Ik woon in Mexico
Dagboek

Ik woon nu 1 jaar in Mexico

Ik kwam 1 jaar geleden aan in Mexico, en hoewel ik wel steeds meer op dagtochtjes ga, zoals laatst naar Chetumal, heb ik nog niet heel veel van het land gezien. Alleen in de directe omgeving van Cancun en Playa del Carmen.

En nu ik gehoord heb van immigratie dat de verlenging van mijn visum ook wel weer 8 maanden gaat duren zal ik nog langer gebonden zijn aan het toeristengebied wat ik bij vlagen zo gruwelijk irritant vind. Want als er iets is wat ik mis is het het echte Mexico. Ik zie daar maar weinig van.

Mijn kapper vertelde dat waar ik nu woon, zo heel erg niets te maken heeft met Mexico. Hij komt uit een ander deel van het land en zegt dat ik in ben voor een grote verrassing qua mentaliteit van de mensen, cultuur en de locale keuken. En ik kan niet wachten om dat allemaal te ontdekken.

Het is niet dat ik het niet naar mijn zin heb in Playa del Carmen, het is hier best leuk, maar het is hier nog leuker als je van drank en feesten houdt en regelmatig drugs gebruikt. Het is 1 grote party-zone. Laatste overhoorde ik een toerist boos tegen zijn vrouw uitvallen: jij koos dit? En waarom? De stranden zijn niet eens mooi en op elke straathoek bieden ze je drugs aan, ik word er gek van!

Chetumal fun things to do

Volgens mijn kapper krijg ik een cultuurschok als ik het echte Mexico ga ontdekken, een plezierige cultuurschok, verzekerde hij me

Nou dat verwoord wel een beetje mijn gevoel. Tel daar bij op dat alles, maar dan ook alles hier extreem duur is, of een dubbel tarief heeft en ik dus constant teveel betaal voor simpele dingen als een taxi ritje of een doktersbezoek. En dat gedram over fooien elke keer, soms zijn obers gewoon onbeschoft als je geen dikke vette fooi geeft en kieperen ze je nog niet het restaurant uit.

Maar goed, genoeg geklaagd weer, ik heb nu eenmaal die beslissing genomen om hier mijn visum procedure te doen en daar moet ik me dan maar bij neerleggen. Wie had kunnen vermoeden dat iets wat normaal 4-6 weken duurt ruim 9 maanden in beslag zou nemen en dan nog een keer 8 maanden?
Ik had gehoopt dat het kantoor hier beter georganiseerd was maar ik reken nergens meer op aangezien de verhuizing van Cancun naar Playa del Carmen nog niet eens verwerkt is, en dat is al ruim 6 weken geleden doorgegeven. Eén week, vertelde ze me bij INM, zou het duren. Eén Mexicaanse week…….

Af en toe een dagtochtje of een weekje weg, een verandering van behang doet me goed

Ik vond mijn weekje Chetumal geweldig. Een ander behangetje, andere mensen en best een grappige stad om eens rond te kijken. En de mensen zijn vriendelijk in Mexico, dat merkte ik daar, ik babbelde met iedereen en het was reuze gezellig, anders dan in Playa del Carmen waar het veel individualistischer is. En als er niks verkocht hoeft te worden ronduit introvert.

De staaroperaties zijn achter de rug en ik kan weer helder zien, en scherp. en ik kan alles in de verte zonder bril, voor dichtbij heb ik een leesbrilletje nodig. Het was financieel gezien een forse aderlating, en de crowdfunding leverde niks op. Maar de operatie was wel de moeite waard. En noodzakelijk, want zeker voor mijn linkeroog werd het echt wel problematisch.

Mijn verjaardag heb ik in stilte gevierd. Ik heb gebak gegeten en dat was het wel. Ik ben niet zo van de verjaardagen. Maar de felicitaties van mensen op sociale media deden me toch wel goed. Leuk als mensen betrokken zijn en meeleven. Net als rondom mijn staaroperatie, zoveel lieve reacties.

Motorrijden in Mexico en de Filipijnen

Ik ben smoor verliefd!

Lees verder op de volgende pagina

Pagina's: 1 2

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.