Mexico, visum, cancun, toerist, 180 dagen, exit tax, belasting, kosten, prijs,
Dagboek

Een tijdelijke verblijfsvergunning voor Mexico, wat een gedoe

Het leek allemaal zo simpel: een tijdelijke verblijfsvergunning aanvragen voor Mexico. Je gaat naar een willekeurige Mexicaanse ambassade en je vraagt het aan, daarna kom je aan in Mexico en binnen 30 dagen ruil je die visum om voor een ID kaart. En dan kun je net zoveel reizen als je wilt, ook in en uit Mexico.ADVERTISEMENT

Maar in de praktijk gaat dat toch minder soepel dan je verwacht, althans, dan ik verwacht. Niemand vertelt je dat je voor de Mexicaanse Immigratie nog een heel pak papier moet aanleveren, en dat als je dan eindelijk alle puntjes goed op de ‘i’ hebt en alsnog een fors bedrag hebt betaald, je gewoon maanden zit te wachten op die ID-kaart.

Ik had al lang onderweg willen zijn, mijn plan was door Mexico te reizen. Inmiddels is dat plan aardig bijgesteld. Want dit land kent een enorme bureaucratie.

Het is nu drie maanden gelden dat ik in Mexico aankwam en ik heb nog steeds geen ID kaart, mijn zaak is volgens de website van Immigratie nog steeds in behandeling.
En ik weet inmiddels dat als er wel een uitspraak is, ik een afspraak moet maken voor alweer vingerafdrukken en een foto, en dat die afspraak ook wel eens een paar maanden kan duren.
En dus zit ik een beetje vast in Cancun.

Want hoewel ik wel door het land mag reizen, is ‘even heen en weer’ naar het Immigratiekantoor een tijdrovende klus.
En ik heb die kaart nodig, sterker nog, hij is 1 jaar geldig en ik moet bij 11 maanden weer vernieuwen.

In dit tempo kom ik Cancun dus nooit uit.

Want als ik een nieuwe kaart wil aanvragen moet dat in de stad van mijn bij Immigratie geregistreerde adres. En dat is Cancun. Als ik wil verhuizen moet ik een verhuizing doorgeven. En dan pas kan ik mijn kaart in een ander kantoor verlengen.

Het eerste jaar in Mexico is dus best een bureaucratisch geplan. Pas als je bij je verlenging een 3 jarig verblijfsvergunning ben je voorlopig verlost van deze trage en dure bedoeling.

Want duur is het, en als ik nu het land uit wil moet ik een uitreis brief kopen, dat kost ook weer een klauw met geld, duurt ruim 2 weken en ik moet dat elke keer aanvragen als ik het land uitwil. En dat terwijl ik allang de status van een lang verblijf visum heb en dus het recht zou hebben om vrij in en uit te reizen.

Ik denk dat ik, nu ik toch in dit grijze vage gebied hang gelijk maar eens ga uitzoeken hoe ik mijn rijbewijs regel. Want dat is ook een heel gedoe. Dan heb ik alle bureaucratie maar achter de rug.

Heel eerlijk gezegd baal ik er een beetje van dat het allemaal zo traag gaat. Ik hoor dat het wel 6 maanden kan duren. Als dat zo is dan ben ik pas op de helft van de wachttijd. En dan heb ik 4 maanden om mijn nieuwe woonplaats te vinden en me daar te registreren, zodat ik op tijd mijn kaart kan verlengen.

Als deze aanvraag eht 6 maanden gaat duren betekent dat, dat ik binnen 4 maanden in Puerto Vallarta moet zijn, waar ik wat langer wil blijven. Anders krijg ik nooit alles op tijd geregistreerd. Ik had voor die reis naar de andere kant van het land toch echt wat langer uitgetrokken, dus ik moet mijn plannen flink bijstellen.

Meer lezen over de aanvraag van een tijdelijke verblijfsvergunning in Mexico?

dagboek digitale nomade

Vandaag word ik een Resident van Mexico

Hoewel bij de aanvraag van de verlenging gezegd werd dat het ruim 8 maanden zou duren voor mijn resident permit ...
Lees verder
Visum aanvragen Filipijnen

Een visum aanvragen voor de Filipijnen

Iedere Nederlander die aankomt in de Filipijnen krijgt bij aankomst een toeristenvisum voor 29 dagen. Dit visum kun je, onder ...
Lees verder
Freelancers werken en reizen

De Ultieme Checklist voor Reizende Freelancers

Ben jij freelancer en wil je gaan reizen en werken, en de nog steeds groeiende groep digitale nomaden volgen over ...
Lees verder
werken mexico

Mag je in Mexico werken op een toeristenvisum?

Al heel lang geldt Mexico als de plek waar Noord Amerikaanse freelancers graag werken.En dat is niet alleen vanwege het vrijwel ...
Lees verder

Je Tijdelijke Verblijfsvergunning voor Mexico verlengen

Wij Nederlanders zijn best een beetje eigenheimers. Als ik bij de Mexicaanse immigratiedienst al die Amerikanen zie met hun ingehuurde ...
Lees verder
Visum Mexico

Wat is het verschil tussen een FMM en een visum in Mexico?

Het is soms best verwarrend, al die termen die gebruikt worden op websites over visums en verblijfsvergunningen voor Mexico. Zelfs ...
Lees verder
visum procedure Mexico

Je temporary Resident Card voor Mexico

In de vorige post kon je lezen hoe je een aanvraag doet voor een temporary resident visum in Mexico, Vanaf ...
Lees verder

Je immigratie status in Mexico uitgelegd

Het proces van Tramite, zoals het heet, het omwisselen van je FMM (Forma Migratoria Mutiple), binnen 30 dagen na aankomst ...
Lees verder

Verblijfsvergunning aanvragen in Mexico, deel 2

Het lange wachten is voor mij eindelijk bijna ten einde. Afgelopen week ben ik voor mijn vingerafdrukken bij immigratie geweest ...
Lees verder

Je tijdelijke verblijf-visum omzetten in een Resident Card in Mexico

Als je langer dan de bij de grens verstrekte maximaal 180 dagen in Mexico wilt verblijven, dan is het noodzakelijk ...
Lees verder

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.