Werken & Reizen

Hoe kun je online geld verdienen?

Eén van de meeste gestelde vragen die ik krijg is wel hoe mensen online geld kunnen verdienen. En dan niet een paar stuivers via van die vage websites die je bergen geld beloven en waar je dan uren zit te werken voor een paar centen, maar echt geld. Big Money.

Mensen zoeken aanvulling op hun inkomen, uitkering en pensioen. En dat is, gezien de toenemende druk van de vaste lasten in Nederland geen vreemde zaak.
Ik herinner me nog hoe ik soms worstelde om mijn rekeningen betaald te krijgen en dat was in 2014, het moet anno nu nog veel lastiger zijn.
Toen ik begin 2019 even terug was in Nederland, schrok ik van de armoede verhalen, de chronische werkeloosheid en de aangekondigde prijsverhogingen voor ziektekosten, electra, huur en allerlei zaken waar je gewoon niet zonder kunt. En die soms zelfs wettelijk verplicht zijn. En het is er de afgelopen jaren niet beter op geworden, integendeel.

Als ik in Nederland al nauwelijks mijn hoofd boven water kon houden in 2014, hoe moet het dan nu zijn? Wel, 1 ding is zeker, als ik nu nog in Nederland zou wonen, zou ik dakloos zijn hoogstwaarschijnlijk. Want ik zou van wat ik nu verdien nooit mijn levensonderhoud in Nederland kunnen bekostigen (lees ook: Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro) Of ik zou heel veel uren meer moeten gaan werken, maar daar heb ik eigenlijk niet zo’n zin in eerlijk gezegd.

Genoeg online geld verdienen om van te leven

Kun je online geld verdienen? Genoeg om van rond te komen? Die vraag heb ik mijzelf ook meerdere keren gesteld voor ik vertrok uit Nederland.  En ik denk dat het kan, maar dan moet je wel een specialisatie hebben die jou met kop en schouders boven het legioen van Freelancers doet uitsteken.

En voor al die mooie beloftes van de “wij weten wel hoe je heel snel rijk kunt worden”-goeroes op het internet,

Ik ga daar niet teveel over zeggen, alleen dit:

als het te goed klinkt om waar te kunnen zijn is het dat ook. Als het een wow-gevoel bij je oproept is het waarschijnlijk een scam.

Wat voor werk kun je online doen wat redelijk betaald?

Redelijk betalende banen komen met eisen en daar moet je eerst aan kunnen voldoen om zo’n baan uit te voeren.
Als je daar aan voldoet kun je bijvoorbeeld:

 • online lesgeven bij een taleninstituut, veel mensen willen een andere taal leren dus als jij vloeiend een buitenlandse taal beheerst, kun je les geven via het internet, je moet wel eerst een aantal kwalificaties halen (online testen) en hardware en software hebben die aan de eisen van het bureau voldoen. En op zijn minst goed Engels spreken.
 • je kunt nadenken over een eigen website met advertenties erop of een Google Adsense account aanmaken en kunt een youtube kanaal starten. Maar ook hiervoor geldt, je hebt eerst geld nodig om te investeren, en YouTube laat voor kleine kanalen geen advertenties meer toe. Dus je moet even geduld hebben, en dat is ook een vorm van investeren.
 • Digitale klusjes accepteren via Freelance websites, maar hiervoor geldt tegenwoordig dat je wel moet presteren, anders wordt je account verwijdert.
 • je kunt handelen in tweedehands spullen, die koop je dan heel goedkoop op via Marktplaats of Ebay en verkoop je door met winst. Daar zit natuurlijk een risico aan vast dat je het niet kwijtraakt, dus daar moet je een goed oog voor hebben en echt koopjes jagen. Faccebook marktplaats is ook een plek waar je spullen kunt kopen en doorverkopen. En op deze manier kun je ook de kringloopwinkels af op jacht naar koopjes en die doorverkopen met winst.
 • Je kunt online vragen beantwoorden voor geld. Er zijn website die mensen de kans geven om vragen te stellen aan experts of aan een panel, die deze vragen dan beantwoorden tegen betaling.

En zo zijn er tal van baantjes en klusjes die je online kunt doen en waar kansen en mogelijkheden liggen, maar die moet je wel willen zien en dan aanpakken (koop het eBoek: Online geld verdienen, 40 plus 1 manieren voor online werk)

Hou er wel rekening mee dat wat je ook doet als je in Nederland woont, de belasting een deel van je inkomsten wil. Daar ontkom je niet aan. En als je naast je uitkering werkt word je waarschijnlijk gekort op je uitkering.

