Wonen in Mexico

Je Tijdelijke Verblijfsvergunning voor Mexico verlengen

Wij Nederlanders zijn best een beetje eigenheimers. Als ik bij de Mexicaanse immigratiedienst al die Amerikanen zie met hun ingehuurde advocaten voor een paar honderd dollar om hun verblijfsvergunning aan te vragen of te verlengen of zelfs hun adreswijziging door te geven, moet ik altijd een beetje lachen.

Is dat proces nu echt zo ingewikkeld?

Ik vind van niet. Maar je kunt wel behoorlijk verdwalen in de wir-war van online formulieren, zeker nu je ook zelf je betaalopdracht moet printen.

Het enige waar ik vaak in vast loop is het oubollige Spaans, het is zo bureaucratisch dat het soms onleesbaar is. Maar zelfs dan nog, met een beetje logisch nadenken is het prima zelf te doen.

Dus heb je nu echt zo’n dure advocaat nodig om dat voor jou te regelen? Als je documenten zijn gestempeld en op de stapel liggen is de wachttijd, met of zonder advocaat hetzelfde. Ook al loopt hij heel familiar rond in het Immigratiekantoor en groet hij alle medewerkers alsof het oude bekenden zijn, dat wil niet zeggen dat hij wel een voorkeursbehandeling krijgt.

Wat heb je allemaal nodig om te verlengen?

Het aanvragen van je verlenging is redelijk simpel, tenslotte zit je al in het systeem. Je moet alleen even weten welke document je allemaal mee moet nemen en wat je moet kopiëren en wat niet. Je zou denken, met je Nederland pragmatische instelling, dat ze nu alles wel van je weten en gedigitaliseerd hebben, maar helaas, je gaat toch nog naar de kopieerwinkel om een bende papier te verzamelen.

Maar het hebben van een NUE of een CURP, helpt enorm en scheelt een boel online invullen.

Ik heb alles voor je op een rijtje gezet

Als je naar informatie gaat om na te vragen wat je nodig hebt, krijg je soms niet alle informatie mee en moet je nog een keer heen en weer. Ik weet nooit zo goed of dat dan aan mijn Spaans ligt of omdat de medewerker iets is vergeten in de lange lijst.

Ik heb alles voor je op een rijtje gezet, inclusief blanco formulieren, en links naar de betreffende pagina’s, met een stap voor stap handleiding wat je moet invullen. Ook de brief met een verzoek om verlenging zit als voorbeeld in dit pakket. Want ook daaraan worden speciale eisen gesteld.

Het enige wat je eigenlijk zelf moet doen is de pasfoto’s regelen als je stap voor stap alles ingevuld hebt en opgeslagen hebt.

Koop hier jouw handleiding voor de Verlenging van je Temporary Resident Status

De Visumaanvraag voor je eerste jaar wordt in dit stappenplan uitgelegd

In de handleiding “Wonen in Mexico, zo doe je dat” leg ik alles uit inclusief handige linken naar websites

In het boek vind je alle informatie over motorrijden of autorijden in Mexico, alle regels, prijzen, veiligheid op de weg en de registratie.

Maar ook alle ins en outs over het dagelijks leven in Mexico, van een huis zoeken en vinden tot gezondheidszorg, je rechten en plichten en veiligheid, verkeer, scholen, alles wordt er behandelt voor een makkelijke integratie na je emigratie.

 

Alle artikelen voer de Mexicaanse visum of FMM zoals het hier heet bij elkaar

Mexico voor Beginners

Ik krijg nog steeds heel veel vragen over het leven in Mexico en over de verblijfsvergunningen voor Mexico en hoe ...

Een verblijfsvergunning aanvragen voor Mexico

Mexico krijgt meer en meer de aandacht van mensen die willen emigreren en weg willen uit Europa. En dat is ...

Heb ik een visum nodig voor Mexico?

Als je als Nederlander naar Mexico reist voor vakantie, heb je in principe geen vooraf aangevraagd visum nodig. Bij aankomst ...

Je visum aanvraag voor Mexico is afgewezen, wat nu?

Vol plannen voor de toekomst dien je je visumaanvraag in bij de Ambassade van Mexico in Den Haag. Het dikke ...

Als je Tijdelijke Verblijfsvergunning in Mexico verloopt

Op een dag verloopt je tijdelijke verblijfsvergunning voor Mexico. Je mag hem namelijk maar verlengen tot een maximale verblijfsduur van ...

Nieuwe voorwaarden voor de verblijfsvergunningen in Mexico

Elk jaar in januari controleer ik of de voorwaarden voor de tijdelijke en permanente verblijfsvergunning zijn aangepast. Ook dit jaar ...

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

 • Jeanette

  – Als je een vooraf goedgekeurde Temporary resident visum hebt hoef je geen retour ticket te hebben, je vult wel het FMM formulier in wat je in het vliegtuig krijgt, en dat moet verwerkt worden op de manier zoals ik beschrijf in 1 van de artikelen. Let op dat dit correct gebeurd! Niet alle immigratie officieren aan de grens weten dit! Geef je FMM formulier met je visum open zodat ze niet automatisch een stempel zetten.

  – Binnen 30 dagen vraag je je Resident Card aan in een INM kantoor van je woonplaats.

  – je verzamelt al je documenten die je nodig hebt, en gaat naar Informatie om te laten controleren of je alles hebt, en hoe je moet betalen, dit wordt tegenwoordig online geregeld, maar ik weet niet of alle kantoren dit al doen. Je hoeft geen afspraak te maken. Voor Playa del Carmen kun je online je betalingsbewijs regelen.

  Heb je meer vragen dan kun je gebruik maken van de chat-optie.

  Goede vlucht naar Tulum.

 • Nicole

  Hallo Jeanette,

  Allereerst wil ik je bedanken voor het zo gedetailleerd beschrijven van de gehele procedure voor het residency visum in Mexico. Ik hoop dat je nu lekker aan het genieten bent van je rondreis!

  Ik heb gisteren zelf mijn visum opgehaald bij de ambassade en vlieg vrijdag naar Cancun. Als je het niet erg vindt, zou ik graag een aantal vragen willen stellen die ik hoop dat jij kan/wil beantwoorden.

  – Wordt er bij aankomst gevraagd voor een retourticket? aangezien dit verplicht is bij het FNM visum en je de temporary resident status nog niet hebt, ik heb namelijk begrepen dat de immigratie op het vliegveld je toegang nog steeds kan weigeren. hoe ging dit bij jou?
  – Weet jij toevallig of je je card ook bij de INM in playa del carmen kan aanvragen? of kan dit alleen in Cancun. Ik ga wonen in Tulum en het zou mij een hoop heen en weer gereis schelen om dit te weten. Moet je van tevoren een afspraak maken om het proces in gang te zetten of kan je gewoon elk moment van de dag naar het INM gaan?

  Ik hoop dat jij mij een beetje duidelijkheid kan geven, mijn aanvraag in Nederland ging een beetje bureaucratisch en langzaam dus zou graag goed voorbereid zijn. Je emails hebben mij al extreem geholpen met wat ik kan verwachten, maar als het zou lukken om mijn vragen te beantwoorden dan zou dit fantastisch zijn.

  Bij voorbaat dank,
  Nicole