Wonen in Mexico

Hoe vind je een huis in Mexico?

Een huis vinden in een ander land als je nog in Nederland woont is lastig. Google laat erg beperkte zoekresultaten zien weet ik uit ervaring en aangezien je niet goed de weg weet of weet hoe in het land van jouw keuze de sociale en culturele gewoontes zijn voor het vinden van een huis zoek je eigenlijk een spelt in een hooiberg. ADVERTISEMENT

Een huis vinden in Mexico kan vanuit Nederland een hele klus zijn. Vaak is het handig een expat in te schakelen of iemand uit de omgeving waar je wilt gaan wonen om te kijken of je iets leuks kunt vinden. Ik trof vandaag in mijn mailbox de volgende vraag aan:

Ik volg je op twitter, leuk om te zien waar je allemaal komt. Wij willen met het gezin in het najaar een halfjaar in Yucatan gaan wonen, maar het vinden van een huis is lastig. Ik ken de site holprop en playa-rentals maar verder kan ik weinig vinden voor long term rentals. Hoe doe jij dat en heb je tips op welke site een huis te vinden?

Groeten,

Normaal gesproken is dit een betaalde dienst. Je chat met mij over je leven in het buitenland en wat je kunt verwachten en ik help je op weg met het zoeken naar antwoorden.

Hiermee omzeil je ook de beperkte zoekresultaten die Google je laat zien. En ik leg uit hoe ik het doe in het buitenland, dat geldt voor legale zaken, maar ook practische zaken zoals het zoeken en vinden van een huurhuis.

Vandaag besloot ik er een blog aan te wijden omdat ik merk dat mensen worstelen met het vinden van een huis in Mexico voor korte huur. Aangezien de meeste huurcontracten in Mexico voor minstens 1 jaar zijn.

huurhuis mexico, zoeken huizen mexico, huis huren mexico

Hoe vind je een huis in Mexico?

Mexico leeft op Facebook en WhatsApp. die twee zijn een must in Mexico als je iets wilt bereiken. Als je geen WhatsApp en/of Facebook hebt ben je in feite vleugellam. Je maakt hier doktersafspraken via WhatsApp en regelt de klusjes man, bestelt eten en je praat ook met de verhuurder van huizen via WhatsApp.

Anders dan zoeken via dure huizen verhuur sites, waar je heel veel commissie betaald voor diensten, kun je zelf op een aantal manieren een huis zoeken.

Vanuit Nederland een huis vinden in Mexico

Wat is nu de beste manier om als je nog in Nederland woont een huis te vinden in Mexico? Ik geef je de 5 beste opties.

1. Via Facebook Marketplace

Hoewel je op Facebook Marketplace veelal huizen vindt die ongemeubileerd zijn en verhuurd worden middels een jaarcontract exclusief GWL, kun je wel, via de verkoper/aanbieder, soms een keur aan huizen bekijken die je een idee geven wat er aangeboden wordt. Op Facebook Marketplace vind je huizen in elk prijssegment.

2. Via Facebook Pagina’s

Als je op Facebook de juiste zoektermen invult, kun je verhuurders van appartementen gebouwen en huizen vinden, specifiek in het gebied waar jij wilt gaan wonen. Via Messenger onderhandel je dan over beschikbaarheid en prijs.

3. Via Google Maps

Zoom in op de stad en wijk waar je wilt wonen en laat Google appartementen op die locatie vertonen, je ziet dan de meeste appartementen of huizen die te huur staan. Je kunt dan via de informatie die Google verstrekt wel een website, Facebook Pagina of telefoonnummer (voor WhatsApp) vinden wat je dan kunt gebruiken voor meer informatie.

TIP: zoek ook naar Condo Hotels en Resorts, veel verhuren ook huizen in een gesloten setting met alle voorzieningen aanwezig, weg van de stad in een bubbeltje van luxe en rust.

