visum procedure Mexico
Emigreren,  Wonen in Mexico

Je temporary Resident Card voor Mexico

In de vorige post kon je lezen hoe je een aanvraag doet voor een temporary resident visum in Mexico,ADVERTISEMENT

Vanaf het moment dat je de eerste mail ontvangen hebt van INM dat je aanvraag is geregistreerd, begint het wachten. Aan de balie vertellen ze je 2-3 maanden. Maar dat kan, zoals in mijn geval makkelijk uitlopen tot 9.5 maanden. En zonder opgaaf van reden.

Ik heb me in die lange wachttijd regelmatig afgevraagd of ze mijn dossier niet zijn kwijtgeraakt, en ben nog een keer teruggegaan naar het kantoor (weer uren in de rij) om te vragen of het wel goed ging. Daar kwam ik erachter dat dat en nutteloze handeling is want de medewerker achter de balie doet hetzelfde als jij, inloggen op de statuswebsite en kijken naar hetzelfde als jij doet als je thuis kijkt.

De stadia waar je doorheen gaat omschrijf ik in dit artikel

Je immigratie status in Mexico uitgelegd

Het proces van Tramite, zoals het heet, het omwisselen van je FMM (Forma Migratoria Mutiple), binnen 30 dagen na aankomst ...
Lees verder.......

 

Als je dan eindelijk een brief ontvangt (PDF op de status website) kun je een afspraak maken voor vingerafdrukken. Mijn afspraak lag 2 weken in de toekomst. Sommige kantoren doen het gelijk. Het verschilt enorm per kantoor hoe de afhandeling en snelheid is. Ik deed mijn aanvraag in Cancun en daar is de wachttijd enorm lang. (2019)

Voor de vingerafdrukken afspraak neem je de benodigde papieren mee,

 • pasfoto’s (zorg dat je haar achter je oren zit en je voorhoofd zichtbaar is!!),
 • de brief met de uitnodiging,
 • je paspoort wat je gebruikt hebt voor de visumaanvraag
 • je betaalbewijs van de visum
 • de brief met het dossiernummer

Neem voor de zekerheid ook een pakje tissues of vochtige doekjes mee ofzo. Je vingerafdrukken gaan, anders dan in de ambassade van Mexico in Den Haag, hier nog met blauwe inkt en er was op de dag dat ik kwam geen manier om je handen schoon te krijgen.

Na het nemen van de vingerafdrukken mag je weer naar huis, na 2 weken kun je je pas ophalen.

Voor het ophalen van je pas sta je weer urenlang in de rij, zeker in de chaos van het kantoor in Cancun, en neem je de volgende documenten mee:

 • de brief met het dossiernummer
 • je betaalbewijs van de visum
 • je paspoort wat je gebruikt hebt voor de visumaanvraag

Je tekent een stapel documenten en ontvangt je (heel slecht uitgevoerde) ID kaart. Je kunt nu eindelijk een CURP nummer aanvragen en verder met je Mexicaanse leven

Het CURP nummer wordt alleen standaard uitgegeven aan mensen die een vaste verblijfsvergunning aanvragen, tijdelijke verblijvend moeten deze zelf aanvragen. Dit is dus een aparte handeling met een apart set formulieren om in te voelen, inclusief een brief met een verzoek om een CURP nummer.

De meeste INM kantoren hebben aparte CURP-tijden. Vragen bij jouw kantoor naar deze tijden.

INM Change address Mexico

Je krijgt je CURP nummer direct mee, de procedure voor het aanvragen leg ik in dit artikel uit

Hoe vraag je een CURP nummer aan in Mexico

Toen ik mijn temporary resident kaart na ruim 9 maanden wachten eindelijk kon ophalen in Cancun was ik teleurgesteld dat ...
Lees verder.......

 

Een CURP nummer heb je nodig voor o.a.

 • alle contact met de overheid
 • een bankrekening openen
 • belastingnummer aanvragen
 • werkvergunning aanvragen
 • om IMSS deelnemer te worden
 • om je 65+ voordeel-pas aan te vragen
 • een rijbewijs aan te vragen
 • een voertuig te registreren

 

Ik ontving mijn temporary resident kaart anderhalve maand voordat ik voor de verlenging terug moest. Maak fotokopieën (kleur) van de kaart en foto’s! In veel gevallen moet je de kaart weer inleveren als je een aanvraag voor verlening indient.

Ik vind de hele visum procedure in Mexico zoals ik hem heb meegemaakt een praktijk kennismaking met de eindeloze bureaucratie die Mexico lamlegt voor wat betreft haar mogelijke vooruitgang. En vooral voor mijn vooruitgang in dit land.

Je verplichtingen die een verblijfsvergunning met zich meebrengen in Mexico op een rijtje:

Pagina's: 1 2

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.