Vakantiegangers

Is Cancun veilig voor toeristen?

Er zijn veel vooroordelen over Mexico en dus ook over Cancun. Berichtgeving in de Nederlandse pers is vaak eenzijdig en een beetje hetzerig. Er wonen heel veel Nederlanders in volle tevredenheid en veiligheid in Mexico en ook in Cancun. Maar is Cancun nu echt veilig? Of doen we een beetje stoer als immigranten?

Ik heb een serie gemaakt over de veiligheid in Cancun, niet om te vertellen of het nu veilig is of niet, maar meer om jullie te laten zien hoe ik woon en werk in Cancun en hoe ik me gedraag op straat. Zo rij ik met jullie van de hotelzone naar die wijken in Cancun met het hoogste criminaliteitscijfer. Om het contrast tussen toerisme en het dagelijks leven te laten zien. En ik leg uit hoe veilig je bent in Cancun. Ik wandel in de avond door de stad en ik vertel over criminaliteit in zowel de hotelzone als in de stad zelf.

In de video van vandaag neem ik je mee naar de beroemde avondmarkt in Parque Las Palapas, een groot evenementenplein de stad wat druk bezocht wordt door lokale bevolking. Zelfs gedurende COVID en de maatregelen die er gelden in Quintana Roo ter bestrijding van de pandemie, is het er best druk, de mensen komen hier om te eten, elkaar te ontmoeten en te winkelen.

Het zijn allemaal verhalen uit ervaring. Ik woon en werk ruim 2 jaar in Cancun, Playa del Carmen en omgeving. Dus ik spreek uit praktijkervaring.Daarbij heb ik contact met Nederlanders die op verschillende plekken in Mexico wonen en reis ikzelf door Mexico op de motor. Ik vertel dus geen bullshit, of opgeklopte aangedikte nonsense, ik vertel het je zoals het is en ik laat je de werkelijkheid van alledag zien.

Ik vertel over schietpartijen, drugsdealers en cartels, en over veiligheidsgevoel, risicogebieden en vergelijk dat dan met Nederland en andere landen in de wereld. En dan mag jij zelf beslissen of je Cancun veilig vind om op vakantie naar toe te gaan, of dat ik te suf voor woorden ben dat ik hier woon en werk.

Kom je terug op die dagen? ik beloof je dat het de moeite waard is.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

 • Jeanette

  Dag Jelle, Dank je wel voor je reactie en je complimenten. Ik woon nog niet zo heel lang in Mexico en ik woon niet langer meer in Cancun. Dus als het gaat over de recente geweldsuitbraken in Cancun kan ik daar weinig over zeggen anders dan wat ik in de kranten lees.

  Het is waar dat Mexico momenteel enorm populair is maar dat is meer omdat hier geen gedoe is over QR codes en de dwang tot inenten en andere beperkingen. Dat er een duidelijk beleid is t.a.v. COVID en dat het land er op een dusdanige manier mee omgaat dat bepaalde mensen dat aantrekkelijk vinden.

  En het idee dat je hier nog makkelijk off grid kunt gaan wonen, er is ruimte om land te kopen en dat in te richten zoals je wilt.
  Weer anderen verhuizen naar Mexico omdat ze een spirituele community zoeken, dat valt een beetje in dezelfde categorie, een andere levensstijl met mensen die gelijk denkend zijn.

  De beeldvorming die mensen hebben over Mexico komt vooral door de eenzijdige berichtgeving in de Nederlandse pers, Mexico komt alleen maar negatief in het nieuws. Zoals met zoveel nieuws is.

  Mexico heeft strenge visum eisen, en hoge financiële eisen voor mensen die hier willen wonen, dat maakt het voor weer heel vele mensen niet mogelijk hier naar toe te komen. Wat mijn ervaring is met mijn gesprekken met mensen is dat ze vooral een land zoeken waar minder regels zijn, meer vrijheid en een goedkopere levensstijl. Mexico past deels in dat plaatje, als meer landen in Azië momenteel makkelijk bereikbaar waren dan was Mexico wellicht niet zo populair.

  Hartelijke groet en succes met de research voor de documentaire.

 • Jelle de Boo

  Beste Jeanette,

  Complimenten voor je leuke en informatieve website.

  Mijn naam is Jelle de Boo en ik ben researcher bij productiehuis No Pictures Please (onderdeel van Fremantle Media) en bezig met de research voor een nieuwe (documentaire)serie van Ewout Genemans voor RTL Nederland. Een van de onderwerpen waar we mee bezig zijn is Nederlanders in Mexico. Het land lijkt ongekend populair de laatste tijd. We willen in onze documentaire erachter komen waardoor dit komt. Het is uiteraard een prachtig land, maar we horen hier ook vaak dat Mexico zo’n gevaarlijk land is en zelfs de toeristische gebieden last hebben van geweld. Ik zou graag een keer met u willen praten (telefonisch of videocall) om wat meer informatie daarover in te winnen van iemand die al lang in Mexico woont. Zou dat binnenkort een keer mogelijk zijn?

  Met vriendelijke groet,

  Jelle de Boo