Mexico, visum, cancun, toerist, 180 dagen, exit tax, belasting, kosten, prijs,
Dagboek

Een tijdelijke verblijfsvergunning voor Mexico, wat een gedoe

Het leek allemaal zo simpel: een tijdelijke verblijfsvergunning aanvragen voor Mexico. Je gaat naar een willekeurige Mexicaanse ambassade en je vraagt het aan, daarna kom je aan in Mexico en binnen 30 dagen ruil je die visum om voor een ID kaart. En dan kun je net zoveel reizen als je wilt, ook in en uit Mexico.

Maar in de praktijk gaat dat toch minder soepel dan je verwacht, althans, dan ik verwacht. Niemand vertelt je dat je voor de Mexicaanse Immigratie nog een heel pak papier moet aanleveren, en dat als je dan eindelijk alle puntjes goed op de ‘i’ hebt en alsnog een fors bedrag hebt betaald, je gewoon maanden zit te wachten op die ID-kaart.

Ik had al lang onderweg willen zijn, mijn plan was door Mexico te reizen. Inmiddels is dat plan aardig bijgesteld. Want dit land kent een enorme bureaucratie.

Het is nu drie maanden gelden dat ik in Mexico aankwam en ik heb nog steeds geen ID kaart, mijn zaak is volgens de website van Immigratie nog steeds in behandeling.
En ik weet inmiddels dat als er wel een uitspraak is, ik een afspraak moet maken voor alweer vingerafdrukken en een foto, en dat die afspraak ook wel eens een paar maanden kan duren.
En dus zit ik een beetje vast in Cancun.

Want hoewel ik wel door het land mag reizen, is ‘even heen en weer’ naar het Immigratiekantoor een tijdrovende klus.
En ik heb die kaart nodig, sterker nog, hij is 1 jaar geldig en ik moet bij 11 maanden weer vernieuwen.

In dit tempo kom ik Cancun dus nooit uit.

Want als ik een nieuwe kaart wil aanvragen moet dat in de stad van mijn bij Immigratie geregistreerde adres. En dat is Cancun. Als ik wil verhuizen moet ik een verhuizing doorgeven. En dan pas kan ik mijn kaart in een ander kantoor verlengen.

Het eerste jaar in Mexico is dus best een bureaucratisch geplan. Pas als je bij je verlenging een 3 jarig verblijfsvergunning ben je voorlopig verlost van deze trage en dure bedoeling.

Want duur is het, en als ik nu het land uit wil moet ik een uitreis brief kopen, dat kost ook weer een klauw met geld, duurt ruim 2 weken en ik moet dat elke keer aanvragen als ik het land uitwil. En dat terwijl ik allang de status van een lang verblijf visum heb en dus het recht zou hebben om vrij in en uit te reizen.

Ik denk dat ik, nu ik toch in dit grijze vage gebied hang gelijk maar eens ga uitzoeken hoe ik mijn rijbewijs regel. Want dat is ook een heel gedoe. Dan heb ik alle bureaucratie maar achter de rug.

Heel eerlijk gezegd baal ik er een beetje van dat het allemaal zo traag gaat. Ik hoor dat het wel 6 maanden kan duren. Als dat zo is dan ben ik pas op de helft van de wachttijd. En dan heb ik 4 maanden om mijn nieuwe woonplaats te vinden en me daar te registreren, zodat ik op tijd mijn kaart kan verlengen.

Als deze aanvraag eht 6 maanden gaat duren betekent dat, dat ik binnen 4 maanden in Puerto Vallarta moet zijn, waar ik wat langer wil blijven. Anders krijg ik nooit alles op tijd geregistreerd. Ik had voor die reis naar de andere kant van het land toch echt wat langer uitgetrokken, dus ik moet mijn plannen flink bijstellen.

Meer lezen over de aanvraag van een tijdelijke verblijfsvergunning in Mexico?

Mexico voor Beginners

Ik krijg nog steeds heel veel vragen over het leven in Mexico en over de verblijfsvergunningen voor Mexico en hoe ...

Een verblijfsvergunning aanvragen voor Mexico

Mexico krijgt meer en meer de aandacht van mensen die willen emigreren en weg willen uit Europa. En dat is ...

Heb ik een visum nodig voor Mexico?

