Mexico, visum, cancun, toerist, 180 dagen, exit tax, belasting, kosten, prijs,
Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

Heb ik een visum nodig voor Mexico?

Als je als Nederlander naar Mexico reist heb je in principe geen vooraf aangevraagd visum nodig. Bij aankomst in Mexico ontvang je een verblijfskaart of FMM (forma Migratoria Multiple) voor maximaal 180 dagen. De immigratie officier bepaald hoe lang je mag blijven, dus kijk wel even naar je formulier of je de juiste tijdsduur je hebt ontvangen, je kunt namelijk deze FMM niet verlengen. De ambtenaar bepaald de duur van het verblijf op bais van de data die jij op het immigratie formulier invult.

Wil je langer dan 180 dagen blijven dan moet je wel vooraf een visum aanvragen. Je kunt dan, afhankelijk van het doel van je verblijf een visum aanvraag indienen bij de Mexicaanse Ambassade in Den Haag.

Ga je werken in Mexico, of ga je daar naar toe op uitnodiging van een bedrijf of organisatie dan dienen zij een visum aanvraag voor jou te doen

Het aanvragen van een visum bij de Mexicaanse Ambassade duurt gemiddeld 2 weken. Doe je aanvraag dus op tijd in, of beter nog, wacht met het kopen van een ticket tot je je visum  hebt. Op het aanvraagformulier kun je een vertrekdatum aangeven, daar kun je ook een verwachte vertrek datum van maken. Het visum wat zij voor je voorbereiden heeft namelijk een geldigheidsduur van 6 maanden. Binnen deze 6 maandend ien je in Mexico aan te komen.

Iedereen die het land binnenkomt moet een immigratie-formulier invullen. De luchtvaartmaatschappij verstrekt je dit document vla k voor aankomst, samen met een douane formulier.  Indien ze dat niet doen, moet je dit bij Immigratie invullen. Dat kan veel tijd in beslag nemen. Vul het dus in het vliegtuig in. Per persoon 1 FMM en  kinderen vanaf 2 jaar moeten een eigen FMM invullen.

Veel organisaties noemen de FMM een visum, maar het is geen visum

Voor de snelheid van afhandeling bij immigratie kun je dit ook online al doen. Wat je dan wel even moet checken is of de kosten van je FMM (toeristen-verblijfskaart) al bij je vliegticket inbegrepen zitten, anders betaal je dubbel.

Let op: het gaat om de snelheid van afhandeling als jij aan de beurt bent, de rijen en wachttijden worden niet korter door het vooraf online invullen van dit formulier. Als zo’n vliegtuig leegstroomt en soms met dat vliegtuig nog 1 of 2 anderen zijn de rijen (vooral in Cancun) erg lang. Welkom in Mexico waar alles in zijn eigen tempo gaat.

Wat heb je nodig om je FMM vooraf online aan te vragen?

 • je paspoort
 • je vluchtgegevens
 • je hotelnaam en adres
 • printer

Het immigratie-formulier bestaat uit 2 delen, een entry document en een exit clearance. Bij aankomst stempelt de immigratie officier, naast je paspoort ook je FMM-formulier gedeelte, daar scheuren ze vervolgens het entry gedeelte af en jij krijgt je exit gedeelte terug.  Je exit gedeelte moet je laten zien bij vertrek als je incheckt, daar betaal je dan ook eventuele exit-tax als deze niet bij je ticket inbegrepen zit.

Reis je over land naar Mexico dan is het vooraf online invullen van een toeristenkaart wel zo handig. Het scheelt een boel tijd aan de grens. Je print het uit en laat het stemepelen door de Douane. Bij vertrek moet je deze kaart weer laten zien anders mag je het land niet uit.

Je kunt tot 7 dagen voor je aankomst in Mexico online een visum aanvragen

Voorwaarden voor een FMM zijn:

 • een paspoort wat minimaal nog 6 maanden geldig is, of wat niet verloopt tijdens je verblijf in Mexico
 • een bewijs dat je het land verlaat, een terugreis ticket of bijvoorbeeld een buskaart naar een buurland

TIP: neem je hotelreservering mee, Immigratie KAN hier naar vragen op het moment dat je het land in wilt.

Update januari 2022: Momenteel bereikt mij het signaal dat op de luchthaven van Cancun alleen nog visums verstrekt worden voor de duur van je verblijf in Mexico. Er wordt dus niet meer standaard een 180 dagen visum verleend.

Bewaar je FMM goed! Je hebt hem nodig om het land te verlaten.

Ik ben mijn FMM papiertje kwijt! 

Je kunt Mexico niet uit zonder je exit gedeelte van de FMM. Dat is gewoon een feit. Dus je zult actie moeten ondernemen als je dit papiertje kwijt raakt. Neem niet de gok, het lukt je gewoon niet om het land uit te komen.

