Emigreren

Emigreren na je 50ste

Is emigreren na je 50ste nog haalbaar? Of kun je beter wachten tot je pensionering en dan gaan rentenieren en genieten in het buitenland? Zit er eigenlijk een leeftijdslimiet op Emigratie? 

Toen ik besloot, niet geheel vrijwillig, om mijn leven totaal om te gooien en Nederland voorgoed te verlaten was ik 52.  Twee jaar voorbereiding maakten dat ik op 54-jarige leeftijd, met een lopende website en een serie producten Nederland voorgoed verliet.

Ik was in Nederland uitzichtloos werkeloos, veel te gespecialiseerd en met een wankel netwerk van mede werkelozen die elkaar aan de oppervlakte van alles gunden, maar in de praktijk was het gewoon een race wie het eerste een baan had in de sociale sector. Ieder voor zich.

Ik had daar geen zin meer in. De eindeloze opgelegde sollicitatieplicht, de houding van het UWV alsof het mijn schuld was dat ik gebruikt maakte van mijn recht op een uitkering waar ik jarenlang voor gewerkt had, Nederland verloor in rap tempo zijn glans.

Dan ga je rondkijken, nadenken, en tussen de sollicitatieplicht en eindeloze stapels afwijzingen door groeit een verlangen. Naar een beter leven en een nieuwe start.

Sipalay Sugar beach

Het feit blijft dat emigratie op een later tijdstip in je leven, heel vaak omscholing verlangt

Wat ik met mijn verhaal wil zeggen is dat je prima op je 50ste kunt omscholen en Nederland kunt verlaten. Je moet het wel in je vingers hebben om een nieuw beroep aan te leren. Dat komt, hoe ouder je wordt, steeds lastiger aanwaaien. We weten allemaal hoe lastig het is om terug te gaan naar “de schoolbanken” en velen van ons leren sneller door een voorbeeld te volgen, praktijk ervaring op te doen dus.

Zelfs al verhuis je naar het buitenland als zelfstandig elektricien of timmerman, je zult de normen en werkwijze van je nieuwe thuisland moeten leren voor je als zelfstandig ondernemer aan de slag kunt. En ook al had je in Nederland dook al een horeca zaak, in het Buitenland gelden andere wetten en regels, en aanvoerroutes in inkoopprocedure. Je moet de flexibiliteit hebben om die aan te leren.

En dan is er nog de andere taal. In veel landen moet je de locale taal leren, omdat je je met Engels echt niet redt. 

Is er een bovengrens?

Ik denk dat er geen bovengrens is, sterker nog, ik denk dat mensen boven de 50 voldoende levenservaring hebben om hun emigratie tot een succes te maken. Ben je gezond van lijf en leden, dan moet je kansen pakken op deze leeftijd. Want met elke dag die verstrijkt word je ouder en is er meer risico dat je je droom nooit meer kunt realiseren. En ben je niet gezond van lijf en leden moet je het zeker onderzoeken. In de Podcast onderaan dit artikel leg ik uit waarom.

Wat je je wel af moet vragen is, wil je bijvoorbeeld na je pensioen nog werken, of ga je liever echt van het leven genieten? Sommigen mensen willen voor geen miljoen “achter de geraniums” belanden en willen blijven erken om contact te houden met mensen en de maatschappij. Anderen dobberen liever urenlang op een vissersbootje in het niks, of cruisen eindeloos over de wereld met een cocktail in hun hand.

Als je op 50 jarige leeftijd, dus ver voor je pensioen leeftijd gaat emigreren zijn er wel wat haken en ogen. Je moet je laten informeren over je pensioen opbouw, want die stopt als je emigreert. En in sommige gevallen bouwt deze met 2% per jaar af. Dat kan een enorme tegenvaller zijn als je straks aan dat pensioen toe bent en je hebt een bedrag in je hoofd.

market, local, cancun, mexico, downtown, discover, explore

Hou rekening met gewijzigde pensioenuitbetaling in het buitenland

Afhankelijk van je locatie betaald de Nederlandse overheid een aangepast bedrag uit, omdat de kosten van levensonderhoud lager ligt. Echt, ik praat met anderen in het buitenland en Nederland zorgt erg slecht voor zijn geëmigreerde burgers. Wij zijn net als de Nederlanders thuis, een melkkoe voor de overheid. Een kleintje, maar toch, ze weten ons steeds te vinden.

Ik vertel over je epnsioen en pensioen-uitbetaling, in de Podcast onder aan dit artikel.

Ik laat momenteel mijn pensioen vervroegd uitbetalen, een beetje uit paniek, met een insteek van: pakken wat ik pakken kan, want elk jaar krijg ik te horen dat mijn pensioen minder is en de pensioengerechtigde leeftijd omhoog gaat. Als ik straks aan mijn pensioen toe ben dan is er wellicht niks meer over of ik heb deze aarde allang verlaten.

Dus elke maand komt er een mini bedrag binnen en elk jaar vul ik een bewijs van in leven zijn in. Ik betaal over dat bedrag sinds januari 2019 belasting in Nederland omdat de belastingwet verandert is voor gepensioneerden in het buitenland. Dus het is nog minder dan het al was.

Ik weet dat ik door mijn beslissing om online te gaan werken en te gaan reizen, tot mijn dood doorwerk. En ik zou ook niet anders willen. Mijn werk is leuk. En divers. En ik vind het heerlijk om anderen te helpen hun droom te realiseren.

Meer luisteren over emigreren naar je 50ste? Dat kan op mijn YouTube Kanaal, mijn podcast is voorzien van unieke videobeelden over mij en mijn leven in het buitenland. 

 

 

Wil jij je leven omgooien en gaan emigreren op latere leeftijd? Ik heb een paar leuke artikelen in de webshop die je daarbij kunnen helpen. Ook kun je daar privé tijd met mij afspreken zodat we van gedachten kunnen wisselen over de realisatie van jouw dromen. 

Korte vragen of jouw verhaal kun je kwijt in het reactie gedeelte onder dit blog. Ik beantwoord jouw vragen so snel mogelijk.

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

2 reacties

  • Marijke Peeze

    Ik ben op 65 jaar geemigreerd en mijn man op 57 jaar. We hebben een appartementenhuis in Kleinwalsertal, en genieten volop. Pensioenen en AOW uit NL, en hier werken, heerlijk.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.