4. Via een plaatselijke Makelaar

Op dezelfde manier kun je een makelaar vinden, echter als je via bijvoorbeeld REMAX een huis huurt zijn dit vaak gemeubileerde (nieuwbouw)huizen met servicekosten en in het hogere prijssegment. De huizen hebben een luxe afwerking en standaard en hebben termen als “Condo-living”, Exclusive Subdivision” of “Habitat”, dat geeft al wel aan dat we dan over een heel ander segment huizen praten. Je betaalt vaak aanvullende kosten voor een (gemeenschappelijk) zwembad, bewaking, ontvangstruimte en parkeren.

5. Vraag iemand uit de Expat Community

Ook weer op Facebook vind je genoeg groepen van “Nederlanders in…..vul een plaatsnaam of land in….” Als je lid wordt van zo’n groep weet altijd wel iemand een huis te huur. Zoek op het internet naar Nederlanders in….jouw bestemming, en je vindt genoeg aanbod om in contact te komen met Nederlanders die in dat gebied wonen.

visit Chetumal

In Mexico een huis zoeken om te huren voor langere of kortere tijd

Een andere manier om een huurhuis te vinden in Mexico is eerst iets te huren via een vakantie rental site zoals bijvoorbeeld AirBnb. Naast AirBnb zijn er ook voldoende CondoHotels die vaak wel per maand verhuren. Je hebt dan de beschikking over een hotelkamer met een aanrecht in de kamer, vaak afgeschermd door een eetbar.  Soms heb je een extra slaapkamer.

Vanuit die positie kun je rustig de lokale markt bekijken. Je hebt dan sowieso ook andere zoekresultaten via Google, beter inzicht in de lokale markt en wie weet doe je wel Mexicaanse contacten op die je verder kunnen helpen. Mexico is het land van vriendendiensten. En op elke straathoek kun je wel iemand vinden die je verder kan helpen, of een neef van een oom weet die een buurman heeft die huzien verhuurt. (bij wijze van spreken)

Niet dat je nu op de straathoeken moet gaan staan leuren om een huis, want dat maakt jhe veel te kwetsbaar. Maar je ziet borden emt “Te huur” op hekken van huizen, je loopt een langs een makelaarskantoor, je hebt een praatje in een restaurant en laat terloops vallen dat je een huis zoekt, of je onderhandelt met je AirBnb host over langere huur.

cancun mexico, veiligheid, veilig, wonen, reizen, kartel oorlog, schietpartijen

Er staan heel veel huizen te huur in Mexico

Iedereen in Mexicvo lijkt wel huizen te verhuren en dat komt mede door het systeem van huizentoewijzing door de overheid in Mexico. Als je hier een jaar lang voor een werkgever hebt gewerkt kun je in die plaats waar je werkt een huurhuis krijgen. Veelal worden die huizen onderverhuurd.

Maar ook mensen die willen bijverdienen verhuren met gemak hun woning. Een rondje door de stad levert al snel tientallen telefoonnummers op.

Dan begint het onderhandelen!

hotel, downtown, cancun, architecture, houses, paintings, visit, tourism, local

Waar moet je op letten als je een huis huurt in Mexico?

Zoals ik al schreef, veel huurcontracten hier gaan per jaar. Er is ook, net als in Nederland een huurbeschermingswet, alleen die wet heeft zoveel subjes in het voordeel van de Mexicaanse verhuurder dat je bijna onmogelijk is beschermd te huren. Je moet dus goed oppassen wat er in je contract staat over bijvoorbeeld huursverhoging, ontbindende voorwaarden en achterlaten van spullen en verborgen kosten. Soms is er bijvoorbeeld een toeslag als je de aircon wilt gebruiken.

Huur je een nieuwbouw huis dan wordt dit vaak afgeleverd zonder stopcontacten, keuken en badkamer, die koop je zelf en mag je na vertrek meenemen, of moet je meenemen. Wees goed op de hoogte van wat de huiseigenaar van je verwacht.

