corona uitstel emigratie
Emigreren

Emigratieplannen uitstellen door COVID?

In de verschillende fora waar ik op meewerk zie ik mensen die hun emigratieplannen uitstellen voor Covid. Het zette me aan het denken. Want is dit nu echt nodig? Waarom zou je stoppen met je plannen of ze vertragen? Covid risico is overal hetzelfde. Het hangt af van hoe jij er mee omgaat.

De angstcultuur regeert. En ik weet zeker dat ik met dit blog controversieel ben als ik schrijf dat we het allemaal veel erger maken dan het is, zeker in Nederland. Het wisselende beleid wat soms kant nog wal raakt en het gemor van elke “specialist” die Nederland inmiddels onder zijn bevolking heeft maken het lastig om te onderscheiden wat nu echt belangrijk is.

Vanuit Mexico kijk ik het allemaal verbaasd aan en merk hoe erg ik al verandert ben en hoe anders ik tegen Nederland en nederlanders aankijk.

trollen op het internet

Nederlanders kunnen erg zeuren en zijn zo gruwelijk verwend

Als ik iets geleerd heb op mijn 5 jarige wereldreis door verschillende ontwikkelingslanden is dat wij in Nederland wel heel reg gepamperd worden. Er is voor alles wel een regeling, een potje, een wet of een belangengroep en iedereen heeft overal een mening over, al dan niet gefundeerd. En nu met COVID19, wat Nederland stug Coronavirus blijft noemen, is het helemaal raak. Door het wisselend en zwabberend beleid en gebrek aan een overzichtelijk plan van aanpak verdeeld het volk zich in 101 groepjes, voor en tegen van alles en nog wat. En ondertussen wijzen de Nederlanders een beetje verkneukelen naar andere landen “kijk hoe dom die het aanpakken” En “oh bij hun is het (gelukkig) erger dan bij ons”. Het heeft, zo vanaf een afstand het niveau van een kleuterklasje met een licht verhoogd IQ.

Alles wt maar een beetje richting beperking gaat of controle daar raken Nederlanders van van d leeg. En de aandachtsspannen en het overzicht over het grote geheel is al maanden zoek. Niemand praat meer over milieu, over boeren, over immigranten of stijgende misdaadcijfers. Het gaat echt alleen nog maar over Corona en hoe er mee omgegaan wordt.

Mexico COVID19

Wereldwijd zijn er landen waar een heel andere aanpak is en ook mentaliteit heerst

Het is zo jammer dat in haar arrogantie de Nederlandse overheid niet wil leren van andere landen, maar zelf doorstromend in het woud van rare regels en wetten en beperkingen om dit in te dammen. En het is zo raar dat Europa niet zijn kans grijpt om nu eens eensgezind een plan van aanpak te maken wat overkoepelend is en een draaiboek schrijft voor de toekomst en daarin alle landen een grote lijnen aanpak oplegt en niet alleen maar jankt om meer geld.

Het is helemaal niet raar dat de onvrede binnen Nederland groeit en meer en meer mensen het zat zijn. Het is wel raar dat veel mensen hun plannen opschorten en voorlopig niet gaan emigreren.

Volgens mij getuigd dat van het feit dat iedereen in Nederland in zekere mate beïnvloed is door angst, de welvaartsmaatschappij, en het gebrek aan zelfinitiatief.

Want je kunt nu best emigreren.

Sipalay Sugar beach

Emigratie is juist nu wellicht een goede stap

Nu alles in de wacht staat en iedereen een pas op de plaats maakt is het misschien wel een goede keuze om vooruit te bewegen.

 • Het geeft je de tijd om te settelen op je nieuwe stek,
 • huizenprijzen zijn laag, zeker als je wilt huren
 • je start in een economie die herstelt en niet langer piekt.
 • als je naar het platteland wilt verhuizen loop je minder kans op besmettingen. (In een overbevolkt land als Nederland is de kans op besmetting groter dan waar ook ter wereld op het platteland of in een dun bevolkt gebied)

Een beetje afhankelijk wat je gaat doen natuurlijk en naar welk land je wilt vertrekken. Maar ik zou zeker kijken naar de reismogelijkheden binnen jouw nieuwe thuisland.

Want of je nu in een lockdown in nederland zit of in Spanje, in Mexico of in Azie, het komt allemaal op hetzelfde neer: goed op jezelf passen.

De angstcultuur die in Nederland en Europa gecreëerd wordt maakt dat je argwanend naar anderen kijk en je eigen gedrag goedpraat. Maar COVID houdt geen rekening met dat soort redenaties. Covid slaat toe bij mensen die zwakker zijn door overgewicht, longaandoeningen en met hartkwalen en diabetes. Een gezonde levensstijl is dus nog belangrijker geworden. IN Mexico waar ik nu ben, wordt daar heel erg de nadruk opgelegd en de aanpak en beheersing van COVID is niet eendimensionaal meer multidimensionaal.

