veiligheid, cancun, mexico
Motorrijden,  Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

Is het veilig om in Cancun te wonen of op vakantie te gaan?

Elk jaar schrijf ik wel een keer over veiligheid in het land waar ik op dat moment ben. En ook dit jaar doe ik dat nog een keer. Omdat het de meest gestelde vraag is die ik over wonen of vakantie in het buitenland krijg.

Lees ook de extra update van November 2021 onderaan de pagina!

Ik zou liegen als ik zeg dat Cancun geen geweld kent en een rustige stad is. Met een enorme schietpartij om de hoek van mijn huis nog vers in het geheugen.Toch denk ik niet dat de vraag of Cancun veilig is eenvoudig te beantwoorden is.

Veiligheid en veiligheidservaring is geen 1 dimensionaal iets wat je uit statistieken kunt halen of uit de krant. Het is een combinatie van verschillende factoren, en soms ben je gewoon op de verkeerde plek op de verkeerde tijd en voel je je opeens onveilig terwijl daar (statisch gezien) geen reden voor is.

Mexico, Emigratie, wonen in Mexico, Cancun

Welke factoren geven ons een onveilig gevoel in een stad of land?

 • Nieuws berichten
 • Verhalen
 • Misdaadcijfers
 • Vooroordelen
 • Gebrek aan ervaring
 • Angst

Een onveilig gevoel is iets heel persoonlijks, daar waar ik fluitend door een steegje loop kun jij wel op je voorhoofd wijzen dat ik knettergek ben en erom vraag beroofd te worden. En dat is niet locatie afhankelijk.

Dat voor alle plekken in de wereld en dus ook voor Cancun. 

cancun, schietpartij, veilig, mexico
De repuatie van een hele stad wordt soms bepaald door 1 wijk

Cancun is grofweg verdeeld in 2 stukken: De Hotel Zone, voor toerisme, daar hoort Puerto Cancun ook bij, en dan de stad, de stad is weer opgedeeld in Manzanas en Supermanzanas oftewel wijken. En daar heb je onveilige wijken en minder onveilige wijken en gewone standaard wijken.

Net als in Nederland, we kennen allemaal wel een stad met een wijk waarvan je denkt: Daar ga IK ’s avonds liever niet alleen over straat. Nou, zo is dat hier ook. Dat zijn wijken waar meer criminaliteit is dan in andere wijken en je dus het risico loopt overvallen te worden, niet zozeer overdag, maar wel in de late avond en nacht, of de heel vroege ochtend.

Die wijken kenmerken zich, ook net zoals in Nederland, door achterstallig onderhoud en bergen vuilnis in de berm. De huizen zijn vaak gebouwd in ghetto achtige settings, met heel veel steegjes en slechte verlichting. Dat lokt criminaliteit uit. Want de politie kan daar moeilijk grip houden op alles wat er in de afgelegen gebiedjes gebeurd buiten het zicht van de grote weg. Er hangen wel camera’s op veel plekken, maar een man of vrouw met ee masker, is een man of vrouw met een masker, zeker nu in de dagen van COVID.

cancun, hotelzone, la isla mall, veilig, veiligheid

De Hotelzone, de schijnwereld van veel politie en veilige hotels

Voor de hotelzone wordt de illusie van perfectie gecreëerd, als je daar bent denk je dat heel Mexico prachtig is, en er geen vuiltje aan de lucht is. Feit is dat je in bijvoorbeeld Playa del Carmen op 5th Avenue om de 5 meter drugs aangeboden krijgt door opdringerige verkopertjes, maar in Cancun is dat niet het geval. Daar is het ruim, rustiger en onwijs gezellig als je van grote disco’s veel tequila en absurde prijzen houdt. Als je van grote luxe houdt ga je in een all-inclusive en hoef je helemaal de deur niet meer uit.  Mexico wordt aan de rand van het zwembad in zang en dans bij je aangeleverd terwijl je geniet van zon, ontspanning en als je mazzel hebt de eindeloos turquoise Caraïbische zee.

Toch vinden in de hotelzone ook schietpartijen plaats en worden er met enige regelmaat mensen dood in hotelkamers gevonden en zwerven hier en daar onthoofde lijken. Dat zijn bijna altijd mensen die contact hebben met kartels en iets stoms doen. Heel simpel.

Hetzelfde geldt voor contact met de politie. Als jij je netjes gedraagt heb je niks met politie te maken en dus hoef je ook geen hetzerige verhalen te vertellen thuis over het omkopen of afkopen van politieagenten die je aangehouden hebben.

Het enige waar jij je druk om hoeft te maken zijn de afpersers in restaurants die de fooi al op de rekening hebben gezet en je evenzo vrolijk dwingen om 25-30% fooi te betalen over een middelmatige”authentieke Mexicaanse”  maaltijd als je buiten de deur van je hotel eet.

En als je uitgaat doe je geen domme dingen zoals je glas onbeheerd achterlaten of een wildvreemde man/vrouw meenemen naar je hotelkamer. Vaak komen die het hotel ook niet in trouwens. Daar zorgt de bewaking wel voor.

In Mexico gelden net als in Nederland veiligheidsregels in het uitgaansleven, die pas je op vakantie ook toe, en dus doe je normaal, niks opvallends, gewoon gezellig. Dan heb je de beste tijd. Zoals overal in de wereld.

Emigreren waar naar toe

Downtown Cancun, het centrum van Cancun

Nu wordt het spannender, je bent net buiten de hotelzone in wat men hier “downtown” noemt. Het is een gebied waar je kunt eten en drinken en waar je ook nog hotels vindt. Het ADO busstation is daar en de immigratiedienst bijvoorbeeld. Maar ook Mercado 28 en de toeristische Walmart. (lees: Muurschilderingen in Mexico: Cancun )

Downtown Cancun is veilig, tenzij je een grote angsthaas bent zoals de gemiddelde Amerikaan die voor geen goud buiten de hotelzone durft te komen. Als ze zich al naar de Walmart wagen, gaan ze met een taxi, en niet met de bus en zijn ze druk van opgewondenheid en staan stijf van de spanning. De verhalen die ja dan hoort in de Walmart zijn voor mij best wel lachwekkend.

Ik woon wel in Downtown, op loopafstand van bijvoorbeeld Mercado 28 en Portillo. Ik woon in wat bekend staat als een rustige wijk zonder al te veel criminaliteit. Toch neemt ook het geweld in mijn wijk toe. Overvallen op OXXO winkels, schietpartijen van politie die mensen arresteren en het sluiten van drugspanden. Maar het is hier prima toeven. Je moet gewoon niet in de late avond over achteraf weggetjes en straatjes gaan lopen of door 1 van de vele parken. Dat is niet zo handig.

Kijk deze video waar ik in de avond door Cancun loop, vanaf de ingang van de hotelzone, via verschillende, soms uitgestorven wijken en parken

De Buitenwijken, alles rondom het Centrum

Als je op je all-inclusive vakantie in de Riviera Maya bent heb je niks te zoeken in de buitenwijken. En dat is maar goed ook, zo hou je je leuke fijne beeld van Mexico. Ik raakte een keer een “vriendin” kwijt op Facebook, die in een resort in Playa del Carmen was geweest, jaren terug, ze vond dat ik haar beeld van Mexico verstoorde. Ik was sprakeloos over de naïviteit. Hoe kun je geloven dat dat wat je in een toeristensetting ziet echt is?

Maar misschien is dat wel wat je koopt? Illusie? Ik ben niet van de illusie, ik ben van het dagelijks leven. Ik huur Airbnb’s en ben dus eigenlijk alleen in de hotelzone voor ‘werk’. In Cancun stad is het gras bruin en verlept en niet groen, zoals in de hotelzone, er ligt overal vuilnis en er rennen opossums door de straten die goed leven van de rommel die mensen weggooien. En er is heel veel leegstand.

De mensen zijn arm, en COVID, de lockdown van 2020, en de beperkingen daarna hebben veel mensen nog armer gemaakt. 10.000-den zijn hun baan en bedrijf kwijt, en de armoede regeert de straten. En hoewel veel mensen en bedrijven weer overeind krabbelen merk je dat de rek er een beetje uit is. Hier was alleen tijdens de eerste maanden van de lockdown hulp van de staat, nu allang niet meer. En het is overleven. En met overleven komt criminaliteit weer om de hoek kijken.

Er zijn meer overvallen, meer moorden en meer spanningen in de stad dan voor 2020 (lees mijn post van 2019: Is het veilig in Cancún, Mexico? )

Cancun kampt, net zoals zoveel steden en landen met een probleem van armoede, schulden en een instroom van mensen die afkomen op de heropening van het toerisme in de hoop werk te vinden. Het grote stad effect, het zuigt mensen van het platteland en de buurlanden aan die daar geen werk kunnen vinden en verhalen horen over honderden dollars fooi als je in een hotel werkt.

Maar hotels nemen niet iedereen aan en er is nog lang geen volle bezetting. Dus dan zoeken mensen ander werk, wat minder goed betaald en dan is het leven in Cancun best duur. De stap naar criminaliteit is dan makkelijk gezet, net zoals overal in de wereld.

Zolang criminaliteit beter betaald dan een reguliere baan, zijn er altijd mensen die gevoelig zijn voor de overstap. 

veiligheid cancun, cancun mexico, veilig, 2021,

Is Cancun nu veilig of niet?

