op vakantie naar cancun, Playa del Carmen Tulum en Corona Virus
Vakantiegangers

Een vakantie boeken in de Riviera Maya in 2020 is dat verstandig?

Wellicht vraag je je af of het verstandig is om je vakantie naar Mexico te boeken deze zomer. Misschien heb je lang gespaard en droomde ja van een prachtig all inclusive resort aan een wit strand en was dit jouw jaar om die droom te realiseren.

Playacar COVID-19

De Riviera Maya in Mexico wat is dat nu precies?

Er is nogal wat verwarring over de Riviera Maya in de reisgidsen van de nerlandse reisaanbidders. De Riviera Maya is een lange kuststrook in de staat Quintana Roo. Deze staat ligt op het Yucatan schiereiland. De lange kuststrook met witte zandstranden die variëren van poedersuiker achtig zand tot gewoon fijn goudgeel zand ligt lang de Caraïbische zee en is vooral bekend vanwege zijn vele all-inclusive resorts.

Sommige van deze resorts liggen ver van de steden in de Riviera Maya af en zonderen hun gasten af van het Mexicaanse dorps en stadsleven en bieden op die manier een privé strand ervaring. Hoewel strand publiek is in Mexico en resorts altijd een strook vrij moeten houden voor locale bevolking, is de meeste Mexicaanse bevolking niet snel te vinden op de afgelegen stranden tussen bijvoorbeeld Cancun en Playa del Carmen in. Helemaal totaal Tulum strekte deze Riviera Maya zich uit. Maar de meeste resorts vind je toch wel tussen Cancun en Playa del Carmen en dan in Cancun, de hotelzone, Play del Carmen met zijn super-de-luxe Playacar hotelgebied en Tulum wat iets meer relaxt is en veel eco resorts biedt.

Let goed op bij het boeken waar je hotel ligt en of je hotel wel strand voor de deur heeft. sommige resorts liggen dus heel ver van de bewoonde wereld en dan heb je weinig bewegingsvrijheid tenzij je een shuttle gebruikt of een uitstapje boekt. Maar er zijn ook resorts die strandvakanties bieden en dan moet je nog zeker 3 km naar het strand, die hotels liggen bijvoorbeeld in Playacar in Playa del Carmen maar ook in de Hotelzone van Cancun en op Punta Sam zijn resorts die niet altijd aan het strand liggen.

Is het verstandig om nu een vakantie te boeken voor de zomer van 2020?

Met het Corona virus wat wereldwijd het toerisme ontwricht en de geschiedenis van eindeloos zeewier wat aanspoelt op de kusten van de Riviera Maya in de maanden april-november, is de Riviera Maya in Mexico misschien niet de beste strandvakantie om te boeken.

Hoewel Mexico vooralsnog niet van plan is de grenzen te sluiten en er maar weinige besmettingen zijn in Mexico als ik dit artikel schrijf, weten we allemaal hoe snel dit virus om zich kan grijpen. Mexico loopt achter met bijvoorbeeld Europa en Nederland als het gaat om grootschalige verspreiding en besmetting. Men verwacht dat dit pas volgende week, dus eind maart inzet. Dat betekend dat ook het einde van de epidemie wellicht later valt dan in Europa.

Niemand weet wanneer de luchtvaart maatschappijen weer gaan vliegen en pakket reizen weer uitgevoerd worden. Dus lijkt de kans klein dat je droom vakantie in Cancun, Playa del Carmen of Tulum, dit jaar werkelijkheid wordt.

Wel is een feit dat dit jaar er minder zeewier verwacht wordt dan afgelopen jaren, en dat is dan wel weer iets om naar uit te kijken.

Maar er zal zeewier aanspoelen en we weten inmiddels uit ervaring hier in Playa del Carmen dat de in zee neergelegde barrière dit niet allemaal tegenhoudt.

Vakantie boeken in Mexico 2020

Hoe gaat Mexico om met het Corona virus?

Mexico is een groot land, qua oppervlakte i het vergelijkbaar met Europa. Dus de getallen die je ziet moet je in verhouding plaatsen. En als je het dan zo bekijkt dan stelt het virus hier nog niet zoveel voor. Daarom is Mexico ook (in vergelijk met de rest van de wereld) later met maatregelen nemen. Toch zijn de afgelopen dagen plannen en informatie in werking gezet. En dat ging heel overzichtelijk en soepel. En met veel minder paniek dan ik van deze afstand in Nederland zag gebeuren.

Elk ministerie heeft zijn eigen website en hieraan is nu een COVID-19 pagina toegevoegd met informatie over hoe dat departement, maar vooral ook hoe jij moet omgaat met hygiene, regels, bezoekers enz. Zo heeft bijvoorbeeld het ministerie van Justitie duidelijk de regels voor hygiene in de gevangenissen op de pagina staan en hoe bezoekers ontvangen worden en hoe de ruimtes ontsmet worden na bezoekuur.

