vroeger geen vraag en kreeg je gewoon binnen 1 dag je visum, nu kan het zijn dat je op een kantoor staat waar deze mogelijkheid niet meer bestaat en je 5 dagen op je visum moet wachten.

Bureau of Immigration Dumaguete

Ook als je langer wilt blijven is dat geen probleem. Je mag in de Filipijnen drie jaar aaneengesloten blijven op een toeristenvisum, daarna maak je een zogenaamde ‘visa-run’ waarbij je minstens 24 uur het land verlaat. De exit clearance procedure houdt echter al rekening met het feit dat je wel terug zou willen komen.

Je krijgt een visumverlenging als je je aan de regels houdt en geen openstaande boetes of andere overtredingen hebt.
Eén van de regels waar je je aan dient te houden is dat je netjes gekleed naar het bureau van Immigratie gaat. Schoenen aan, lange broek en een schoon shirt, of een niet al the bloot jurkje. Dat helpt enorm!
Flipflops, korte broeken en vuile kleding, en het tonen van veel blote huid levert niet altijd een meewerkende immigratiemedewerker op en ik ben er getuige van geweest dat mensen werden weggestuurd vanwege hun kleding keuze.

Je visum voor de Filippijnen aanvragen bij de Ambassade in Den Haag

Je hebt als Nederlander de mogelijkheid om zonder vooraf geregeld visum naar de Filippijnen te komen, op de luchthaven krijg je automatisch een visum voor 29 dagen. Soms wordt om een retourticket gevraagd, maar meestal niet, want dat onderwerp is in Europa al gedekt door de luchtvaartmaatschappijen die mensen zonder retourticket niet willen vervoeren. Ze vragen wel de reden van je verblijf en dat is dan ‘vakantie’.

Maar weet je van te voren al dat je langer dan die 29 dagen in de Filippijnen verblijft loont het zeker de moeite om je visum in Nederland te regelen bij het consulaat in Den Haag of de Consul in Amsterdam.

visum, Filipijnen, Toerist, lang verblijf, emigreren

Houd er rekening mee dat je je aanvraag bij het consulaat indient en je je paspoort achterlaat. Zij laten je weten wanneer je je paspoort weer kunt afhalen, meestal de volgende dag na 14.00 uur. Dat betekent dus 2 dagtochtjes als je niet in 1 van die steden woont. Je kunt in Den haag ook een aan jezelf geadresseerde en gefrankeerde envelop achterlaten, dan stuurt het ambassadepersoneel je paspoort op.

De prijs is omgerekend hetzelfde, daarvoor hoef je het niet te doen, maar het is meer het gemak. In de Filippijnen moet je soms reizen om bij een immigratiekantoor te komen en niet elk immigratiekantoor regelt je visum in 1 dag, soms moet je je paspoort daar een nachtje achterlaten, en met de nieuwe regeling misschien wel 1 week.

Informatie over het aanvragen van een 59 dagen visum vind je op de website van het Filipijns Consulaat in Den Haag. En ook een lijstje van papieren die je mee moet nemen.

Heb je je visum in Nederland geregeld, let dan wel op dat de douane op het vliegveld je visum activeert

De douane op het vliegveld stempelt standaard een 29 dagen visum. het beste kun je je paspoort met de visumsticker open aanbieden aan de immigratiemedewerker en deze activeert je visum met een datumstempel. Het visum wat je op het vliegveld krijgt is bindend. Daar is geen discussie meer over mogelijk. Vertel dus duidelijk en rustig dat je een 59 dagen visum hebt geregeld bij de ambassade, voordat de beambte stempelt.

Wat aangeraden wordt is dat je het betaalbewijs van je visum bij de hand hebt. Mij is er niet naar naar gevraagd, maar als er misverstanden zijn of een routine-check kunnen ze daar naar vragen. Neem die dus mee in je handbagage.

Wil je up to date prijzen over visums dan kun je die hier op de website vinden door op onderstaande link te klikken:

De kosten en procedures voor toeristen-visum in de Filipijnen

 

NOTE: Regelgeving voor visa is aan continue verandering onderhevig, 
check altijd de website van Bureau of Immigration in the philippines voor up to date info. 
Immigratiekantoren in de Filipijnen interpreteren de regelgeving op eigen wijze. 
Kosten en procedures kunnen per kantoor verschillend zijn.

If you like it, share it!