Niet stigmatiserend bedoelt, maar jij bent een rijke buitelander en je huurbaas wil aan je verdienen. En dus kan elke verbetering die jij aanbrengt in het huis, als is het maar een likje verf, reden zijn om de huur te verhogen. En als een likje verf dat al kan doen stel je dan voor wat er gebeurd als je een mooie keuken isntalleerd of een carport bouwt ofzo. Opeens ziet de huurbaas kansen, jij kent je contract niet goed en je staat of voor een torenhoge huursverhoging, of op straat en bent je investering kwijt.
En om alle illusie bij je weg te nemen over eerlijkheid als je als buitenlander iets wilt huren…… je betaald wellicht sowieso al meer dan wanneer een Mexicaan hetzelfde huis zou willen huren.

Huurcontracten in Mexico worden officieel beeidigd door een notaris. Maar dat zegt niets over de rechtsgeldigheid en zijn geen garantie voor een goed solide huurcontract.

Hoe huur ik een huis in Mexico?

Ik kies voor de veilige, minst tijdrovende optie, ik huur eigenlijk altijd wel in de toeristische sector, dan ben ik wat duurder uit wellicht maar de huren zijn hier zo laag dat dat niet echt uitmaakt. Ik huur dan een gemeubileerd huis, inclusief GWL en internet en dat scheelt vaak uren in de rij staan bij de stroom en watermaatschappij en een boel geregel.

Ik onderhandel vaak met AirBnb hosts voor een goede prijs voor een periode van 6 maanden. En soms vind ik iets wat op AirBnb staat en wat ook op Facebook terug te vinden is. Dan kan ik buiten de strenge regels van AirBnb om contact hebben met de eigenaar en huurafspraken maken.

Het voordeel van deze constructie is dat de huur per maand opzegbaar is en ik ook kan verlengen als ik (zoals onlangs door COVID) langer moet blijven.

Ik heb eigenlijk nooit problemen gehad met verhuurders. Ik spreek een prijs af, na enig onderhandelen, en dan loopt het gewoon. En als ik weg wil dan zeg ik bij de laatste betaling dat ik de volgende maand weg ben. En dat is prima. Wil ik langer blijven en vermoed ik dat al, dan geef ik dat aan op het moment dat ik het vermoeden heb. Zo weet de verhuurder ook waar hij aan toe is en kan hij het huis buiten de verhuur houden.

Bevestigen dat ik langer blijf doe ik op het moment dat ik dat zeker weet.

Mexico, Emigratie, wonen in Mexico, Cancun

Nog een paar tips als je een huis gaat huren in Mexico

  • besluit vooraf wat het huis jou moet bieden om gelukkig te worden en fijn te wonen.  En dan bedoel ik niet wel of geen tuin of zwembad en wel of niet aan het strand, maar ik bedoel: wil je een appartement, een grond gebonden woning en wil je dat in het centrum van de stad, een buitenwijk of in een bewaakte omgeving.
  • bepaal wat je maximale huurprijs is. Wat kun en wil jij betalen en wat is redelijk,
  • beslis over de inrichting, ga je gemeubileerd huren of is het voordeliger om zelf inboedel te kopen? En hoe ga je dat doen met linnengoed?
  • hou je van rust ga dan niet midden in de stad wonen, want elk uur, en soms wel elke 10 minuten komt er wel een auto of fietsverkoper lang met megafoon, toeter of bel. Winkels hebben vaak luide muziek via speakers buiten de winkelpanden om bezoekers te trekken of aanbiedingen aan te prijzen.
  • wonen naast een kerk kan ook overlast geven, en Mexico hebben veel kerken, de traditionele klok vervangen voor een bar slechte kwaliteit van een bandopname van klokgelui die via een megafoon op het dak over de wijk schalt.
  • als je afgelegen gaat wonen of aan de rand van de stad is een vervoersmiddel wel handig, howel Mexico een prima openbaar vervoerssysteem heeft en de connectiviteit groot is tussen wijken en steden, is het toch vele fijner om niet in een overvolle collectivo of bus te moeten stappen als je even naar de stad wilt.

Heb je nog meer vragen over wonen in Mexico? Surf dan eens rond in de rubiek op deze website. (Ga naar alle artikelen over: Wonen in Mexico) of neem contact met mij op voor een chatmoment. 

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Haar eerste land was de Filipijnen. Ze woonde er ruim 3 jaar. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren. Momenteel woont ze in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.