Emigreren,  Werken & Reizen

Ben je geëmigreerd als je naar het buitenland verhuisd?

Als je gaat verhuizen naar het buitenland is het goed om te weten of je dan emigreert of niet. Dit heeft te maken met o.a. sociale zekerheden en belastingen, en het wel of niet uitschrijven uit het bevolkingsregister in je woonplaats. En een uitschrijving betekent niet altijd automatisch dat je ook echt geëmigreerd bent voor de Belastingdienst

Wanneer ben je nu wel geëmigreerd en wanneer niet?

De Belastingdienst is de organisatie die beslist of je wel of niet geëmigreerd bent. Maar ook Zorginstituut Nederland heeft er regels voor.

Jijzelf kunt wel vinden dat je geëmigreerd bent, maar daar denkt de overheid soms anders over. In sommige gevallen moet jij aantonen dat je werkelijk in het buitenland woont en niet meer in Nederland. Soms doe je dat door een belastingnummer en een belastingbetaling voor je nieuwe thuisland te tonen aan de belastingdienst.

Voor de wet in Nederland ben je verplicht je uit te schrijven uit het bevolkingsregister als je langer dan 8 maanden aaneengesloten niet in Nederland verblijft binnen 12 maanden. Dus stel je bent 7 maanden in Spanje om te overwinteren en je bent er 5 in Nederland hoef je je niet uit te schrijven.

Maar ben je 9 maanden in het buitenland en maar 3 maanden in Nederland dan kan bijvoorbeeld de gemeente waar je woont/woonde, vinden dat je geëmigreerd bent en dat je je dient uit te schrijven. De Belastingdienst echter kijkt o.a. naar de volgende criteria om te beoordelen of je wel of niet bent geëmigreerd:

  • breng jij de meeste tijd door in het buitenland?
  • heb je een officiële verblijfsvergunning in het buitenland?
  • Is je gezin of je partner meeverhuisd?
  • Waar werk je? Werk je binnen of buiten Nederland?
  • Heb je klanten in Nederland?
  • Heb je inkomsten in Nederland en hoe groot deel van je wereldinkomen is dat?
  • Ben je verzekerd in het buitenland?
  • Waar is je huisarts gevestigd?
  • Ben je actief deelnemer aan de maatschappij in het buitenland, heb je bijvoorbeeld
  • lidmaatschappen van clubs of verenigingen
  • Gaan je kinderen niet meer in Nederland naar school?

Soms betaal je nog gewoon belasting in Nederland ook al ben je geëmigreerd

In principe is de Nederlandse Belastingwet zo ingereicht dat je belasting betaald in het land waar je verblijft. Zo anders dan bijvoorbeeld de Amerikaanse Belastingwetgeving, die nationaliteitsafhankelijk is en niet locatie gebonden.

Toch gaat dit niet altijd op. Want je betaald altijd een deel belasting over je inkomsten in Nederland ook al ben je officieel geëmigreerd. Je moet, als je dit niet wilt, kunnen aantonen dat je belasting betaald in het buitenland. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor je pensioen.

Het is belangrijk om te weten of je volgens de Nederlandse belastingwet geëmigreerd bent. Voor de afdracht van sociale premies, voor je zorgverzekering en voor het ontvangen van een eventuele conserverende aanslag.

Soms is er een uitzondering, bijvoorbeeld als Nederland een verdrag met een land heeft, of als je binnen de EU blijft.

En had je een bedrijf in Nederland en ga je als ZZP’er op reis, dan gelden er weer andere regels, zo is je inschrijving bij de KvK niet meer geldig als je niet meer ingeschreven staat in het persoonsregister. Oftewel, als je geen adres meer in Nederland hebt. (lees ook: Emigreren als ZZP’er) Dan vervalt ook je BTW nummer.

Laat dit goed uitzoeken voor je vertrekt

Ik heb geleerd dat weinig mensen precies weten hoe het zit, zelfs bij de belasting telefoon krijg je tegenstrijdige antwoorden. Ikzelf heb professionele hulp ingeroepen om dit voor mij uit te zoeken. En dan nog is er soms verwarring. Omdat de Nederlandse belastingweg erg ingewikkeld is. Voor de mensen met wie ik in gesprek ga over hun emigratieplannen heb ik een contactpersoon die in Nederland excact weet hoe dat zit met de Belasting en Emigratie. Ik verwijs mensen door binnen mijn netwerk, omdat ik geen belastingdesklundige ben, en omdat er zoveel uitzonderingen en aangepaste regels zijn. Eigenlijk is het heel persoonlijk.

Zorginstituut Nederland en Emigratie

Zorginstituut Nederland verstrekt de regelgeving omtrent de wettelijke verplichting voor de zorgvberzekering in Nederland. Zorgverzekeringsverstrekkers moeten zich aan deze regels houden. Eén van die regels bevat de criteria rondom emigratie, wanneer ben je wel of niet geemigreerd en heb je geen recht meer op een Nederlandse zorgverzekering en vervalt je verzekeringsplicht. (lees ook: Uitschrijven uit Nederland, wat zijn de gevolgen)

Wie vinden nog meer iets over je emigratiestatus?

Er zijn in Nederland heel veel instanties die iets vinden over je emigratiestatus, maar grofweg is het zo geregeld en afgesproken dat je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft je je dient uit te schrijven uit het Basisregister Personen, meestal betekent dit dat je dan als geemigreerd beschouwd wordt…….tenzij…….

Instanties die beoordelen of jij voor de wetgeving die op hun organisatie of dienstverlening geemigreerd bent zijn:

  • De Belastingdienst
  • de Kamer van koophandel
  • Banken en Financiele Instellingen
  • Het UWV, de Sociale Verzekeringsbank, en Zorginstituut Nederland
  • De Gemeente waar je ingeschreven staat/stond

Soms vinden ook verzekeringsmaatschappijen iets van jouw vertrek naar het buitenland, evenals het DUO, de Leerplichtambtenaar. Nederland is best wel complex op dit gebied en erg met elkaar verweven. Het is dus wel belangrijk dat je een heldere kijk hebt op wat je allemaal moet regelen als je wilt emigreren, maar ook wat de gevolgen zijn als je je uitschrijft bij de Gemeente.

Heb jij emigratie plannen?

Bereid je goed voor met dit handboek

Heb je specifieke vragen over emigratie kun je me ook mailen of met mij chatten. 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

 

* Dit artikel is oorspronkelijk geschreven en gepubliceert op 30 maart 2021 en herschreven op 6 mei 2023

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.