Dagboek,  Motorrijden

Het landschap van Baja California Sur

Ik neem je mee op een motortocht. Omdat veel van jullie nieuwsgierig zijn naar mijn achtertuin zeg maar. Momenteel woon ik in een klein dorp in de buurt van La Paz, Baja California Sur, in Mexico en ik leef en rijd in de woestijn. Met de zee van Cortez en de Indische Oceaan op rij-afstand van mijn huis. 

Maar voordat ik bij die zee of oceaan ben, moet ik wel eerst door de woestijn. Een eindeloze vlakte van gebergte, cactussen en heel veel stuifzand.

Mensen zeggen vaak: ga lekker een rondje rijden, maar een rondje rijden is in Mexico niet echt mogelijk, je gaat heen, en weer terug, want er zijn niet veel zijwegen. Tuurlijk, wel rondom Mexico Stad en andere grote steden waar je meer invalsweggen hebt enzo, maar hier in zo’n bijna verlaten stuk van Mexico is dat niet. Mijn rondjes zijn al snel dagtochten. En het dichtsbijzijnde stadje van betekenis is naast La Paz, op 15 minuten van mijn huis, ongeveer 2,5 uur rijden.

 

Ik heb dat menig keer uitgelegd aan mensen die in het dichtbevolkte Nederland wonen en motorrijden. Maar het is lastig te bevatten, want als je in Nederland 3 uur op de motor zit ben je bij een grens, als je in mijn Staat of elders in Mexico 3 uur op de motor zit ben je vaak amper in de volgende stad. En tanken onderweg is ook een verhaal apart. Er zijn stukken waar op 300km geen enkel tankstation is. Dan moet je dus goed weten wat het bereik is van je motor en hoe je benzine kunt sparen. Of met een jerry-can rijden.

Als je een benzinepomp vindt is het ook nog maar de vraag of hij a.) werkt en b.) jouw type benzine verkoopt. 

In de video laat ik het je zien, en leg ik uit over het rijden in de woestijn en over rijden over lange afstanden

Ik vertel over fuel anxiety, mijn onbehagen voor het rijden op mul zand en waarom ik het MOET leren. Ik praat over vee op de weg en gieren, en over de hitte die van het wegdak afstraalt en de hete wind die je lekker doorbakken op je iendpunt laat aankomen.

En ik laat het je het eindpunt zien, een mijnwerkers dorp waar zilvermijnen zijn, en ik rij een stuk langs de kust, naar een dorp waarvan ik de naam niet eens weet. Omdat het niet op de kaart staat. Ik denk dat het El Pescadores heet, maar als het dat is, staat de stip verkeerd op de kaart.

Nu ja, genoeg te zien weer, en te beluisteren in mijn “show and tell” over mijn achtertuin, de steppe achtige woestijn van Baja California Sur met zijn lange eindeloos lijkende eenzame wegen en prachtige uitzichten.

 

https://youtu.be/VXQP3AM142M

 

Ik wist het niet, maar in Mexico wordt je opgebouwde AOW met 50% gekort door de Nederlandse Staat, en dan betaal je er nog belasting over, da’s wel heel weinig pensioen hoor! Dus ben aan het sparen, doe je mee?

Dank je wel!

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.