Dagboek

Ik ga geen nieuws meer lezen

Als je in het buitenland woont heb je de unieke positie om je wel of niet te bemoeien met het wereldgebeuren. Natuurlijk kan dat in Nederland ook wel, maar dan vinden mensen al snel iets van je, dat je je kop in het zand steekt bijvoorbeeld. Als je in het buitenland woont, en zeker als je rondreist zoals ik, dan leef je al snel in een bubbeltje. Je eigen wereld.

Als je nieuws leest laat je vrijwillig een andere wereld binnen, al dan niet vertekend door krantenkoppen, artikelen en jouw interpretatie van dat nieuws. Je hebt geen flauw idee of wat je leest ook aansluit bij de werkelijkheid.
Nieuws verkopen blijft het dominante model, of het nu om een gedrukte krant, online nieuws, nieuws op sociale media, radio of het journaal op tv gaat. Het is grof, overtrokken, fel, en vaak oninteressante en irrelevante artikelen worden met veel kabaal en click-bait krantenkoppen verkocht. Soms krijg je het gevoel dat de wereld stopt met draaien als je dat artikel niet gelezen hebt.

Je kunt het nieuws nog amper ontlopen in dit digitale tijdperk, het is overal

Als je deelneemt aan het internet kun je het nieuws nauwelijks nog ontvluchten. De “trendy Topics” van Twitter in je ooghoek, de reacties en re-posts van mensen op sociale media, het is werkelijk overal en “in your face”!

Ik merk dat ik er onrustig van word, argwanend ook. Is het wel waar wat ik lees? Is het gemanipuleerd? Worden wij lezers gemanipuleerd en in hoeverre. Het personeelstekort, is dat wel zo, want een dag later lees ik dat 55-plussers nog steeds masaal werkeloos zijn, is het misschien dan een verkapte bezuiniging van een branche die deeltijdbanen niet wil oprekken? En Gooit Nederland echt zoveel miljard vaccins weg? Krijgt Roemenië echt zoveel geld van de EU en gaat echt elke Nederlander van het gas af? Is er wel schaarste? Of wordt de markt krap gehouden zodat de grote bedrijven meer verdienen? Want als er in Nederland schaarste is, en de krant schrijft: Wereldwijd, waarom merk ik er dan weinig van?

Je kijkt door een andere bril, vanaf de andere kant van de wereld naar ontwikkelingen die je eenzijdig gevoerd krijgt dus weet jij veel? Iedere Nederland heeft het krap, maar mijn hele Twitter-feed zit nog elk weekend op een terras en koopt nieuwe meubelen en schoenen alsof ze gratis zijn.

Onrust in mijn hoofd en hart, want ik zou zo graag de wereld willen verbeteren

Onrust dus. In mijn hoofd en hart. Want ik wil nieuws blijven volgen om contact te houden met de maatschappij waarin mijn website bezoekers zich bewegen. Maar ik wil ook rust in mijn kop, en eigenlijk niks meer lezen omdat het soms te ongeloofwaardig klinkt als ik het vergelijk met de wereld waarin ik leef.

Ik kijk als sinds 2015 geen TV meer, en voor de pandemie las ik nauwelijks wereldnieuws. Ik kan er toch niets aan veranderen, aan wat er in de wereld gebeurd. En die man die overvallen is en beroofd, of dat gezin wat vermoord is, heel, heel erg en vreselijk. Maar het is ver weg, ik ken ze niet, en ik kan er niets mee. Het is een soort ramptoerisme nieuwe stijl als je in kranten leest over persoonlijk drama.

playa del carmen corona

Door de maatregelen rondom de pandemie ging ik meer kranten lezen

Door de pandemie ben ik meer de krant gaan lezen, en op het internet het nieuws gaan volgen. Ik wilde weten wat er speelde in de wereld, ik wilde vergelijkingsmateriaal hebben met wat er gebeurde in Mexico, ik wilde toetsen, ik wilde reizen en ik wilde in staat zijn vragen van mensen uit Nederland goed te beantwoorden.

En nu, nu de pandemie voorbij lijkt, of beheersbaar, lees ik toch nog elke dag de kranten. En daar wil ik mee stoppen.

Waarom moet ik weten hoe hoog de inflatie is, ik merk het in de winkel, en het betekent dat ik voor mijn peso minder kip kan kopen dan vorige week of de maand ervoor. En minder benzine tank voor hetzelfde bedrag. Ik krijg minder peso voor mijn euro (da’s wel zorgelijk hoor!) en ik kan er niets aan veranderen. Anders dan mijn levensstijl er op aanpassen.

Maar het zonnebloemolie-tekort? Niks van gemerkt. Dure eieren? Ja hier zijn ze ook duurder geworden, net als de benzine, ongeveer een peso (maar dan niet per 12 maar per kilo) en 1 peso is 0,05 eurocent. Dus moet ik me echt zo druk maken?

Oorlog in de Oekraïne, heel erg, maar ik merk er weinig van. Ik zie wel dat het nieuws in de Nederlandse kranten niet altijd hetzelfde is als het nieuws wat ik lees in wereldwijde kranten, en dat baart me zorgen, dat doet weer die vragen rijzen: in hoeverre word ik gemanipuleerd om iets te geloven wat niet waar is, of niet helemaal waar is?