Maar hoe heb jij het gedaan Jeanette?

Zeker in de opstart fase van mijn nomadisch leven had ik diverse inkomstenbronnen, en sommigen heb ik nu nog. Uit gemakszucht, of omdat het een leuke aanvulling is op mijn momenteel (bijna) passieve inkomen. Als je online werkt ben je best kwetsbaar qua inkomen, het kan zomaar wegvallen, en met meerdere inkomstenbronnen spreidt je dat risico en je hebt tevens de kans uit te vogelen welk werk het beste bij jou past.

Zo had/heb ik:

 • advertenties op mijn website en mijn YouTube kanaal
 • affiliate links, dat zijn ook een soort advertenties maar dan voor een product wat ik zelf al gebruik, als jij zo’n product koopt krijg ik een klein deel van de aankoopsom.
 • de Emigratie Winkel 
 • foto’s verkocht op Creative Market
 • One page profiel-websites gemaakt voor opdrachtgevers

en soms had ik korte opdrachten, zoals het beheren van iemands Facebook pagina, of het beantwoorden van support vragen voor een bedrijf of het schrijven van een betaald artikel.

Ik leefde heel goedkoop. Toen ik besloot de regie over mijn eigen leven terug te pakken, hoorde daar bij dat ik Nederland met zijn torenhoge kosten achter me liet. Ik werd een nomade. Toen mijn uitkering stopte ben ik vertrokken. De bank ging mijn huis verkopen, ik had Nationale Hypotheekgarantie die mij kwijtschelding zouden geven en ik ben weggegaan.
maar voordat ik dat deed heb ik een startkapitaal gecreert.
Dat deed ik door

 • mijn zolder leeg te ruimen en alles wat bruikbaar was te verkopen
 • mijn meubels te verkopen (op het laatst had ik alleen nog een oude bank en een bed)
 • alle boeken en prullaria te verkopen
 • en nog zuiniger te gaan leven dan ik al deed.

En tegelijkertijd ben ik mijn website gestart, en mijn YouTube kanaal en ben ik gaan zoeken naar freelance opdrachten.

Ik heb gespaard als een gek om een bedrag te hebben dat hoog genoeg was om een vliegticket te kopen naar een land waar het leven heel goedkoop was, en een beetje reservegeld voor als ik daar aankwam.
Het land van mijn keuze was de Filipijnen. (koop hier het boek: Sparen voor je emigratie boordevol tips voor een extra spaarpotje)

Het was een moeilijke risicovolle stap, maar met de jaren leerde ik waar mijn krachten lagen en waar de vraag van de markt lag, en die kans heb ik gegrepen (lees ook: Wat doet een Emigratie Coach?) En het was vooral hard werken, zeker om die luxe positie te bereiken van passief inkomen.

En nu jij!

De eerste les die je leert is dat geld niet gemakkelijk verdient wordt. Daarom geef ik wel tips in het boek 40+1 manieren van online geld verdienen, en noem ik bedrijven, maar je moet zelf op zoek naar die bedrijven, geen ingang, geen uitnodiging, geen linklijst. Dus, net als ik,  zoek je zelf naar die bedrijven, naar jouw kansen en ga je gemotiveerd aan de slag. Naast de 40+1 tips om geld te verdienen leg ik ook uit wat het werk inhoudt en wat je kunt verwachten aan inkomsten.

Schrijf jij jouw eigen verhaal van succes ? Je hoeft niet te gaan reizen natuurlijk, je kunt ook gewoon lekker in Nederland blijven en (extra) geld verdienen.

Ik wil met de artikelen voor het leven als digitale nomade en online geld verdienen inspirator zijn voor jouw nieuwe start, jouw levensloop en de veranderingen die je kunt aanbrengen. Zelfredzaamheid staat in dat leven voorop, net als de regie over je eigen leven houden.  (lees meer over het leven van online werken en reizen (klik))

Anders dan met een klein tekstbureau waar ik me de pestpokke heb gewerkt voor amper 0,003 cent per woord.  Heb ik weinig tot geen ervaring met bedrijven die online werk aanbieden. En dat schrale tekstbureau ga ik je dus echt niet aanbevelen. Ik heb altijd voor die banen en kansen gekozen waarbij ik eigen baas bleef, en niet onder het regime viel van een website of structuur die mij verplichte tot iets. Maar dat was een keuze, mijn pad naar een goed inkomen was door die stijfkoppigheid wellicht wat minder geplaveid.

Jij kiest jouw eigen pad.

Ik wens je heel veel succes!

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

 

 

*Origineel gepubliceerd op 28 mei 2019 en bijgewerkt in september 2023

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *