Filipijnen

De Filipijnen openen voor toeristen, dit moet je weten

De Filipijnen heeft heel lang in een strenge lockdown gezeten. Met grote gevolgen voor het land, de economie en de inwoners. Nog steeds geldt in veel gebieden een mondmaskerplicht en een verplicht gezichtsscherm. Afstandhouden is verplicht en ongevaccineerden hebben grote maatschappelijke beperkingen.

De Filipijnen heeft met prioriteit de volgende groepen ingeneent:

 • ziekenhuis personeel in alle klinieken zowel privaat als overheid.
 • overige medewerkers in de gezondheidszorg en overheidsdiensten
 • ouderen vanaf 60 jaar
 • personeel in essentiele beroepen
 • mensen met onderliggende aandoeningen
 • mensen die thuiszorg nodig hebben

Momenteel wordt ook de overige bevolking ingeent.

Zoals wereldwijd gebeurde heeft ook de Filipijnen de mensen aangemoedigd om zich te laten inenten. Dit gebeurde eerst op vrijwillige basis en later bij uitspraken en regelgeving vanuit de overheid door middel van beperkingen voor ongevaccineerden.
Een vaccinatiekaart in de Filipijnen die wordt uitgereikt als je een inenting hebt ontvangen betekend niet automatisch vrijheid.

Het bezoeken van veel locaties en het reizen (tussen eilanden) vereist in de meeste gevallen nog een negatieve Coronatest. De ksoten voor deze test is voor eigen rekening.

Dumaguete to Boracay

No Vax – No Ride policy

Om de inentingsbereidheid te vergroten heeft de overheid een openbaarsvervoersverbod opgelegd voor mensen die zich niet wilden laten inenten. De Filipino’s zijn er gbijgelovig en ook goedgelovig en het is eenvoudig om roddels een eigen leven te laten leiden. De familie structuren reiken soms over vele eilanden en als iemand klaagt over bijwerkingen door de vaccins is dat in no-time bekend bij vele mensen. Er zijn dan ook veel klachten over (zware) bijwerkingen.En er is veel wantrouwen rondom vaccinatie.

Dat een Filipijnen niet meer met het openbaar vervoer kan is ernstig. Veel bezitten geen auto, en zijn afhankelijk van de vele jeepney’s tricycles en sommigen zelfs van de boot en lange afstand bussen.

Filipino men, caucasian men, sex, alcohol,

No Vaccin No work een initiatief van bedrijven

Bovenop het al lastige reisverbod werd er door verschillende bedrijven ook een NO Vaccin – No work policy uitgerold. Hierdoor raakten veel mensen hun baan kwijt. Ondanks dat de overheid deze aanpak verboden heeft is dat op papier een verbod, maar niemand handhaaft het. Er zijn dus nog steeds bedrijven in de Filipijnen die dit, net zoals in Amerika, hanteren en hun werknemers verpolichten tot vaccinatie.

De Filipijnse overheid is begonnen met het inenten van al die mensen die in het toerisme werken. Omdat de toeristische plekken nu de grenzen weer opengaan weer zullen volstromen.

Uitspraken van de President kleuren de verdeeldheid

De uitspraken van President Duterte kleuren de verdeeldheid in het door armoede en beperkingen geteisterde land. Hij heeft de barangay bestuurders opdracht gegeven lijsten te maken met ongevaccineerden en hun te verbieden het huis te verlaten tenzij voor essentiele zaken zoals boodschappen of een doktersbezoek.

Ook heeft hij in 1 van zijn beroemde en beruchte toestpraken gezegd: Voor mij parrt schiet je ze dood, ze zijn toch al ten dode opgeschreven omdat ze doogaan aan Corona.

Steeds vaker maken lokale overheden eigen regels en regels verschillen dan ook per stad en per wijk. De lokale overheden voelen zich vrij om dat naar eigen inzicht te doen, mede door dergelijke uitspraken van de President.

drinking water, water system, clean water, water supply, Philippines

De economische situatie in de Filipijnen na de lockdowns

De steden in de Filipijnen bestaan uit wijken, barangay’s (barrio’s) met elke een autonome bestuurder, aangestuurd door de burgemeester en daarna de lokale en landelijke overheid.
Tijdens de lockdowns werden in veel steden de reizen tussen barangay’s verboden, tezij je een pas had die bewees dat het voor jou essentieel was om naar die barangay te reizen, bijvoorbeeld van wege werk.
Soms betekende zo’n afsluiting dat hekken dichtgingen en mensen opgesloten zaten in hun wijk, zoals bijvoorbeeld in Manilla.
Vooral in de sloppenwijken leverde dit schrijnende beelden op van mensen zonder schoon drinkwater en vers eten.

