Wordpress nieuw thema kiezen
Dagboek

Een nieuw thema voor mijn WordPress website

Ik worstel al een tijdje met mijn website. Qua performance kan het een stuk beter en uit de statistieken blijkt dat de beweging van bezoekers over de website ook wel beter kan. Hoe doe ik dat, denk ik als ik verlangend terugdenk aan de tijd dat bloggen nog gewoon bloggen was en geen hogere wiskunde.

Ik gebruikte het thema Nisarg. Een mooi stabiel en netjes gecodeerd thema, wat de laatste tijd wat traag was en niet goe domging met Woocommerce, mijn shop-plugin. ik heb een child-theme geprobeerd om e.e.a. te verbeteren, maar toen pas bleek hoe veroudert Nisarg eigenlijk was. het had moeite met het inlezen van het child theme.

En dan begint de waardeloze tijdslurpende zoektocht door de WordPress Thema Database op zoek naar iets wat aan alle eisen voldoet:

 • leuke frisse moderne uitstraling
 • snelle laadtijd
 • featured Images
 • ondersteuning voor Woocommcerce
 • makkelijk aan te passen qua breedte en kleur en andere features
 • SEO vriendelijke code
 • responsive

En zo heb ik nog wel wat noten op mijn zang. Die of voor mij of voor de zoekmachines belangrijk zijn.

a new theme for Wordpress

De WordPress thema database

Het zoeken in de WordPress database is tegenwoordig een crime. Hun slogan “Code is Poetry” had al lang vervangen moeten worden door “Money rules” Want elk thema, hoewel ze zich leuk presenteren, geeft een kale website zonder features tenzij je ‘pro’ gaat.

En ik wil niet ‘pro’ gaan voordat ik heb gezien en getest wat een thema kan. Als het een onding van een thema is met een log dashboard watelke keer 1000 Google fonts moet laden en totaal onwerkbaar is aan de achterkant, heb ik geen zin om daar geld aan uit te geven. Daarbij kan de thema bouwer wel vinden dat hij SEO friendly is en responsive, in de praktijk blijkt toch vaak dat dat minder het geval is dan de aanprijzingen doen geloven.

En hoewel het instaleren van een nieuw thema en het uitproberen hiervan 1 klik op een knop is, moet he wel pagina na pagina door worstelen op zoek naar die ene die je aanspreekt en conflictloos werkt.

Ik vond het huidige thema. Het sprak me aan qua lay-out en styling. Na het downloaden lijkt het ook wel een goed gecodeerd thema. Het werkt prima met de geïnstalleerde plugins en is heel gebruikersvriendelijk. Met wat aanvullende CSS heb ik niet eens een child-theme nodig.

De Hosting

De snelheid van de website en laadtijd, heb ik o.a. opgelost door een ander hostingbedrijf te kiezen. Lering trekkende dat goedkope hosting een B-kant heeft en niet altijd biedt wat Google eist van een moderne website. iPage had een prima helpdesk en best redelijke hosting, maar het stikte van de time-outs en het was op sommige uren zo traag.

Mijn huidige hosting werkt ook niet perfect, maar in ieder geval is de snelheid van de website met seconden omhoog gegaan.
Met een paar extra plugins om het laden van scripts anders te laten gebeuren is het zelfs nog meer verbeterd.

Ik vind het wel goed zo. Want je kunt er ook teveel tijd aan besteden. Ik werk nog aan de puntjes op de ‘i’. Met een tweetalige websie zoals ik run, is het best lastig om te kiezen wat de hoofdtaal wordt in het stylesheet bijvoorbeeld. Maar ik kies voor internationaal over Nederlands, mede omdat veel Nederlanders prima Engels spreken.

Dus is mijn website een internationale samensmelting van talen en gebruikers-routes.

cancun, downtown, impressions, tips, tourism, discover, mexico, quintana roo, yucatan, riviere maya, local

Wat is er veranderd?

 1. Mailchimp is verdwenen, ik verstuur geen nieuwsbrieven meer en ik ben benieuwd of iemand dat gaat missen. De zogenaamde click-through-rate was gemiddeld, maar gezien de tijd die ik er elke maand weer instopte, voor mij niet meer de moeite waard. Mensen kunnen me volgen op Facebook wat ik nu als een soort van vervanging heb voor die nieuwsbrief. Veel leuker want dan is er ook interactie tussen mij en mijn volgers.
 2. De twee talen zijn te kiezen in het menu, de categorieën heten anders en zijn eenvoudiger te identificeren.
 3. In de zijbalk zijn navigatie menus toegevoegd voor nog duidelijkere rubriek keuze
 4. Het thema komt met een uitklap menu, links bovenin, daarin heb ik mijn engelstalige producten staan en reviews.
 5. Er is een “verras’ mij (Shuffle) knop die een random blogposts aanbiedt. Of die functie handig is met een 2talige blog weet ik nog niet. Er is nog niet op geklikt.
 6. De advertenties, die een deel van mijn verdienmodel zijn, zijn in het archief wat meer aanwezig dan in de nieuwe rubrieken. Op deze manier hebben mensen die dagelijks meelezen minder hinder van ads.
 7. De producten in de webshop, die te vinden is in de footer van de website, zijn nu ook bijna allemaal in het Nederlands verkrijgbaar. Ik kies ervoor geen prominente shop te voeren op de website, maar mijn producten per blog of pagina aan te bieden daar waar het relevant is. En in de layout van de voorpagina. Dat laatste denk ik nog even goed over na, misschien verander ik dat wel, want het kan verwarrend werken voor de niet Nederlandse bezoeker. Misschien haal ik alle producten wel van de voorpagina en promoot ik daar mijn sociale media wat meer.
 8. Elk artikel heeft in de uitgelichte afbeelding een taal-herkenning. Je kunt in 1 oogopslag zien of je Engels of nederlands leest.
 9. Langere artikelen woren opgebroken in meerdere pagina’s. Dit leest voor veel mensen makkelijker, ik schrijf best vaak lange blogs, en dat is eindeloos scrollen. Dat ontmoedigd. Meerdere pagina’s per artikel geeft de website een lagere bounce-rate en een hogere click-through-rate. Dit is dus overwegend een strategische verandering.
 10. De ToS zijn aangepast en hebben nu een leesbare variant, (verkorte versie) en een lange meer juridische variant. Mensen stemmen in met de ToS en privacy settings als ze deze website gebruiken, en als ze diensten afnemen of producten kopen.

Je ziet er is al veel verandert, en toch zijn er ook nog genoeg puntjes om nog op de ‘i’ te zetten. Een website bijhouden en goed laten functioneren is niet iets wat je eenmalig doet, je bent er bijna dagelijks mee bezig.
Zeker als Google weer een nieuw pakket met eisen in de rondte strooit.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel bereid ze ergens in de buurt van La Paz (BCS) weer een lange motortocht voor dwars door Mexico.