Emigreren

Het Emigranten leven tijdens COVID-19

Veel expats en emigranten hebben nu, naast hun gezondheid en dat van familie en vrienden thuis, ook zorgen over een aantal heel praktische zaken. Zorgen waar je in Nederland niet direct bij stil staat omdat daar allemaal of niet nodig is, of prima geregeld is.

Ik som er een aantal op:

  • Gezondheid van henzelf en familie en vrienden en dan vooral de onmogelijkheid nu naar huis te gaan in geval van nood
  • Geldzorgen, is het budget genoeg, is er nog inkomen en hoe lang kunnen we teren op het beschikbaar budget? Blijven banken pinautomaten bijvullen?
  • Verlopen papieren, zoals uitreisdocumenten, visa, maar ook verblijfsvergunningen en verplichte registratie voor inwonenden, ziektekosten en belasting als dat nog in procedure is, termijn vertstrijken en hoe gaat de locale overheid daar mee om? Mag je bijvoorbeeld je huis blijven huren op een paspoort en kun je je visum verlengen? Veel ambassades hebben, raar maar waar, in deze tijden van nood hun deuren gesloten of dienstverlening beperkt, wat als je paspoort verloopt of je geldigheid van documenten die beëdigd moeren worden voor bijvoorbeeld je huwelijk?
  • Medicijnen, niet elk land heeft grote voorraden medicijnen, blijft het medicijn wat jij nodig hebt wel verkrijgbaar en kun je op tijd naar een arts voor een herhalingsrecept?
  • Pakketbezorging, komen pakjes uit Nederland nog wel aan? Veel mensen die in de Filipijnen wonen bijvoorbeeld sturen regelmatig Balik Bayan boxen die makkelijker door de douane gaan, dit zijn dure pakketten vol waardevolle spullen.
  • Medische zorg, hoe is de medische zorg in het land waar je woont, wat doe je als je ziek wordt, en waar kom je terrecht, is het betaalbaar en hoe?
  • Veiligheid, niet alle landen zijn even veilig, en een land wat in ‘normale’ tijden al minder veilig is heeft nu grote kans nog onveiliger te worden voor buitenlanders.

Dit is maar een greep uit de meeste zorgen die ik heb gehoord van Nederlanders die voorgoed of tijdelijk of net aangekomen in het buitenland wonen. Er zijn vast veel meer kopzorgen.

huis, huren, kopen, filipijnen,

In het buitenland is niet alles zo vanzelfsprekend als in Nederland en soms moet je zoeken naar de juiste wegen

Zaken die in Nederland heel vanzelfsprekend waren, zijn dat vaak in andere landen niet, en daar kun je heel lang omheen, tot er nood aan de man is, dan is het opeens belangrijk dat je weer in die papierwinkel duikt om uit te zoeken hoe dingen geregeld zijn (of niet) en hoe je daar mee om moet gaan.

Emigratie vereist een hoog gehalte zelfredzaamheid. En een goede voorbereiding. En hoewel niemand in de spannende tijd van voorbereiding wil nadenken over rampspoed en tegenslag, is dat wel verstandig om te doen. Niet over piekeren, maar je afvragen, nu je nog thuis bent in Nederland en met emigratie plannen loopt: Hoe zou ik hier mee omgaan als ik al geëmigreerd zou zijn?

Bereid je goed voor op je emigratie

Het E-boek: “Emigreren, hoe kies je je nieuwe thuisland?”, bereid je voor op je emigratie. Het boek laat je in een aantal eenvoudige stappen een emigratie-profiel maken, waarbij je ook naar jezelf en je talenten en vaardigheden kijkt. Hoe zelfredzaam ben jij en heb jij verborgen talenten? Hoe ga je om met streesssituaties en kun je dat ook in het buitenland?

Je kunt het boek, in PDF formaat, bestellen in de webshop, na ontvansgt van je betaling kun jehet downloaden en lezen op je tablet, computer of telefoon.

Pagina's: 1 2

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.