Er wordt op meerdere gebieden aandacht besteed aan de mogelijkheden om COVID in te perken, zo ook gezondheid. Maar wat vooral de boventoon voert, en Mexico is hierin niet het enigste land, is dat jijzelf verantwoordelijk bent. Dat is vanaf dag 1 het credo geweest. Waar in Nederland ingezet werd op de maatschappij, de groep en niet zozeer op de individu, is het hier andersom. Als individu zorg ik voor een gezonde maatschappij.

En daar ligt ook de kracht van de COVID inperking en bescherming van jezelf. Jij moet zorgen dat je een mondkapje draagt op plekken waar je een verhoogd risico loopt, jij moet dagelijks je temperatuur (laten) opnemen en jij moet continue alles ontsmetten: je handen, schoenen, vloer in de huis, je aankopen, portemonnee, telefoon, deurkrukken, winkelwagentje, alles, alles, alles. Jij moet grote groepen en drukke gebieden vermijden en jij moet oppassen als je gebruik maakt van openbaar vervoer.

En als de dat allemaal goed doet, en gezond eet, dan is de kans superEN het risico dat je WEL ziek wordt minimaal

Dus niet bij ieder kuchje naar een teststraat rennen, maar je gezonde verstand gebruiken en de gezondheidszorg niet nog meer op kosten jagen.

In veel landen zijn COVID ziekenhuizen gescheiden van de reguliere zorg, zo ook in Mexico. Als ik hier zorg nodig heb, gaat dat gewoon door. In Nederland niet, dan wordt ik beperkt in dat wat ik nodig heb en waar ik zo gruwelijk duur voor betaal.

Wat ik probeer te zeggen is dat momenteel het land van jouw keuze, overall wel een beter thuisland biedt dan het verwarde angstige Nederland waar zoveel gemopperd en geklaagd wordt. En of dat land van jouw keuze nu een negatief reisadvies heeft of niet, dat maakt niet uit, want je gaat toch niet terug.

Kijk naar de volgende zaken voor je je beslissing neemt

Zoek een betrouwbaar, bij voorkeur overheids informatie kanaal van jouw thuisland en de streek waar je wilt gaan vestigen. En bekijk deze ontwikkelingen en hou ze in de gaten. De informatie die via d pers gedeeld wordt is echt veel te onbetrouwbaar om vanuit te gaan. Zoek je eigen informatie uit betrouwbare bronnen. Neem desnoods contact op met mensen uit de regio.

Klein voorbeeld voor een andersom situatie: Hier in Mexico sijpelt het bericht door dat de stad Merida, mijn volgende bestemming weer begint met het opstarten van de economie, er is een tijdspad uitgezet en eigenlijk zou het dus nu al open moeten zijn. Ik nam contact op met het hotel waar ik wil verblijven en zij raden mij aan nog een paar weken te wachten, en gaven een aantal redenen. Ik heb die redenen overwogen en deel hun mening. Ik stel mijn trip naar Merida nog even uit.

Nu is een landsverhuizing niet te vergelijken met een tripje naar een stad in een andere staat, maar er zijn zaken waar jij je beslissing om toch tijdens COVID te vertrekken op kunt baseren:

 • Is de aanpak van COVID in jouw toekomstige thuisland consequent geweest en hoe ging de bevolking er mee om?
 • Zijn de cijfers reëel, zijn de COVID doden en doden door onderliggende oorzaken goed in kaart gebracht, of zijn alle cijfers 1 grote hoop?
 • Wat zijn momenteel de beperkingen en welke aanpassingen moet je doen in je dagelijks leven daar?
 • Is dit voor jou acceptabel om daar in te gehoorzamen en mee te doen? En kun je je dit inkomsten-wijs veroorloven?
 • Mag jij als Nederlander naar jouw nieuwe thuisland reizen?
 • Zo ja, wat zijn de maatregelen en aan welke eisen moet je voldoen?
 • Zo nee, wanneer verwacht het land dat de grenzen weer open gaan?

Of je nu in Nederland jezelf beschermd of in het buitenland, dat maakt niet zo heel veel uit. Wat wel uitmaakt is dat jij je niet lam laat leggen om de foute redenen.

Gebruik jij deze tijd van relatieve stilstand om vooruit te komen? Denk er eens over na, want er zitten zeker voordelen aan het emigreren tijdens deze COVID periode.

Praten over je emigratie? Boek jouw exclusieve tijd met mij en laten we van gedachten wisselen of stel je vraag per email.

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.