Wonen in Mexico

10 dingen die je moet weten over je Mexicaanse verblijfsvergunning

Overweeg jij een Mexicaanse tijdelijke verblijfsvergunning aan te vragen? Dan zijn dit 10 belangrijke dingen die je moet weten voor je het proces instapt.

Een Temporary Resident Visa (Tijdelijke Verblijfsvergunning) is bedoelt voor die mensen die langer dan 180 dagen in Mexico willen blijven en niet langer dan 4 jaar. Het is ook de makkelijke manier om in Mexico te voldoen aan de eisen van een 4-jarige verblijfsvergunning. Je kunt namelijk aan het einde van je looptijd van je tijdelijke verblijfsvergunning bij een Mexicaans immigratiekantoor een permanente verblijfsvergunning aanvragen vaak zonder ingewikkelde toelatingseisen.

Mexico, visum, cancun, toerist, 180 dagen, exit tax, belasting, kosten, prijs,

1. Als je de visum aanvraag in Den Haag op de Ambassade van Mexico hebt afgerond heb je een pagina grote sticker in je paspoort met een visum wat 6 maanden geldig is, en die binnen 30 dagen na aankomst in het land vervalt.

2. Je moet dit tijdelijke visum binnen 30 dagen na aankomst in Mexico vervangen voor een Temporary Resident Card bij een lokaal Immigratiekantoor.

3. Deze procedure van omzetten van je visum in een tijdelijke verblijfsvergunning kan, afhankelijk van de staat waar je de aanvraag indient en de drukte bij dat kantoor tussen de 2 uur en 9 maanden duren. De gemiddelde door de overheid vastgestelde termijn is maximaal 2 weken.

4. Als je tijdens deze procedure Mexico wilt of moet verlaten dien je hiervoor schriftelijk toestemming voor aan te vragen bij een INM kantoor, je ontvangt dan een brief waarmee je toestemming hebt om 60 dagen buiten het land te verblijven zonder dat je aanvraag voor Temporary Resident geannuleerd wordt. Het kan zijn dat tijdens je afwezigheid je aanvraag in de wacht gezet wordt en hervat wordt bij je terugkeer.

5. Als je eenmaal in het bezit bent van een Temporary Resident kaart kun je vrij reizen en het land zo vaak en lang als je wilt verlaten. Er is geen minimum tijd die je verplicht moet doorbrengen in Mexico

6. Als je na je Temporary Resident Status een vaste verblijfsvergunning wilt aanvragen dien je aan te kunnen tonen dat je het grootste deel van het jaar in Mexico verblijft.

7. Je reist nooit meer Mexico in als toerist als bezitter van een Temporary of Permananet Resident Card, houd hier rekening mee op je FMM, je verliest anders onmiddelijk je resident status en loopt groot risico dat je weer buiten Mexico een nieuwe status moet aanvragen. (lees ook: Wat is het verschil tussen een FMM en een visum in Mexico?)

8. Als Temporary Resident mag je niet werken in Mexico voor een Mexicaanse werkgever of opdrachtgever. (Meer Info over werken in Mexico vind je in dit artikel:Mag je in Mexico werken op een toeristenvisum? )

9. De Mexicaanse overheid is gedigitaliseerd, zorg dat je op je FMM en je Formato Basico altijd consequent bent in wat je invult. Als de gegevens niet overeenkomen met wat er in het systeem staat heb je problemen en vertragingen bij het INM kantoor.

10. Je hebt de wettelijke plicht het INM kantoor op de hoogte te houden van elke wijziging in je status, huwelijk, werkgever en adres. Er staat een boete op het niet tijdig doorgeven van je wijzigingen.

Tot slot:
Immigratie wetten en regels, en bijbehorende kosten veranderen soms jaarlijks en in ieder geval regelmatig, en werkwijzes kunnen in diverse Staten anders zijn. Het is dan ook raadzaam altijd de websites van de lokale en Federale overheid te controleren voordat je naar een Immigratiekantoor gaat.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.