Veel kleine winkels zijn gesloten. Heel veel huishoudens in de Filipijnen hadden een kleine sari-sari-winkel om extra inkomsten te hebben, die zijn bijna allemaal weg, verplicht gesloten door de lockdown en niet meer open gegaan mede omdat bevoorrading ingewikkeld is geworden.

Mensen zoeken manieren om te overleven. Ruilhandel van goederen is op het platteland zo’n vorm van overleven, maar ook worden door rijkere bewoners en buitenlanders die in de Filipijnen wonen voedselpaketten en maaltijden gemaakt om de ergste nood te verlichten.
Maar de rek raakt daar een beetje uit.
Het duurt allemaal te lang. Op sommige eilanden is door het ingewikkelde reissysteem van gevaccineerd zijn en dagelijsk testen de bevoorrading geminimaliseerd en zijn producten niet langer leverbaar.

Het dagloon in de Filipijnen is laag, ongeveer 400 PHP per dag (7.50) daar moeten vaak grote gezinnen van gevoedt worden. Met de huidige inflatie en stijgende kosten voor gas en voedsel is dat een bijna onmogelijke taak. Zo mogelijk is de kloof tussen arm en rijk nog groter geworden in de Filipijnen, maar de kloof tussen de Filipijnen en de Westerse wereld is ook groter geworden.

air Juan, flying, siquijor, cebu, tickets, times, days, prices, plane, airport, cessna,

Reizen in de Filipijnen

Ga jij naar de Filipijnen en wil je reizen dan heb je kans dat je voor elke reis die buiten jouw stad gepland staat een PCR-test moet doen. Dat geldt ook als je de boot wilt nemen naar een ander eiland. D ekosten voor dergelijke testen moet je zelf betalen.

En aangezien er in sommige provincies geen openbaar vervoer meer is, is het huren van een auto je enigste optie om je te verplaatsen.

QR Code in de Filipijnen

Houd er rekening mee dat de Filipijnen wel met een QR code werkt, je kunt bijvoorbeel per vakantiebestemming/eiland je aanmelden via een special app en je vaccinatiedocument uploaden die dat dan omzet in een QR code. Dat klinkt vooruitstrevend, maar het werkt in de praktijk slecht of niet. Het systeem is onderhevig aan storingen en herkent veel buitenlandse inentingsbewijzen niet. Zorg dus dat je altijd je papieren vaccinatiebewijs bij je hebt.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

3 reacties

 • Jeanette

  Dag meneer van der Weele, dank u wel voor het bezoeken van mijn website. Voor vragen over uw pensioen kunt u terecht bij uw pensioen verstrekker, voor verschillende pensioen verstrekkers gelden verschillende regels.
  Voor een AOW kunt u terecht op de website van de Sociale Verzekerings Bank. (SVB) zij hebben een speciale vragenlijst op de website voor mensen die emigreren.

  Afhankelijk waar u belastingplichtig bent, betaald u normaliter in Nederland Inkomstenbelasting over uw AOW en pensioen. Daarbij betaald u zowel in Nederland als in de Filipijnen bankkosten over een buitenlandse overboeking, ook dit verschilt per bank zowel in de Filipijnen als in Nederland, en u heeft te maken met de wisselkoers en kosten voor het omzetten van uw euro’s in PHP.

  Voor de keuze van uw visum bent u afhankelijk van de op dat moment geldende immigratieregels, of u als gepensioneerde, gehuwd met een Filipijnse of op een lang verblijf visum naar de Filipijnen gaat. Dat kan ik niet voor u beoordelen, dat is uw keuze van aanvragen en dan is de beslissing van goedkeuring aan de consul of de medewerker van de immigratiedienst.

  Met vriendelijke groet,

  Jeanette

  Ik heb uw vraag beantwoord en tijd aan uw vraag besteed, een donatie stel ik daarom zeer op prijs. (ga naar: doneren voor gratis informatie) Dank u wel.

 • triest van der weele

  Ik ben gehuwd met filpino mijnvrouw woont in defilipijnen ik ben van plan om bij mij vrouw te gaan wonen ik zou visum eerst moeten vragen voor een jaar en dan misschien voor altijd als ik volgend jaar met pensoen nu mij vraag kan ik mijn ing rek behouden klop als ik mijn aow laat over maken naar de filpijnen daar eenvijfde voor ingehouden wordt

 • Maurice

  Wat leuk dat je het nieuws in de Philippijnen nog steeds op de voet volgt. Tussen de mooie belevenissen door in Mexico.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *