Emigreren

De vijf meest gebruikte excuses om niet te emigreren

Mensen gebruiken soms woorden om iets te verklaren die niet de echte reden weergeven. Zoals excuses om niet te emigreren. Ik geef je de 5 meest gebruikte persoonlijke excuses die ik de afgelopen jaren gehoord heb. En ik geef je handreikingen om het op te lossen voor 4 van die redenen.

Heb jij een excuus waarom je niet je emigratiedromen najaagt? Ik sprak een tijd geleden met een klant die het ene excuus na het andere oplepelde waarom hij nog niet kon vertrekken. En nu, uiteindelijk, zit hij nog steeds op de bank in Nederland, zijn er dingen in zijn persoonlijk leven verandert en kan hij niet meer weg. (vindt hij zelf) Hoe jammer is dat?

Soms klinken excuses misschien geloofwaardig, maar als je er goed naar jezelf luistert hoor je niets anders dan een excuus om je droom niet te realiseren.En als je dat excuus maar vaak genoeg herhaalt ga je er vanzelf in geloven.

temprerature in the Philippines

1. Het is niet de goede tijd

Dit kan een geldige reden zijn, uit praktische overwegingen, maar veel mensen gebruiken het als containerbegrip om hun angsten mee weg te drukken. Eigenlijk is er altijd een goede tijd om te emigreren, of in ieder geval aan je plannen te werken en enige vooruitgang te boeken

De tijd, moet nooit een excuus zijn om je dromen niet te realiseren en vooruit te bewegen.

Even Gelegen Kaas

2. Ik ben te jong of te oud

Je kunt te jong zijn om legaal te kunnen emigreren, maar je kunt wel plannen maken om die droom, zodra je de legale eleeftidj hebt bereikt te realiseren. Dat geeft je een doel. Ik sprak ooit met een wannabe digitale nomade van 12 jaar, zij wist zeker dat ze ooit de wereld over zou reizen, net als ik en online haar geld ging verdienen. Zij vondt zichzelf niet te jong om nu al keuzes te maken die haar in de goede richting zouden zetten. Zoals haar opleidingskeuze en haar prachtige Eenhoorn spaarpot.

En te oud? Tja, waar ben je dan nog meer te oud voor. Ik ken motorrijders van 80 en tieners die meer geld verdienen dan ik. Dus wat is te oud of te jong? Leeftijd is relatief. Als jij wilt, dan kun je.
Ik ben 1 van de oudste vrouwelijke digitale nomaden, zo niet de oudste, die ook nog eens op een motor rondreist. Leeftijd is relatief.

Bedstee Netherlands

3. Ik kan dat niet, dat is niet voor mij

Hoe kan dat nou, dat dit niet voor jou is? Waarom doe je jezelf zo te kort in het najagen van je dromen en verlangens. Geef me 1 goede reden waarom emigratie niet voor jou is weggelegd als je er wel over droomt?

Hoezo is dit niet voor jou? Denk eens even goed na wat je nodig zou hebben, in je ideale wereld waar je dit niet denkt en je wel zou ‘kunnen’ emigreren. Kijk, nu heb je een doel. Werk daar naar toe.

Pollution Amsterdam

4. Ik heb geen geld

Wat je niet hebt kun je naar toe werken, iedereen kan sparen, ook al is het maar een paar euro’s per maand. En dat klinkt bot, ik weet het, zeker als je van een minimum uitkering leeft of in de schuldsanering zit, maar toch kan het. ls je maar creataief denkt. En soms heb je een iets langere voorbereidingstijd nodig. (lees: Sparen voor je Emigratie)

Maar des te groter is de beloning als je dit excuus overwint. En trouwens, hoeveel geld denk je dat je nodig hebt om te emigreren?
Dat kon wel eens flink meevallen. (lees: De 6 grootste misvattingen over Emigratie)

5. Ik durf niet, want wat als…….??

Wist jij dat als je je angsten overwint je groeit in kracht en levenservaring? Wil jij je angsten je laten tegenhouden op basis van aannames? Dingen die je niet zeker weet of misschien neit eens kunt benoemen? Lees ervaringen van anderen, kijk naar programma’s als “Ik Vertrek” leer van anderen. En jaag je eigen dromen na.

Leef in het moment. Ga niet nadenken over wat er allemaal mis kan gaan. Dat kan je in Nederland ook overkomen, denk maar aan de klant waar ik over praat in de inleiding.

En als jij een emigratieprofiel maakt, dan heb je een prima overzicht van je kansen en bedreigingen en heb je een houvast voor als twijfel toeslaat. We kennen allemaal die angst en dat gevoel als “wat als…” maar zoals een regel zegt in het gedicht van Erin Hanson:

What if I fall? …..Oh but my darling what if you fly?

Wil jij niet weten of je kunt vliegen??

alleen reizen, kluizenaar, solo reizen

Achter elk van deze excuses zit een heel andere reden

Achter elk van deze excusses zitten mogelijkerwijs, en in mijn opinie, drie redenen:

1. Je bent gewoon te lui. Je wilt het werk niet verzetten. Het is dus ook geen echte droom, maar eerder een vage wens. geboren uit een slachtoffer rol. Lekker belangrijk doen en aandacht trekken zonder echt jezelf en je leven te willen verbeeteren. Veel nederlanders zijn er goed in.
2. Je bent bang. Bang voor wat anderen zullen denken als je faalt. Bang voor het onbekende. Bang voor wat menesen zullen vinden en zeggen over je plannen, we kennen allemaal wel de ongezouten kritiek die Nederland levert op Twitter bij een uurtje “Ik Vertrek”.
En waarom zou je trouwens je zekerheid opgeven die je nu hebt, ook al ervaar je die soms als verstikkend?

Durf jij er eerlijk over te zijn dat dit voor jou geldt. Dat jij een excuus gebruikt om je te laten afremmen of tegenhouden?

Of heb je een andere reden? Die mag je dan in de reactiemogelijkheden achterlaten als je dat wilt.

Museo Cancun, Maya hostiy, exhibitions, grounds, entrance fee, opening hours, plan a visit

Hé!! Je zou ons drie redenen geven Jeanette, wat is de derde?

De laatste reden voor de excuus truuzen onder ons, en deze is een echte tijdverspiller in mijn email en in de reacties die ik krijg van mensen op bv. sociale media, dit zijn mensen die vooral gratis advies zoeken. Dit zijn de mensen die absoluut niet investeren in zichzelf. En vaak zijn ze ook nog veroordelend over anderen, en ze weten het altijd beter.

3. Het klinkt lekker interessant, de droom lijkt je geweldig, zodat anderen naar je opkijken. Er over praten en fantaseren en met anderen over brainstormen. Dat geeft je een gezicht in de massa. Alleen, je hebt het er niet voor over om je veilige leventje in Nederland op te geven, je wilt alleen de aandacht.

Emigratieplannen?

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.