bewijs van in Leven zijn vanuit het buiteland
Emigreren

Jaarlijks Papierwerk Pensioenfonds regelen buiten Europa

Als je in het buitenland woont en (vervroegd of pré) pensioen uitgekeerd krijgt, moet je voor je pensioenfonds en voor de Overheid een bewijs van In leven zijn overleggen op het moment waarop zij daarom verzoeken.

Bij mij is dat een jaarlijks terugkerend feest. En omdat ik nergens echt woon is dat echt een feest.

Ten eerste is het altijd spannen of de brief, die niet digitaal verstuurd kan worden, bij je aankomt. En ten tweede is het spannend of dat wat jij getekend en bevestigd terug moet sturen ook weer bij de juiste opdrachtgever aankomt.

In de beide landen waar ik dit heb geregeld waren de posterijen nu niet van een dergelijk hoog niveau dat dat altijd gegarandeerd was.

Ik heb voor dit soort zaken een postadres in Nederland, dat is ook handig in verband met mijn Nederlandse Bankrekening. Mijn zaakwaarnemer maakt de post open, scant het in en stuurt het als PDF naar mij via e-mail.
Ik print het vervolgens uit en laat het hier tekenen door een bevoegde persoon.

Door wie kun je het bewijs van in leven zijn laten ondertekenen

Er zit een lijst bij van de maatschappij die uitlegt welke personen een handtekening mogen zetten om te bevestigen dat jij nog leeft en nog recht hebt op pensioen.

In die lijst staat dat het formulier getekend moet worden door:

  • een burgemeester,
  • een ambtenaar van de burgerlijke stand of iemand met een gelijkwaardige bevoegdheid
  • een notaris
  • een vredesrechter
  • de politie

kortom altijd iemand met een officieel zegel of een officiële stempel van zijn of haar beroepsgroep of van de overheid.

Ik heb in de Filipijnen mijn bewijs van in leven zijn door een notaris laten ondertekenen, dat kostte 200 PHP. zij drukte een prachtig zegel in het document van mijn pensioenfonds.In Mexico zijn de notarissen een stukje duurder, ik las bedragen van 500 MXN, en heb het dit jaar gratis door de Consul laten doen in Cancun.

Een consul staat wel niet in het lijstje maar ik dacht: Ze heeft een officiële stempel van Nederland, dezelfde bevoegdheden als een ambtenaar van de burgerlijke stand en misschien zelfs wel als een wethouder of burgemeester.

Er zijn ook mensen die toestemming hebben om het document door een arts te laten tekenen, maar dat is per fonds verschillend en dat moet je echt navragen.
Hetzelfde geld met een hoofd van een dorpsraad, zoals in de Filipijnen de Barangay chef, niet elk pensioenfonds accepteert dit als een wettelijke authoriteit.

En dan het terugsturen van de documenten.

IK heb vandaag 50 euro betaald om het ene A4-tje via DHL in Nederland te krijgen. De consul waarschuwde me voor de posterijen en dat het niet de meest betrouwbare dienstverlening in Mexico is.
Maar gezien de enorme prijs heb ik me voorgenomen volgend jaar de gok te wagen en de enveloppe “Registrado” (aangetekend) te verzenden door de Correos de Mexico.

Mijn pré pensioen is maar 185 euro per maand omdat er sinds januari 2019 belasting over betaald moet worden ook al woon ik niet meer in Nederland en ben ik daar niet meer geregistreerd.
Als er jaarlijks de kosten afgaan voor DHL en de kosten voor een notaris, of zoals vandaag een retour-ticket voor de bus, dan lopen de kosten best wel hoog op.

En zelfs in de Filipijnen waar je barangay chef het wellicht gratis doet, verwacht hij wel met de kerst een kado voor de vrienden dienst die hij je jaarlijks bewijst.

Mijn formulier is in ieder geval getekend op de bus. Met bijna 100% zekerheid dat het ook echt bezorgd wordt. Het was leuk om de Nederlandse consul te ontmoeten en ik kan weer een jaartje achterover zitten.

Heb jij vragen over het wonen in het buitenland?

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *