vakantie 2020 boeken tips
Vakantiegangers

Een vakantie boeken in 2020, hier moet je rekening mee houden

Op twitter lees ik dat Nederland massaal nadenkt over zijn of haar vakantie voor de aankomende zomer en zelfs al voor de meivakantie.

Het idee dt mensen nadenken over een vakantie in het midden van een wereldgebeuren als de COVID-19 epidemie zegt iets over het verlangen naar het einde van het virus en een terugkeer naar het normale leven. Maar het zegt ook iets over naïviteit en kortzichtigheid

Playacar COVID-19

Denk jij dat alle besmettingsgevaar in mei 2020 verdwenen is?

Als jij denkt dat alle besmettingsgevaar in de meivakantie verdwenen is dan ben je een beetje naïef. Ook al daalt het aantal zieken in Nederland, of in Europa, het Corona-virus ebt heel lang na, kijk maar naar China waar nog steeds besmettingen plaatsvinden.

Moving to Spain from another European country

Moet je dan thuisblijven totdat niemand meer ziek wordt?

Thuisblijven tot er wereldwijd geen besmettingen meer zijn is een utopie denk ik. Wat landen in de wereld proberen te doen is indammen van het virus en het beheersbaar houden, wellicht tot er een vaccin is. Of dat gaat lukken is de vraag. Best kans dat het virus nog voor er een vaccinatie is, net als griep oplaait in sommige delen van de wereld.

kagusuan beach, siquijor, Philippines

Moeten we ons lam laten leggen door angst?

Je moet je niet lam laten leggen door angst, maar je moet wel logisch blijven nadenken. Als nu eind maart begin april er nog zoveel mensen opgenomen worden in ziekenhuizen dan is deze epidemie echt niet over zijn hoogtepunt heen in mei. Dus is het dan wel verstandig om op vakantie te gaan? Hoe weet je dat jij het virus niet meeneemt naar een land waar het nu relatief beheersbaar is?
Straks heb je weken thuis gezeten om besmetting te voorkomen en word je alsnog ziek?

De reisbranche moet meer inspelen op een saamhorigheidsgevoel wereldwijd. De bewustwording dat die leuke pakketreis van jou naar de Riviera Maya of naar Ghana, wellicht een gevaar is voor de volksgezondheid.
Die actie mis ik volkomen want het draait in die branche alleen maar om geld. En zolang reisorganisaties dit niet doen en overheden te druk zijn met crisisberaad, moeten wij mensen dat zelf kweken, dat wereldwijde saamhorigheidsgevoel. Verder ‘voelen’ dan je straat, stat en land, en wereldwijd verantwoording nemen voor wat je wellicht wel doet als je de caravan aanhaakt of in een vliegtuig stapt.

Wat ik zie in Mexico is dat hier enorm ingespeeld wordt op patriottisme en op het samenlevingsgevoel. De campagnes die hier gevoerd worden zetten veel zwaarder in op maatschappelijke verplichting dan de Nederlandse kampanjes. Die zeggen wel “Samen verslaan we het virus” maar hier zeggen ze dat net even anders: Als jij niet meewerkt stopt dit niet, als jij niet meewerkt breng je anderen in gevaar, als jij niet meewerkt dan wankelt onze economie en krijgen we 18 miljoen werkelozen, 130.000 mensen op de IC, en een peso die niks meer waard is.

“samen” heeft in een land wat zo patriottisch is als Mexico een heel andere betekenis dan in Nederland, in Nederland zie je in je hoofd bij het woord ‘Samen” een groepje mensen die juichen en blij zijn. Een Mexicaan ziet bij dat woord een verbondenheid, strijders en liefde voor de medemens en vaderland.

Ik zie het in meer ontwikkelingslanden over de wereld, dat er een enorme krachtig maatschappelijk bewustzijn leeft, Dat wordt er vanaf de schoolbanken al ingehamerd. En dat zit in het hart van de bewoners.

Waar moet je aan denken als je een vakantie wilt boeken?

Naast je onzekerheid of de reis wel door zal gaan en je niet te maken krijgt met annulering en een voucher in plaats van geld terug, is het ook raadzaam om de wereld niet als eenheidsworst te zien, maar te kijken naar hoe de situatie is in het land van je keuze.

Zo las ik dat iemand in september naar Los Angeles wil. Los Angeles is een zwaar getroffen gebied, waar nu pas maatregelen genomen gaan worden, zal dat in september voldoende gekalmeerd zijn en zal Amerika alweer toeristen binnenlaten tegen die tijd? Maar sterker nog: Wil jij het risico lopen alsnog besmet te raken?

In Mexico wordt de piek pas in september verwacht als hij nog komt.

Landen doorlopen deze virus uitbraak niet in hetzelfde tempo. En het model van China dat het na 4 maanden over is, is fijn om je aan vast te klampen maar China is bezig om zijn maatschappij weer te activeren, het leven is daar nog niet terug op 100% sterkte. Dat duurt nog maanden.

Zo zal het overal gaan. Het is niet zo dat je op een dag wakker wordt en het Corona-Virus knopje is terug naar “uit”. Het zal heel lang op “aan” blijven en na sudderen. Niet als virus maar als maatregelen tegen het virus.

Boracay Beach

Een land heeft tijd nodig om te herstellen en voor de herstart van het leven.

Voor vakantiegangers betekent dit dat

  • Het land van jouw keuze wellicht nog niet door zijn piek heen is als jij er heen wilt
  • Jij misschien wel een land niet in mag, of daarna er uit omdat het land dus een tragere verloop heeft
  • Een land in de opstartfase zit en toerisme weer op gang moet komen, in Mexico zijn alle hotels dicht en alle personeel is ontslagen. Zo’n bedrijf moet weer operationeel worden.
  • In sommige landen stijgt het misdaadcijfer, de veilgheid-situatie verandert in zo’n land, ben jij nog wel veilig als je naar het land van jouw keuze reist. En denk niet dat dit alleen voor landen geldt als Mexico, in Amerika zijn mensen zich tot de tanden aan het bewapenen bijvoorbeeld. En armoede doet rare dingen met mensen.
  • De reisbranche gaat misschien wel veranderen en de inreis-voorwaarden die nu gelden, veranderen wellicht
  • Reisverzekeringen zullen polisvoorwaarden aanscherpen, in Canada gebeurde dit al, als je in het buitenland bleef tijdens de uitbraak verviel je recht op medische hulp.

Veel ontwikkelingslanden hebben de noodtoestand uitgeroepen, in de Filipijnen betekent dat dat niemand de straat op mag. In Mexico worden steeds meer curfews ingesteld en die worden streng gehandhaafd.

Big La Laguna Puerto Galera

Als je een vakantie boekt voor 2020 moet je verder kijken dan de reisgids.

In 2020 moet je echt verder kijken dan de reisgids. Je moet ook naar het land van bestemming kijken en hoe zij omgaan met de COVID-19 uitbraak en welke maatregelen zij treffen. Wanneer verwacht het land zijn piek en wat houdt het noodplan in?

Bijvoorbeeld
Mag je nog op straat? blijven restaurants open en de stranden mag je daar nog naar toe?

In Mexico blijven restaurants open volgens het noodplan, maar op de stranden wordt je via megafoons door de nationale publieke veiligheidsdienst gemaand naar huis te gaan. En restaurants sluiten niet omdat het moet maar omdat iedereen gehoor geeft aan het “samen bestrijden van de uitbraak” en er geen klanten meer komen, De overheid stimuleert afhalen en thuisbezorgen.

Jij zult in Nederland niet horen dat Mexicaanse restaurants dicht zijn bijvoorbeeld.

Personal Advice

En dan het morele vraagstuk:

Kun jij zorgeloos vakantie vieren terwijl om je heen een land worstelt om overeind te blijven, of zoals iemand zei op twitter: als de lijken tegen de plinten opklotsen?

Met het risico dat jij degene bent die herbesmetting in Nederland veroorzaakt? Wil jij je gezin en jezelf in gevaar brengen?

digital nomad, global nomad, working online,

Mijn advies:

Geniet van de voorpret, iedereen heeft zo zijn eigen manier om lichtpuntjes te brengen in deze best wel onzekere tijden. En een vakantie plannen is zo leuk. Maar ik dring er toch op aan dat je verder kijkt dan de mooie plaatjes in de reisgids en dat je je gebruikt gezonde verstand als je een vakantie boekt, zeker als je intercontinentaal wilt reizen.

Bekijk de locale situatie en neem je verantwoording.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.