Emigreren

5 Belangrijke vragen over Emigreren

Hoe vaak verzuchten we niet op vakantie: hier kan ik oud worden? Toch zijn er in de parktijk niet heel veel mensen die die droom omzetten in werkelijkheid en naar het buitenland vertrekken om daar oud te worden.ADVERTISEMENT

Voor die mensen die het wel willen doen heb ik 5 vragen die je jezelf kunt stellen voor je je koffers pakt en de deur in Nederland achter je dichttrekt.

verwachtingen van emigratie

1. Wat verwacht ik van mijn emigratie?

Het is altijd leuk om te dromen. en ieder mens heeft zo zijn eigen dromen die hij wil realiseren in het buitenland. Dat kan zoiets simpels zijn als een andere cultuur leren kennen of een nieuwe taal leren tot de kwaliteit van je leven verhogen.

Is het een droom die je al heel lang koestert of is het verlangen alles achter je te laten en opnieuw te beginnen pas recent gaan groeien?

Schrijf voor jezelf op wat jij veracht te bereiken als je gaat emigreren?

Wat is het doel van emigratie

2. Is mijn doel om te emigreren realistisch?

Emigreren klinkt leuk, maar is je doel wel realistisch. Het is niet voor iedereen weggelegd en soms moet je kritisch naar jezelf kijken of je wel de kwaliteit en middelen hebt om een emigratie tot een succes te maken.

Ga langs alle punten op je lijstje van de eerste vraag en vraag je af wat je nodig hebt om dat doel te bereiken. En weer praktisch en zelfkritisch, kijk niet alleen naar middelen maar ook naar talenten en opleiding.

Soms lijkt je droom geweldig, maar in de realiteit eindig je met minder geld en vrije tijd dan je wellicht verwacht

Op de vlucht voor schulden

3. Ben ik niet gewoon op de vlucht?

Nederland is al lang niet meer ieders droomland en veel mensen zijn het heersende klimaat in Nederland beu. De eeuwige opinie onderling, het veroordelen, de migranten crisis en de politieke beslissingen vanuit zowel Den Haag als de EU beginnen door te dringen tot voorbij de voordeur en tasten menig bewoner niet alleen in de portemonnee aan, maar ook in culturele vrijheid en soms zelfs vrijheid van expressie en meningsuiting.

De massa kan genadeloos over je heen vallen en elke wijziging in het financieel beleid van Den Haag valt je portemonnee aan.
Vluchten is helemaal niet zo’n rare reden om te emigreren maar is het een juiste beslissing.

Is vluchten voor je schulden bijvoorbeeld een juiste beslissing?
En is de reden: Ik ben het gewoon zat in Nederland” wel een goede reden om een nieuwe toekomst op te bouwen?

familie missen na emigratie

4. Ga ik het redden zonder familie en vrienden om mij heen?

Emigreren is een eenzame zaak. Ga je met een gezin dan heb je nog aanspraak, maar ga je alleen, dan ben je al snel aan jezelf overgeleverd. Immers voor de mensen thuis verandert er niks, alleen jij valt weg uit hun sociale cirkel. En de eindeloze: kijk mij het leuk hebben”-foto’s gaan mensen die “gewoon” naar hun werk moeten al snel vervelen.

Hoe vaak doe jij beroep op familie en vrienden voor steun of gezelligheid en ga je het redden zonder deze mensen in je directe omgeving?

verhuizen naar een onbekend land

5. Wil ik naar een onbekend land verhuizen?

Veel mensen emigreren naar en land war ze al een keer op vakantie geweest zijn. Maar ken je dan het land wel echt? Vanuit je hotelkamer lijkt alles leuk en mooi, maar een huis zoeken en daar leven als de lokale bevolking kan heel anders zijn dan je denkt.

Tot slot

Enig realisme en een goede planning zorgen voor een minder stressvolle en succesvolle emigratie. Je dient zaken goed af te ronden in Nederland  om goed te kunnen opstarten op je nieuwe locatie.
Of je nu buiten Europa of binnen Europa verhuisd, je krijgt te maken met een andere taal, cultuur en normen en waarden. Maar ook andere wetten, regels en dus verplichtingen.

Alle aspecten van emigreren komen aan de orde in mijn serie boeken over emigreren.

Twijfel je of het iets voor jouw is? Ga dan aan de slag met het deel: Emigreren, hoe kies je je nieuwe thuisland. Je maakt dan stap voor stap een emigratieprofiel.

Je kijkt naar:

 • jezelf
 • je omstandigheden
 • je financieën
 • je toekomstverwachtingen

Aan het einde van het boek weet je wat je uitgangspositie is voor emigratie en of je plannen realistisch zijn. En of het allemaal past en kan in het land van je keuze, of andersom: Welk land het beste bij jou en je plannen past.

 

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Haar eerste land was de Filipijnen. Ze woonde er ruim 3 jaar. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren. Momenteel woont ze in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Eén reactie

 • Frankrijkganger

  Wij zijn in 2019 geëmigreerd naar Frankrijk om daar een chambres d’hôtes te beginnen. Hiermee hebben wij een jarenlange droomwens in vervulling zien gaan.

  Het eerste seizoen is naar volle tevredenheid verlopen. Een seizoen waarin we veel leuke en verschillende gasten hebben mogen begroeten en daarnaast natuurlijk hebben genoten van de rust, ruimte en natuur van het Franse platteland. We kijken er naar uit om op 1 april te gaan starten met het 2e seizoen.

  Wij hebben tot nu toe geen spijt van deze ingrijpende stap om in Frankrijk te gaan wonen en werken. Wel willen we iedereen met dezelfde plannen erop attenderen dat je je wel vooraf moet realiseren dat een verhuizing van Nederland naar Frankrijk vaak eenvoudiger is dan een remigratie van Frankrijk naar Nederland, zeker in de huidige tijd met veel woningnood en met name als je een huis wilt gaan huren.

  Maar het allerbelangrijkste in je leven is om je droom en hart te volgen binnen de mogelijkheden die er zijn!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.