Als je als Nederlander naar Mexico reist voor vakantie, heb je in principe geen vooraf aangevraagd visum nodig. Bij aankomst ...

Je visum aanvraag voor Mexico is afgewezen, wat nu?

Vol plannen voor de toekomst dien je je visumaanvraag in bij de Ambassade van Mexico in Den Haag. Het dikke ...

Als je Tijdelijke Verblijfsvergunning in Mexico verloopt

Op een dag verloopt je tijdelijke verblijfsvergunning voor Mexico. Je mag hem namelijk maar verlengen tot een maximale verblijfsduur van ...

Nieuwe voorwaarden voor de verblijfsvergunningen in Mexico

Elk jaar in januari controleer ik of de voorwaarden voor de tijdelijke en permanente verblijfsvergunning zijn aangepast. Ook dit jaar ...

De Immigratiedienst van Mexico

De Immigratiedienst van Mexico is aan het vernieuwen, en regels en procedures worden voortdurend bekeken op efficiëntie en klantvriendelijkheid. Maar ...

Naar Mexico reizen met een strafblad

Het binnenkomen van Mexico als je een strafblad hebt is redelijk eenvoudig. De Immigratie Dienst zal van persoon tot persoon ...

Je verblijfsvergunning aanvragen in Mexico kan dat?

Normaal gesproken dien je je verblijfsvergunning voor Mexico aan te vragen bij een Mexicaanse Ambassade en dan bij voorkeur in ...

Scherpere regels visums voor Mexico

Verscherpte regels van de Mexicaanse Immigratiedienst zorgt voor minder flexibiliteit in de visum verstrekking. Visas zijn een privilege. een land ...

Adreswijziging doorgeven in Mexico

Als je in Mexico verblijft op een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning heb je de verplichting om wijzigingen door te geven ...

10 dingen die je moet weten over je Mexicaanse verblijfsvergunning

Overweeg jij een Mexicaanse tijdelijke verblijfsvergunning aan te vragen? Dan zijn dit 10 belangrijke dingen die je moet weten voor ...

De aanvraag voor een Permanente Verblijfsvergunning in Mexico

Wil jij emigreren naar Mexico, omdat je gepensioneerd bent bijvoorbeeld, of omdat je naar familie gaat die al in Mexico ...

Herziene voorwaarden Temporary Resident Permit voor Mexico

De Immigratiedienst van Mexico heeft onlangs zijn voorwaarden voor het in Mexico verblijven op een tijdelijke verblijfsvergunning aangepast. Hoewel er ...
Visitax Mexico cancun

Vanaf 1 April betaal je voor Quintana Roo Mexico VISITAX

Ingaande op 1 april 2021 is de nieuwe belasting voor buitenlandse bezoekers aan de Riviera Maya genaamd VISITAX. Deze belasting ...

Zelf je visum voor Mexico regelen

Ga jij langer dan de standaard 180 dagen die je gratis bij de grens krijgt naar Mexico, dan vraag je ...
werken mexico

Mag je in Mexico werken op een toeristenvisum?

Al heel lang geldt Mexico als de plek waar Noord Amerikaanse freelancers graag werken.En dat is niet alleen vanwege het vrijwel ...

Je Tijdelijke Verblijfsvergunning voor Mexico verlengen

Wij Nederlanders zijn best een beetje eigenheimers. Als ik bij de Mexicaanse immigratiedienst al die Amerikanen zie met hun ingehuurde ...
Visum Mexico

Wat is het verschil tussen een FMM en een visum in Mexico?

Het is soms best verwarrend, al die termen die gebruikt worden op websites over visums en verblijfsvergunningen voor Mexico. Zelfs ...

Ik heb een handleiding samengesteld voor jou!

Wil jij naar Mexico reizen op een Temporary Resident Visum en dit allemaal zelf regelen zonder dure immigratie advocaat? Dat kan. Ik heb een handleiding geschreven waarmee ik je stap voor stap door het hele proces heen begeleid.

De aanvraag in Nederland, de procedure bij de grens, de procedure in Mexico, tot aan het moment dat jij je resident kaar tin ontvangst neemt.

 

Koop nu het speciale Mexico pakket! Alles informatie over Mexico uit de Emigratie Winkel tegen een speciale prijs.

 

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.