Vakantie Mexico na COVID
Vakantiegangers

Kan ik op vakantie naar Mexico?

Mexico begint na COVID19 langzaam weer met het opstarten van de economie en daarmee ook het toerisme. Want toerisme is 1 van de pijlers van de Mexicaanse economie. Toch staat gezondheid voorop in Mexico, gezondheid van medewerkers in de toeristen sector en uiteraard van de gasten.

Hoe gaat de toekomst van het toerisme eruit zien in Mexico?

Net als veel andere landen in de wereld werkt Mexico toe aan een Nueva Normalidad, het nieuwe normaal. En dat is alles behalve ‘normaal’. Voor het dagelijks leven in en om het resort waar jij je vakantie wilt boeken heeft dat grote impact. In dit blog leg ik uit wat dat voor nu inhoudt. Ik maak daarbij de kanttekening dat dit de huidige maatregelen zijn en dat protocollen kunnen veranderen. het is dus altijd raadzaam voor je een vakantie boekt naar Mexico om te kijken naar het Nederlands Reisadives, en dat wellicht even toetst met bijvoorbeeld het Britse reisadvies of het Amerikaanse voor een bredere beeldvorming, en dan je eigen conclusies trekt.

En uiteraard googled op zoek naar de hotel-website en de informatie over COVID19 maatregelen in het specifieke resort. Ook je reisorganisatie zal informatie geven over de maatregelen die zij met het resort hebben getroffen voor jour veiligheid.

Want het Mexico wat jij je wellicht herinnert van eerdere vakantie of waar je familie of vrienden over hebt horen vertellen, dat Mexico behoort voorlopig tot het verleden. In de Nueva Normalidad zal alles anders zijn, behalve de Mexicaanse gastvrijheid.

toerisme mexico covid19

Het opstarten van het toerisme in Mexico

Aangekondigd is dat 8 juni de deuren van een groot deel van de hotels weer open gaan voor lokaal toerisme. Dat betekend dus nog niet dat jij als Nederlander welkom bent of naar Mexicaanse kan reizen. Dat hangt mede af van de landenlijst die nog gepresenteerd met worden hier in Mexico en of Nederland al reizen naar Mexico toestaat.

Mexico werkt met 2 systemen, genaamd Semaforo (stoplicht) 1 voor de economie en het sociale leven van de Mexicanen en 1 voor het toerisme. Beiden Semaforo’s werken naast elkaar. En hoewel het toerisme opstart, start te lokale economie nog niet op op 8 juni. Dat heeft dus invloed op de toeristische ervaring tot zeker 1 juli. En wellicht langer afhankelijk van het aantal actieve besmettingen.

De Semaforo voor toerisme staat een beperkt aantal grote all-inclusive-ketens toe haar deuren te openen voor maximaal 40% bezetting. En dan voor lokaal toerisme. Ook toeristische attracties gaan op 8 juni beperkt open.

Het “nieuwe normaal” voor resorts houdt in dat er meer ruimte tussen gasten gemaakt wordt, dat lopen de buffetten afgeschaft worden of strenge eisen hebben over gedrag. Dat wellicht mondkapjes verplicht zijn, zeker buiten je resort en dat er strenge schoonmaakeisen zijn, voor de omgeving en kamers.

Het betekent ook dat stranden die bij het resort horen beperkt open gaan, maar dat een strandwandeling bijvoorbeeld nog niet toegestaan is omdat de publieken stranden nog gesloten blijven. Dus ‘even langs het resort van de buren lopen’ zal door de veiligheidsmedewerkers verboden worden.

De incheck procedure zal ook anders zijn, voordat je naar de balie mag om je kamersleutels te halen, ga je eerst door een sanitaire gezondheid check. Houd rekening met een langere incheckprocedure.

Ook op de luchthaven zul je merken dat het allemaal langer duurt, door alle maatregelen. Vervoer van en anar het hotel (inclusief openbaar vervoer) is aangepast.

In Mexico is na 1 juni de landelijke campagne van Sana Distancia ( afstand houden) gestopt. Vanaf die datum wordt het per staat geregeld. De federale overheid houdt een forse vinger aan de pols over het tempo en besmettingsgevaar en het aantal beschikbare ziekenhuis bedden.

Dus als je naar Tijuana of Baja California reist kan het een heel ander verhaal zijn dan dat ik hier omschrijf. Elke staat in Mexico loopt vanaf 1 juni zijn eigen tempo. De beslissingen voor dat tempo hangen af van hoe beheersbaar het virus is. Als het virus weer onbeheersbaar wordt gaat de hele staat een stap terug in de Semaforo. Deze werkt met 4 kleuren: rood, oranje, geel en groen. En ik denk dat dit wel voor zich spreekt. we streven allemaal hier in Mexico naar groen, dan is alles weer open en ondanks de afstand, mondkapjes en constant handen reinigen, weer een stuk gezelliger dan nu met een curfew en alle lege straten en gesloten winkels en horeca.

Mondkapjes zijn in Quintana Roo: Holbox, Cancun, Riviera Maya, Playa del Carmen, Playacar, Tulum, Puerto Aventuras, Puerto Morelos, Cozumel, Isla Mujeres, Bacalar, Chetumal en alles wat daartussen ligt, verplicht. Dus het moment dat je het vliegtuig uitstapt ben je verplicht een mondkapje te dragen tot je aankomt op je kamer. Daarna volg je hotel policies.

In andere staten van Mexico zijn mondkapjes ook verlicht, maar niet overal, informeer dus vooraf of neem uit voorzorg een aantal mondkapjes mee.

hotels Riviera maya COVID19

Hoe ziek was Mexico nu echt?