Het ministerie van toerisme legt uit dat er verscheurde controles is op luchthavens in zowel aankomst als vertrekhallen, dat er controle is in havens, hoe veerboten ontsmet worden en bussen.

Er zijn beleidsregels voor hotelstaf, restaurants, winkels enz.

Er zijn mediacampagnes, noodziekenhuizen, en bevoorrading van winkels is veilig gesteld.

Mexico volgt de regels van het de WHO voor het indammen van deze epidemie op de voet. 

Wat is de stand van zaken in Riviera Maya?

  • In de stad Benito Juárez, waar de hotelzone aan grenst van Cancun, zijn  nu (maart 2020) 6 zieke mensen. En alle bars, casino’s, theaters en archeologische sites zijn gesloten. Scholen ook maar die hebben in het hele land in plaats van 2, nu 4 weken paasvakantie. De hotelzone is uiteraard gewoon geopend en daar gelden deze regels niet. deze regels gelden alleen voor Benito Juarez.
  • In Playa del Carmen zijn tot nog toe geen besmette gevallen, wel is het er heel stil, vooral op 5th avenue de beroemde toeristen winkelstraat. De mensen zijn wat terughoudender naar buitenlanders toe doe buiten de hotelzone lopen. Vanmorgen kreeg ik in een restaurant gelijk handgel op mijn handen gespoten om te ontsmetten. Het leven lijkt redelijk normaal te verlopen.
  • In Tulum zijn ook nog geen besmettingen
  • Sommige toeristische sites zijn gesloten of hebben aangepaste openingstijden en verscherpte controles.
  • Op Cozumel zijn veel afzeggingen van Cruiseschepen, er liggen de laatste dagen eigenlijk helemaal geen schepen meer. Voor passagiers geldt een verscherpte controle als zij van boord willen, Er varen minder veerboten tussen Playa del Carmen en Cozumel en er is verscherpte controle in de haven.
  • Op Isla Mujeres gaat the leven nog gewoon door, er zijn geen wijzigingen voor zover ik weet, wel extra controle in de veerhaven.
  • Weet jij dat als je naar Playa del Carmen komt deze zomer je met mij kunt afspreken?  of bij mij een stads rondleiding kunt boeken?

En de overige veiligheid in het gebied?

Ik heb me nooit onveilig gevoel in de Riviera maya, niet 1x in al de maanden dat ik in Cancun woonde, en ook  het jaar dat ik in Playa del Carmen woon niet. Maar ook niet als ik in 1 van de andere steden ben. Ik reis met openbaar vervoer, woon in een gewone woonwijk tussen de Mexicanen en loop ‘sa vond in het donker over straat. Soms ga ik heel vroeg al op pad om de zon te zien opkomen op het strand. En ik voel me nooit onveilig.

Er is erg veel politie op straat en die is zwaar bewapend. Dat is misschien even wennen, want zo ziet een gemiddelde agent in Nederland er niet uit. Er is bewaking in dure winkels en geldtransporten zijn zwaar bewapend.

het meest ongemakkelijke vind ik de drugsverkopers op 5th Avenue in Playa del Carmen, die zijn echt hinderlijk en soms ronduit bedreigend als je ze afwimpelt of negeert, maar dat is dan in een overvolle winkelstraat en veel meer dan zich opblazen en rare baren maken zullen ze niet doen. Niemand wil de melk koe van het toerisme om zeep brengen, want er wordt veel te veel geld verdient aan al die toeristen. Ook als ze geen drugs kopen.

Dus ik denk dat je in de Riviera Maya in Mexico net zo veilig bent als op elke andere plek in de wereld. Je gebruikt je gezonde verstand en doet geen domme onbezonnen dingen zoals met een dronken kop waarbij je je eigen naam niet meer weet hulp aannemen van vreemden, of je drankje beheerd achter laten aan een bar, maar dat wist je toch al?

Wat ga jij doen? ga jij je vakantie boeken in de Riviera Maya voor deze zomer? 

UPDATE MAART 2022 COVID

Mexico is helemaal groen op de Semaforo, de bij de inreis verplichte gezondheidsverklaring is komen te vervallen. Mondmaskers zijn nog wel verplicht maar er wordt al gesproken over het afschaffen van deze verplichting en hem vrijwillig te maken, deze maatregel zal per staat verschillend worden toegepast als eenmaal ook hiervoor het groene licht is gegeven. Je kunt weer zorgeloos op vakantie naar Mexico. Hou er wel rekening mee dat het straatbeeld verandert is door de economische terugval, de armoede gestegen is en ook de prijzen niet meer zijn wat jij je wellicht herinnert van voor de uitbraak van COVID. Het leven is een stuk duurder geworden.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.