Playacar COVID-19

Wat boeit het mij dat de EU weer biljoenen aan euro’s weet te printen om afhankelijkheid kwijt te raken van de Russen?

Dat geld verdienen ze wel terug, want ze lijken zich geen zorgen te maken over de inflatie die jouw en mijn portemonnee leeg schudt. En je gelooft toch niet dat al die mooie plannen om op energie te bezuinigen en nieuwe systemen te implementeren gratis worden voor jou?

En wat boeit het mij dat Rutte met een oude Nokia loopt met te weinig geheugenruimte voor zijn SMS-jes? Hij had die SMS-jes wellicht ook wel gedelete op zijn nieuwe iPhone. En dat is pas een zorgelijke gedachte. En dat milieubeleid……?? Kom op zeg, laten ze eens op werkbezoek gaan naar een ontwikkelingsland voordat ze Nederland aan banden leggen. En die vage EU ontwikkelingen met digitale identiteit, Eu ambassadeurs die maar van alles roepen in het buitenland en de autonomie steeds meer lijken in te perken richting een Verenigde Staten van Europa met Brussel als hoofdstad?

Wat kan ik er mee?

Steek ik mijn kop in het zand als ik dat soort dingen niet meer weet? Ja, wellicht. Maar ook met mijn kop uit het zand gebeuren dat soort dingen nog steeds.

Beroepshalve moet ik wel het internet op, daar is geen ontkomen aan

Beroepshalve moet ik soms wel het internet doorspitten, vanwege veranderingen in reisadviezen, immigratiewetgevingen enz. En dan kom ik genoeg nieuws tegen om mee te kunnen blijven praten. Maar elke dag lezen over van alles en nog wat en vooral niks echt interessants……alleen maar schreeuwende krantenkoppen met hetzerige inhoud die soms niet eens aansluiten bij de feiten??? Artikelen met weinig tot geen inhoud of bol van tegenstrijdigheden……..elke dag rondlopen met die vragen en onrust?

Daarbij: Mensen die wel de krant lezen en wel mee kunnen praten veranderen de wereld ook niet. Dat blijkt wel, we zitten op een helling en glijden steeds verder naar beneden. Sommigen emigreren en veranderen hun leven, maar de wereld veranderen ze niet.

JC from Holland, emigreren, Filipijnen, Lady Rider, Philippines

Het is tijd om weer beter voor mijzelf te gaan zorgen

Ik wil weer die bubbel terug, dat simpele leven, met veel minder zorgen, dat leven waarin ik zag dat de wereld mooi was, waarin ik negeerde wat ik toch niet kon veranderen en accepteerde dat de wereld waarin ik leef is zoals hij is. Omdat ik nu eenmaal niet aan de top zit of er bovenop zit, zoals vroeger toen ik nog in de politiek actief was, en omdat ik toch geen invloed kan uitoefenen.

Ik hoef niet langer alles te weten, over alles mee te kunnen praten (met wie trouwens? Ik ben grotendeels van mijn tijd alleen) ik kies voor rust in mijn hoofd en in mijn leven.

Steun jij mij en mijn pensioenfonds?

Omdat ik ervoor koos te gaan reizen en nu in Mexico ben, wordt door een rare regeling tussen Nederland en Mexico uit 2014 mijn bruto AOW met 50% gekort. Geen idee wie bedacht dat een opgebouwd recht verhandelbaar is, maar het is een feit. Als jij nu doneert in mijn pensioenfonds voor straks krijg je van mij 2 cadeautjes. En mijn oneindige dankbaarheid.

 

*Je mag in de reactiemogelijkheden meepraten over dit onderwerp, maar alsjeblieft, blijf respectvol, open je blik, geen tunnelvisie of persoonlijke hetze. Dit is een persoonlijk (en emotioneel) artikel uit mijn dagboek, en geen opiniestuk over het brede geheel van het leven in Nederland en binnen de EU. Ik behoud me het recht voor om reacties niet te plaatsen.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

 • Jeanette

  Your two cents Maurice zijn altijd een welkome bijdrage. Dank je wel. Mooie gedachten over “Programma’s”……..griezelig ook. Ik denk elke keer “vroeger, zonder internet, had ik dit ook niet geweten, dus wat boeit het”, maar ja, ik wil ook niet gevangen worden in een maatschappij waarin ik mijn totale vrijheid kwijtraak. Voorzover dat al niet gebeurd is. Soms voel ik me zo verdwaald in deze wereld, die ik niet meer herken. Nogmaals dank voor je bijdrage

 • Maurice

  Je worsteling met het wel of niet nieuws volgen is heel herkenbaar Jeanette. Het lijkt toch een soort verslaving (of condiitonering) te zijn die vanuit het onderbewuste wordt gestuurd.

  Vooralsnog ben ik tot de conslusie gekomen dat het nieuws en social media meer weg hebben van radicaliseringsmachines. We hebben geen flauw benul op welke manier we gestuurd worden.

  Tv programma’s heten niet voor niets ‘programma’s’. Wanneer je ons brein vergelijkt met een computer, zijn het programma’s die worden geladen en het is niet meer te achterhalen welke verschuiving dit geeft in onze perceptie hoe we naar de wereld kijken en hoe we vervolgens handelen (of niet handelen).

  Just my two cents 😉