Dit is wat je moet doen als je je exit permit verloren bent:

 • neem een kopie van de aangifte mee naar het dichtsbijzijnde INM kantoor, samen met je reisdocumenten (boekingsformulier, vliegtickets, paspoort enz.)
 • zij vragen je een formulier in te vullen
 • betaal de kosten bij de bank (ongeveer 1200 pesos)
 • met het betaalbewijs kun je je vervangende FMM afhalen

Is de tijdsdruk erg groot en ben je naast je FMM niets anders verloren, dan kun je ook op de luchthaven een boete betalen voor het niet tonen van een FMM . Maar dat is duurder. Hou rekening met extra inchecktijd als je voor deze optie kiest.

Het is een heel gedoe als je je FMM kwijt raakt, beter is om hem heel goed te bewaren.

Als je Mexico uit wilt betaal je in veel gevallen een exit tax, of toch niet?

Hoe zit dat nu met die exit-tax in Mexico, betaal ik die wel of niet?

Er is veel verwarring over de Mexicaanse exit-tax. Veel mensen noemen het een scam, en anderen beweren dat het heel duur is. Hier zijn de feiten op een rijtje:

 • ja, er is een exit/departure tax, het wordt ook wel “toeristenbelasting” genoemd
 • hij zou zichtbaar moeten zijn op de specificatie van je ticket, zo niet, check dan even met je luchtvaartmaatschappij of hij in de prijs inbegrepen zit. Vlieg je bijvoorbeeld met TuiFly, dan zit deze belasting al in de prijs van je ticket, net als je toeristen-visumkosten.
 • zit hij niet in de prijs van je vliegticket, dan betaal je hem bij het inchecken op vertoon van je exit clearance (deel 2 van je toeristenkaart)
 • de kosten zijn ongeveer 1200 Mexicaanse pesos, dit dien je contant (in Mexicaanse pesos) te betalen. (dus geen pin of creditcard)
 • reis je over land dan betaal je deze belasting vaak via een bank voor je het land mag verlaten, je betaalbewijs is dan je exit clearance.

LET OP!! Vanaf 1 april 2021 geldt voor de Staat Quintana Roo de VISITAX !! Lees Vanaf 1 April betaal je voor Quintana Roo Mexico VISITAX

Ik wil mijn FMM verlengen

Je kunt je FMM niet verlengen. het is dus raadzaam om aan de grens goed te controleren dat je het juiste aantal dagen hebt gekregen. Je dient het land voor de verval datum op je FMM te verlaten, de aantal dagen dat je FMM geldig is staan op je exit formulier.

je kunt wel voor die datum het land in en uit, bijvoorbeeld om naar Belize te reizen. Je kunt voor de vervaldatum van je FMM weer terugkeren in Mexico zonder bij te hoeven betalen. Het heet dan ook Forma Migratoria Multiple, wat zoveel betekend als Immigratiedocument voor meerdere keren.

Als je langer dan 180 dagen in het land bent en je wilt nog meer verlengen dien je het land te verlaten en opnieuw een Hmm in te vullen bij de grensovergang.  Dit kunt je bijvoorbeeld doen door een bustocht naar een buurland te maken en daar een weekje te blijven voor je weer terugkeert naar Mexico. Of met een goedkoop ticket naar 1 van de buurlanden vliegen. Check voor die landen wel de visum regels,  zodat je zeker weet dat je daar toegelaten wordt. Er is voor een nieuwe FMM geen specifieke tijd dat je buiten Mexico moet zijn, in principe zou je een buurland kunne inriepen en dezelfde dg terug naar Mexico kunnen keren. Maar er baangeluiden dat dit aan de grens niet altijd meer toegestaan wordt, en dat ze dan eisen dat je een temporary resident visum aanvraagt.

Reis je naar Mexico via Amerika, ook al is het maar voor een transfer, vergeet dan niet de ESTA aan te vragen

 

AANBIEDING voor iedereen die naar Mexico wil verhuizen!

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Zelf je Temporary Resident permit regelen?

Als jij langer dan 180 dagen in Mexico wilt verblijven kun je beter een verblijfsvergunning aanvragen. Deze is geldig voor een jaar en je kunt hem verlengen tot maximaal 4 jaar. Na deze periode mag je een vaste verblijfsvergunning aanvragen.

Ik heb een handige handleiding geschreven om je te helpen met de aanvraag van de permit, het binnenreizen van Mexico zonder dat je visum ingestrokken wordt en hoe je de permit omzet in een ID kaart bij het Immigratiekantoor.

Overweeg jij in Mexico te gaan wonen? Dan is dit boek voor jou.

Alle ins en outs over het dagelijks leven in Mexico, van een huis zoeken en vinden tot gezondheidszorg, je rechten en plichten en veiligheid, verkeer, scholen, alles wordt er behandelt voor een makkelijke integratie na je emigratie.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.