COVID19 Mexico emigratie
Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

Hoe blijf je op de hoogte van de situatie in Mexico?

De wereld draait een beetje door en berichten over Mexico in de Nederlandse pers zijn uiterst gekleurd. En ja, als je dat leest wat ik hier typ kun je gelijk je hakken in het zand zetten, maar laten we eerlijk zijn, als je hier woont of als je op 100-den kilometers afstand een mening vormt op basis van een krantenbericht, wie zou dan dichter tegen de waarheid aanleunen?

Ik schreef er al eerder over, de veroordeling van het arrogante Westen naar ontwikkelingslanden toe en vooral Mexico, over de locale aanpak van COVID19. En vooral over hoe ontwikkelingslanden falen. Hierme creeeren ze een groter veiligheidsgevoel voor de mensen thuis, en angst voor die mensen die de grens over willen.

Delen van de politiek in de US gebruiken COVID19 bijvoorbeeld om die muur tussen de US en Mexico door te drammen, terwijl ondertussen 1000-den Amerikanann hier gewoon op vakantie willen en zich dan nergens wat van aantrekken als het om regels gaan.

Mexico COVID19

Is Mexico veilig?

Ja Mexico wel, daar steek ik mijn hand voor in het vuur, maar het gedrag van de gemiddelde toerist jaagt me angst aan, zeker als ik alle berichten in het wereldnieuws moet geloven over besmettingsgevaar en ziekte in andere landen.

Ik zie hier nieuwe toeristen aankomen, de eerste nadat de grenzen weer opengaan, en ze zijn nog arroganter dan voorheen, zonder mondmaskers zonder hun handen te reinigen denderen ze rond en negeren werkelijk alles. Dat is verontrustend, want een land kan nog zoveel voorzorgsmaatregelen nemen, maar die staan of vallen wel met het gedrag van hun bewoners en gasten.

Toeristen zijn in de hele aanpak van de epidemie in Mexico constant de zwakste schakel geweest. In hun behoefte om te feesten en te genieten hebben ze heel veel regels overtreden en lokale bewonrs in gevaar gebracht. En zijn er heel veel locaties door de overheid gesloten met sancties voor de toekomst. Zeker in Tulum en Cancun zullen een aantal hotels en beach clubs voorlopig niet opengaan omdat ze door de Federales gesloten zijn voor het breken van de gezondheidsregels.

Wonen in Mexico

Ik wil onderzoeken of ik in Mexico kan wonen

Wil jij weten of je veilig naar Mexico kunt komen voor vakantie of om te wonen en te werken, dan moet je je informatie bij de bron halen. En niet van fora, facebookpagina’s en uit de pers. Dat zijn verhalen met emoties en politieke tintjes. Sterker nog, ik ben Facebook groepen over Mexico uitgegaan toen de epidemie hier voet aan de grond kreeg door de hetzerige stemming in die groepen over “het kloterige land” waar menig Nederlandse emigrant al jaren woonde en hoe beroerd het hier was als er ‘zoiets gebeurde’.

Ik vraag me dan af waarom je in dit land woont. Ga ergens anders wonen als het hier zo slecht is en zo ellendig en als je je zo onveilig voelt.

Wij hebben in Mexico geen tekort gehad aan voedsel, WC-papier en andere zaken, geldautomaten werken gewoon, de infrastructuur is goed op orde en de aanpak om de epidemie onder controle te houden is duidelijk en helder, en hoewel het nu wat verwarrend overkomt omdat het per staat verschillend is en er dus 32 draaiboeken zijn voor het heropenen van de economie en daarmee het toerisme, is het simpel te volgen, op de website van de overheid.

Chetumal citytrip

Elke avond een persconferentie

 • Elke avond worden de cijfers bekend gemaakt,
 • Elke staat geeft daarbij elke dag een update.
 • Elke dinsdag worden aparte cijfers bekendgemaakt over ziekenhuisbezettingen en beschikbare middelen
 • Elke vrijdag wordt de veiligheid kleur per staat en stad bekend gemaakt en de daarbij behorende nieuwe vrijheden

De Federale overheid overziet dit allemaal met staatsgebonden teams en dagelijkse overleggen. Er worden correcties toegepast daar waar een staat en federale overheid van mening verschillen en er is streng toezicht op capaciteit, groei en de behoefte aan economische stimulans en de uitvoering ervan. Gezondheid staat voorop, nauw gevolgd door heropening van de economie.

Heel eerlijk gezegd vind ik dat Mexico het beter onder controle heeft en een duidelijker plan van aanpak heeft dan menig land in Europa waaronder Nederland. Ondanks de hoge cijfers voor Mexico zijn per hoofd van de bevolking hier minder zieken dan in Nederland. Vergeet niet dat mexico een land is met het oppervlakte ter grootte van Europa en 130 miljoen inwoners telt.

Waar kun je nog meer de overheidsinformatie volgens als je naar Mexico wilt komen?

YouTube is een goede bron van informatie, elke dag wordt life om 19.00 uur lokale tijd (CDMX) een persconferentie gegeven.

Elke staat heeft een twitteraccount en een Facebookpagina waar je op kunt kijken, dus zoek naar de staat (in het Spaans) waar jij naar toe wilt en volg die informatie.

En per staat is er een website. Zoek die ook op, zeker nu we toewerken van fase 3 naar 2 en de economie weer open gaat, en de stranden en hotels. Want dat kan per staat dus verschillen.

Standaard maatregelen voor heel Mexico zijn

 • Mondkapjes verplicht, in winkels, openbaar vervoer en op straat
 • 1.5 meter afstand houden
 • handen en voeten/schoeisel reinigen voordat je een locatie betreed

Per staat zijn er aanvullende maatregelen zoals curfews, reisverbod, sanitaire checkpoints, gesloten natuurgebieden en stranden enz.

Wat moet je niet doen als je informatie over Mexico zoekt?

 • mensen geloven die niet hier wonen
 • mensen geloven die hier wel wonen maar niet het overheidsnieuws volgen
 • de kranten geloven, wees ook kritisch bij Mexicaanse pers.
 • de fora en de facebook-groepen geloven voor accurate informatie.

Zoek je informatie bij de bron, bij de organisatie die de cijfers verzamelen, interpreteren en verwerken, luister naar de antwoorden op de persvragen en als je twijfelt vergelijk dan de informatie met de site van de WHO, de controleurs en toezichthouders van de WHO zijn ook in Mexico actief en werken nauw samen met gezondheidshoofden in de lokale en federale overheid.

Dat de WHO hier zo actief is komt omdat Mexico als sinds 2009 samenwerkt met de WHO in een monitoringssysteem voor longziektes, obesitas en andere kwetsbare groepen.

Dat systeem, want Vigilancia heet is ook 1 van de redenen waarom Mexico de cijfers goed gescheiden weet te houden van bijvoorbeeld griep of andere COVID-ziektegroepen.

Belangrijke websites:

De COVID19 Pagina van de Overheid

Het YouTube Kanaal van de Overheid met de dagelijkse persconferentie

Het twitter account van de Mexicaanse Overheid

De Facebook Pagina van de Mexicaanse Overheid

 

Behoefte aan een gesprek over mijn ervaringen in Mexico?

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

 • Jeanette

  Hoi Astrid, wat een spannende plannen.

  Je vraagt hoe het nu in Mexico is. Dat is een heel algemene vraag. En Mexico is een land met een oppervlakte wat vergelijkbaar is met Europa en de diversiteit is gelijk aan dat van Europa.
  Jouw Vriendin woont helemaal aan de andere kant van Mexico, dus als ik vertel “hoe het nu in Mexico is” hoeft dat aan die kant helemaal niet zo te zijn.
  En ‘het” wat bedoel je, met “het”? Is dat gerelateerd aan het nieuws wat je over Mexico hoort met betrekking tot criminaliteit, Covid, ontwikkeling, corruptie, scholen?? ik heb geen idee.
  Ik zou zeggen lees lekker rond op deze website en mijn website floatingcoconut.net, daar vind je wellicht voldoende info? En kijk eens op mijn YouTube kanaal.
  Wellicht kun je zelf een mening vormen over het leven in Mexico. En ik verwijs je graag naar mijn dienstverlening en e-boeken

  Succes met je plannen!

 • Astrid

  Hoi Jeanette ,

  Ik wil voorlopig weg uit Nederland met mijn 3 kindjes en we denken erover naar Mexico te gaan..een vriendin van mij is daar ook met haar kinderen . Zij zit in San Francisco San Pancho Ik wil graag van iemand anders horen hoe het nu in Mexico is