Dagboek,  Werken & Reizen

5 jaar digitale nomade, was het leuk of niet?

Vijf jaar geleden verliet ik Nederland voorgoed om mijn leven als digitale nomade te beginnen. Toen ik de deur van mijn huis achter me dichttrok en met mijn rugtas richting Schiphol ging had ik 2 jaar voorbereiding achter de rug. In een serie artikelen kijk ik terug op de afgelopen 5 jaar.

Ik denk dat mijn voorbereiding zowel emotioneel als financieel goed is geweest. Veel jonge mensen die ik vandaag onderweg tegenkom zijn soms vrij impulsief vertrokken. Als jij je reizende leven online wilt financieren, is dat wellicht niet het slimst om te doen. Een goed portfolio opbouwen of een forse buffer spaargeld, voor je vertrek is verstandiger. Op die manier heb je een tijdje geen financiën om je druk om te maken en kun je rustig integreren in je nieuwe leventje.

migratie, vertrekken, nieuwe start,

Het is een leven van vrijheid en discipline

Digitale nomade is een levensstijl. Veel mensen denken dat mijn leven 1 grote vakantie is, maar dat is niet waar. Ook ik ga gewoon elke dag “naar mijn werk” of dat nu mijn werkplek in mijn hotelkamer of huis is wat ik tijdelijk huur, of in een leuke koffietent ergens in de stad: ik ga aan het werk. Het grote verschil met mensen in Nederland en een reguliere baan is dat ik maar 4 uur hoef te werken om mijn leven te bekostigen. Dat komt omdat het leven in de landen waar ik reis goedkoper is, en omdat ik belastingvrij ben.

Maar je moet echt wel de discipline hebben om aan het werk te gaan, zeker als het zoals nu, als ik dit blog schrijf zulk mooi weer is en het strand lonkt. En ben je jong en hou je van uitgaan en feesten, dan heb je wellicht ook nog de verleiding van pret, strandfeesten en veel alcohol.

Ceres Bus Sipalay

Het is een leven vol avontuur en uitdaging

Je leert een heleboel nieuwe dingen over jezelf. Zo was ik als projectmanager altijd een vreselijke control freak. Ik plande vooruit want dat was mijn werk, ik had een einddoel en daar was ik op gefocust. Het enige wat ik eigenlijk overgehouden heb van die kwaliteiten is dat ik heel georganiseerd kan inpakken en dus meer spullen kwijt kan in minder ruimte en mijn financien heel streng bijhoud zodat ik precies weet waar mijn geld heengaat.

Uitdagingen die ik tegenkwam in mijn leven als digitale nomade:

  • Slecht of helemaal internet, en dan toch iets moeten regelen voor een klant.
  • Orkanen, aardbevingen en een heuse vulkaanuitbarsting. (Filipijnen)
  • Een hotelbrand waardoor ik midden in de nacht op straat zat gelukkig wel met al mijn spullen, maar best wel een nare situatie. (Iloilo, Filipijnen)
  • dagenlang vast zitten door aanhoudende regen en niet verder kunnen op de motor omdat de hele omgeving blank stond (Tacloban, Filipijnen)
  • Geldautomaten die je pas niet accepteren (Kuala Lumpur, Maleisië)
  • Eindeloze rijen op het vliegveld waardoor je je transfer dreigt te missen (Shanghai, China)
  • Bureaucratie die al je plannen on hold zetten (Cancun, Mexico)
  • Eindeloze immigratieprocedure bij je visum verlenging (Playa del Carmen, Mexico)
  • Treinvertragingen en treinuitval (Zwitserland, Italië)

En dan nog simpele dingen als: ziek worden, je kledingmaat niet kunnen vinden in winkels (of BH maat), je technische uitrusting die stuk gaat en gerepareerd of vervangen moet worden (motor, GoPro, laptop, telefoon).

En dan nu COVID met alle reisbeperkingen een heuse lockdown en teruglopende inkomsten.

Je moet grote zelfredzaamheid hebben en de kunst van oplossingsgericht denken en loslaten beheersen.

van tala veranderen op je blog, engels, nederlands, taalkeuze

Het is een leven vol zon, zee en nieuwe mensen

Reizen en werken betekend dat je kunt kiezen waar je naar toe gaat. Ik koos voor de zonnige streken op de aarde. Ik ben niet zo van sneeuw en ijs. En ik ben gek op het strand waar ik ver kan kijken en web kan dromen terwijl ik schelpen zoek.

Wist jij dat ik een zwak heb voor kapotte schelpen? Je kunt dan de binnenkant zien en die vind ik vaak veel mooier dan de buitenkant. Ik verzamel altijd wel een potje vol schelpen, stukjes gekleurd glas, glad geslepen door het water en het zand, waar ik ook ben.

Nieuwe mensen ontmoeten is iets waar je je toe moet zetten als nomade. Omdat ik een broertje dood heb aan hostels en het soort mensen dat daar graag verblijft (sorry luitjes!!) leg ik niet makkelijk contact binnen ‘de Tribe”, de groep digitale nomade die vaak in kliekjes rondreist binnen bepaalde werkopdrachten of omdat ze een “klik” hebben en hun joint graag delen.

Ik ben meer van ontmoetingen op straat en in koffietentjes, met locals op de markt en de mensen in de buurt waar ik tijdelijk een huis huur.

Het levert vaak leuke verhalen op en gezellige avonden.

emigreren, Filipijnen, advies, vragen, verhuizen, met pensioen, pensioenering, wonen,

Het is een leven van eenzaamheid, afscheid nemen en plannen maken

Het leuke van dit leven is dat als je het niet meer leuk vind op een plek je verder reist. Zoeken naar ene land wat jou binnenlaat op een visum die het beste bij jouw situatie past. En dan zoeken naar tickets en hotels. Het is dus heel vrij en flexibel.

Maar het is daardoor ook best een eenzaam leven. Jij bent immers altijd degene die weer vertrekt. Of je nu vrienden hebt gemaakt of een nieuwe liefde hebt gevonden, afscheid nemen hoort bij dit leven. Je moet goed oppassen dat je daardoor emotioneel niet afgesloten raakt voor alles om je heen. Ik merk dat ik daar nog wel eens moeite mee heb. Je kunt niet elke keer brullen van het janken afscheid nemen van iedereen. Dus vertrek ik graag met stille trom.

Ik ben nogal een emo-kip en ik heb de afgelopen 5 jaar geleerd dat meer te beheersen. De drama queen in mij leeft nog steeds en geniet met volle teugen. Vooral als er wat tegenslag is.

het plannen vind ik wel het leukste van dit leven, vooral als ik weer op de motor rijd. Routes uitstippelen, soms afspreken met motorrijders om een stuk samen te rijden, hotelletjes zoeken en plekken onderweg waar je kunt eten. Afstanden inschatten tussen benzinestations en zorgen dat de motor rijklaar is. Dat zijn dingen waar rik enorm naar uit kan kijken.

Momenteel zit ik dus een beetje vast vanwege de bureaucratie in Mexico en COVID, maar als dat allemaal achter de rug is kan ik weer plannen maken en verder reizen. Op de motor het liefst. Maar dat is de volgende bureaucratische stap die ik moet nemen hier. Dat zie ik dan wel weer.

work and travel Dumaguete

Wil jij ook digitale nomade worden?

Wil jij met mij van gedachten wisselen over het leven van Digitale Nomade omdat het jou aanspreekt? Boek dan jouw exclusieve tijd met mij.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.