Internet, TV en telefoon in de Filipijnen

Internet, TV en telefoon in de Filipijnen

 

In de Filipijnen is het heel gebruikelijk om als buitenlanders onder elkaar als eerste te vragen: Hoe is je internet.
Man, want we willen graag in contact zijn met de wereld om ons heen.

Internet in de Filipijnen lijkt niets op internet in Nederland. Dus vergeet alles wat je weet over internet, routers, internetsnelheid of mogelijkheden.

internet, Filipijnen, dekking, limieten, Globe, Smart, TV, telefoon

Grofweg zijn hier 2 grote providers: Smart Telecom en Globe Telecom. En dan is er nog PLDT die landlijnen verzorgen en het standaard TV aanbod. Het pakket wat PLDT aanbiedt is vergelijkbaar met pakketten zoals je in Nederland kent. Alleen dan met zaken als lagere snelheden, weinig TV zenders en daglimieten op je dataverbruik.

De meeste mensen hier hebben Globe of Smart en dan met een ontvanger op een mast boven het huis, of een pocketwifi die je overal mee naar toe kunt nemen.

Omdat ik reis, neem ik altijd 2 pocketwifi’s mee en heb ik eigenlijk wel overal bereik. Sommige gebieden heb je minder Globe bereik, in andere gebieden is er geen Smart. De ene dag doet de ene het beter en de andere dag de andere.

PLDT is begonnen met een glasvezelnet en biedt, als je een huis hebt en het is bij jou in de buurt beschikbaar echt de beste oplossing. Geen datalimieten en snel (maar vooral constant) internet.
De kosten hiervoor liggen rond de 1500 pesos voor een standaard pakket (30 euro) voor 30 dagen.

TV kijken doe je via satelliet: Sky Direct os Cignal TV. Dat zijn pre-paid pakketten die je maandelijks opwaardeert. Opwaarderen van dat soort pakketten doe je op in de winkel waar je alles gekocht hebt, of via load kaarten en Sky Direct kan ook via je Smart Prepaid load op je telefoon of via e-Banking.

Ben je in Metro Manila, dan is het een heel ander verhaal. Ik krijg wel eens de indruk dat daar alles verkrijgbaar is op het gebied van internet en TV en er zijn veel meer (kleinere) aanbieders die bandbreedte inkopen bij de grotere providers.

internet, Filipijnen, TV, telefoon, kosten

Terug naar de pocketwifi en het internet.

Smart en Globe zijn druk bezig om van alle pre-paid post-paid (dus abonnementen) klanten te maken. Het vervelende van beide providers is dat de post-paid abonnementen een beperkte datalimiet hebben. Misschien wel een hogere snelheid ( niet landelijk gegarandeerd) 4G of LTE, maar je hebt altijd een datalimiet van 800mb.

LTE is in sommige gebieden beschikbaar, net als 4G. En er zijn gebieden waar alleen 3G en 2G beschikbaar zijn of helemaal geen dekking is.

Je koop data, per promo. Ik gebruik bijvoorbeeld voor mijn pocketwifi van Smart SurfMax, dat kost 995 pesos (grofweg 20 euro) en is 30 dagen geldig. Met een daglimiet van 800mb dus. En ja, er staat ‘unlimited’ maar dat is het niet! Nadat je 800mb hebt opgebruikt val je terug naar 2G en limited service en kun je niet eens meer je Facebook pagina openen.

Je moet dus heel verstandig met je datalimieten omgaan als je als reiziger in de Filipijnen bent en het internet nodig hebt.

Voor telefoons heb je min of meer dezelfde keuzes. Smart of Globe en daar zet je of geld op, dat is de dure optie, of je kiest 1 van de tientallen promo’s die ze aanbieden.

Ik gebruik op mijn telefoon, die gelukkig een dubbele simkaart heeft, Globe 4G netwerk en daar zet ik dan 300 pesos en een GoSurf promo van 299 pesos op.
Dan heb ik de beschikking over:

  • 1.5 GB data
  • 1 GB voor een app naar keuze, meestal is die keuze YouTube, Netflix, Facebook of Instagram of Viber
  • 30 dagen geldig. 
  • Geen daglimiet, het is gewoon een kwestie van op=op. 

Smart heeft een soortgelijke promo: SaktoData 99 dan heb je:

  • 500 MB data
  • 70 minuten bellen naar andere Smart gebruikers of Talk ‘N text en Sun Cellular nummers
  • 30 dagen geldig.

Ook voor deze promo geldt op=op, geen daglimiet. 

Deze Promos kun je via je telefoon activeren, geld zet je op je telefoon door gebruik te maken van telecomwinkels die pasaload aanbieden (e-load service) of via pre-load kaarten die je in dezelfde winkels kunt kopen.

Als je e-Banking gebruikt in de Filipijnen kun je vaak ook wel via je bank opwaarderen, maar dat is niet altijd even functioneel of betrouwbaar. Ikzelf heb altijd een voorraadje pre-paid kaarten liggen, just in case.

providers Filipijnen, internetMet een Smart telefoon kaart kun je niet naar een Globe nummer bellen en vice versa

Je kiest internet dus afhankelijk van je gebruik, net als in Nederland, maar dan voeg je daar ook allerlei telefoondiensten aan toe, sms, bellen of niet. Hou er wel rekening mee dat je met een Smart telefoonkaart niet naar Globe kunt bellen en vice versa. je kunt wel onderling sms-en.

Ook al hebben veel telefoons hier Dual Sim, toch lopen veel Filipijnen met 2 of meerdere telefoons. En de smartphone is hier in opkomst maar nog lang niet zo veel gebruikt als in Nederland.

Op de websites van de Telecomaanbieders in de Filipijnen vind je heel veel uitleg en  alle promo’s, zowel post als pre-paid. Toch zijn er veel meer promo’s beschikbaar waar ze niet mee adverteren. Mijn tip is: zoek de promo die bij je past en lees de kleine lettertjes! datalimieten of dekkingsgebieden zijn namelijk van toepassing.

Pocketwifi’s koop je in Telecom winkels, de adviesprijs is afhankelijk van provider en hoe modern hij is. Smart heeft onlangs een LTE pocketwifi uitgebracht, die kost 1895 pesos. De standaard pocketwifi kun je kopen vanaf 899 pesos.

 

 

 

 

 

 

 

If you like it, share it!