Je kunt prima op vakantie komen naar Cancun, of een Airtbnb huren in de stad. Ik ga je niet vertellen of Cancun veilig is of niet. Omdat ik niet weet hoe  jouw veiligheidsgevoel werkt. Jij kunt je wel onveilig voelen als er drie mensen te lang achter je fietsen op weg naar huis. Of je nooit onveilig voelen, zelfs niet in het donker in een “foute wijk” in Nederland.

Ik ben niet gauw bang, ik en besef dat wonen en werken in het buiteland volgens andere parameters gaat dan wonen en werken in Nederland. Als jij drie weken op vakantie komt in Cancun, of ergens in de Riviera Maya in een hotel zit je prima. En dat kan ik makkelijk schrijven want je komt wellicht helemaal geen geweld tegen, tenzij je pech hebt. Dat kan, maar dat kan ook in de tram in Utrecht. Of op Koninginnedag in Apeldoorn ofzo. Begrijp je me?

Huur jij een Airbnb in Cancun ver buiten de hotelzone, ook dan zit je prima. Je Airbnb host zal wel een boekje hebben liggen met leuke adressen en handige tips, lees dat. En besef dat er gebieden en tijden zijn waarop je beter niet buiten kunt zijn. Drie uur s’nachts ofzo. Neem dan een echte taxi, met een echte taxi chauffeur en let op dat hij de deuren op slot doet, dat doen ze sowieso wel hier ook overdag.

cancun, veilig, gevaarlijk, mexico, kartels, geweld, vakantie

Neem een kijkje in de meest gevaarlijke wijken van Cancun

Wil je perse s’nachts in de late uren in wijken rondstruinen als Villas Otoch Paraiso of de straten van Rancho Viejo en Sin Nombre, tja dan zoek je de onveiligheid het zelf op.

Nu ja, wie ben ik om te beoordelen of een stad veilig is of niet, waarom kijk je niet even zelf hoe die wijken eruitzien?

UPDATE November 2021

De krantenberichten die mij ver weg van Cancun bereiken zijn niet positief over veiligheid in Cancun. Hoewel er niet meer geweld lijkt dat toen ik er woonde lijkt het wel dat nu er nieuwe burgemeesters zijn in veel steden, de machtsstrijd tussen de cartels weer oplaad. Ook in de veiligheidskaart die de Mexicaanse overheid regelmatig publiceert kleurt de staat Quintana Roo waar Cancun in ligt (samen met Playa del Carmen, Tulum, Cozumel en Isla Mujeres (de hele Riviera Maya dus) rood. Dit betekent vooral dat het er niet veilig wonen is voor Mexicanen. Maar de laatste weken met de toenemende schietpartijen, ook in de hotelzone, zijn er 2 incidenten geweest waarbij toeristen gewond zijn geraakt of zijn overleden omdat ze in de buurt van een incident waren.

Cartels wisselen regelmatig van macht in dit gebied, toeristen zijn de grootste afnemers van drugs en het gebied is daarom in trek.

Er zijn extra militairen en Guardia Civil ingezet, politiekorpsen wegens corruptie op non actief gesteld en men probeert vanuit de overheid een veilige omgeving te scheppen voor zowel toerisme als bewoners.

Voor mij zou dit alles GEEN reden zijn om niet naar Cancun te gaan op vakantie of om te wonen. Het zijn incidenten. Er komen dagelijks 10.000-den mensen naar dit gebied die gezond weer naar huis gaan. 

Ik zou liever in Cancun wonen of op vakantie gaan dan bijvoorbeeld in Tulum waar duidelijk veel meer aan de hand is en 450 man extra inzet van de Guardia Civil is geplaatst in oktober. In Tulum is de hotelzone ook nauw verweven met het dorp, zo anders dan in Cancun waar de hotelzone een duidelijk afgebakend gebied is. 

Het reisadvies van Buitenlandse zaken is absoluut niet up to date, (ook niet wat betreft de pandemie) beter volg je het reisadvies van de Britse overheid die hem regelmatig en ook realistisch updaten.

weg uit Nederland

Overweeg jij in Mexico te gaan wonen? Dan is dit boek voor jou.

Alle ins en outs over het dagelijks leven in Mexico, van een huis zoeken en vinden tot gezondheidszorg, je rechten en plichten en veiligheid, verkeer, scholen, alles wordt er behandelt voor een makkelijke integratie na je emigratie.

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Eén reactie

 • Carol

  Hoi Jeanette,

  Leuk jou persoonlijke ervaring te lezen over de veiligheid in Cancun! Maar nu ik het gelezen heb en de informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken, sla ik een vakantie daarnaartoe toch liever over. Hoe mooi het ook is. REspect dat je niet zo angstig bent, en veel succes met je avonturen. Ik ga je volgen.

  Groetjes,
  Carol

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.