Als Nederlanders hebben jullie veel en vaag nieuws over Mexico gezien en gelezen. Ik kan je vertellen dat het niet zo erg was als dat de krant op een bepaalde datum deed geloven. Het nieuw kwam uit Amerika en daar doet een lobby die voor de muur met Mexico is er alles aan om de kloof tussen Mexico en Amerika zo groot en diep mogelijk te maken.

Mexico heeft vanaf dag 1 uiterst strikte maar consequente maatregelen genomen en de voorspellingen zijn op 1 of 2 na allemaal uitgekomen. Alleen, net als in Nederland, zijn al die genomen maatregelen zo sterk als de zwakste schakel.

Nog steeds is de nummer 1 prioriteit in de aanpak het terugdringen van de mobiliteit van bevolking. Daarom is alles hier gesloten, stranden, parken, winkels, uitgaansgelegenheden, alles. Alleen de essentiële zaken zijn open en dat is ook beperkt en afgebakend. Er zijn protocollen voor hoe en wanneer en met hoeveel je iets mag doen. En daar moet je je aan houden, je wordt op straat openlijk aangesproken op je aanwezigheid of gedrag. Door politie en het leger.

Door het terugdringen van de mobiliteit van het land met ruim 80% is het aantal besmettingen en ernstig zieken hier tot een minimum beperkt. Toch zijn, vooral in de steden en in Mexico City, waar veel mensen heen en weer reizen tussen werk en thuis, het hoogst aantal besmettingen van het land. Maar onder de 32 staten zijn er altijd wel een paar die Corona vrij zijn.

Zo heeft het eiland Cozumel al twee weken geen nieuwe zieken gemeld. en was het hoogst aantal besmettingen daar 11.

Het ie niet een kwestie van naar totalen kijken, dat heb ik wel geleerd van alle persvoorlichting hier. Het is een kwestie van vooruitkijken, van meetbare systemen die al bestaan voor chronisch zieken naast de huidige cijfers leggen en kwetsbaarheid in kaart brengen. En ik denk dat Mexico dat heel goed gedaan heeft. In een land van 130 miljoen inwoners zijn 70.000 zieken percentueel gezien laag zeker als je het vergelijkt met Nederland en Spanje. Voor de werkelijke vergelijken zou je heel Europa bij elkaar op moeten tellen en die cijfers naast die van Mexico houden, en dan zie he pas hoe goed Mexico dit virus heeft bedwongen. Toch is elke dode er 1 teveel en is elke dag in lockdwon er 1 te lang.

In een land waar mensen van dag tot dage leven voor hun inkomen is de armoede gestegen, huisuitzettingen en winkel sluitingen zijn orde van de dag en het zal lang duren voor het straatbeeld van bijvoorbeeld Playa del Carmen weer ‘normaal’ is.

Ik hoop dat je daar rekening mee houdt als je hier op vakantie komt en fooien uitdeelt aan de hotelstaf, zij hebben er het meest onder geleden, zij en de lokale ondernemers.

Mexico COVID19

Wat is de stand van zaken nu in Roviera Maya?

Cancun was en is nog steeds de ziekste stad. De curve is veranderd in een platen van dagelijks genezende mensen en elke dag tussen de 30 en 40 nieuwe besmettingen. Dat is lastig in te perken begrijp ik. Toch is de hotelzone Corona-vrij verklaard en hebben veel hotels hun certicifaact al dat zij voldoen aan de nieuwste eisen voor hygiene na COVID19.

Er zijn noodziekenhuizen en extra bedden, en er is heel veel controle in en rondom Cancun. De hotelzone is afgesloten en je mag alleen naar binnen na een gezondheidszorg controle.

In Solidaridad waar Playa del Carmen onder valt en Puerto Aventuras, is het iets beter, het lijkt er op dat de curve naar beneden buigt. Maar zoals ik eerder al schreef: alles is zo relatief als de zwakste schakel, als ik zie dat mijn buren een verjaardagsfeestje organiseren rijzen de haren me te bergen. Want dat is niet verstandig natuurlijk.

Maar het lijkt onder controle. En dat is op de datum van vandaag: vrijdag 5 juni.

De overige gebieden in de Riviera Maya zijn niet zo heel ziek geweest, 4-10 besmettingen afhankelijk van de locatie is wel het hoogste. En op 1.7 miljoen inwoners in deze staat valt het wel mee.

In Cancun zijn in totaal nu zo’n 900 zieken gemeld waarvan er velen alweer genezen zijn en enkelen overleden, ook dat getal is relatief laag gezien de bevolkingsdichtheid en aantal inwoners. Momenteel staat voor de hele staat Quintana Roo de teller op 359 actieve zieken. Waarvan 70 in Solidaridad, ruim 200 in Benito Juarez (Cancun) en de rest in de rest van de staat.

Playa del Carmen COVID19

De kwaliteit van de stranden, hoe zit het met het zeewier?

Elk jaar lijdt dit prachtige gebied onder de vloek van het Sargasso, het zeewier drijft van ver via wind en getij de kusten van de Riviera Maya op. Dat geeft veel overlast.
Het zorgt ook voor heel veel werkgelegenheid. En dat is in deze barre economische tijden niet verkeerd.

Tijdens de lockdown zijn de stranden gewoon schoongehouden door de Sargasso ploegen. En ze zien er redelijk uit, momenteel drijft er door de storm veel sargasso de kant van de Riviera Maya op, de zeebarriere is aangelegd en de Sargasso schepen varen langs de kust om het meeste weg te halen.

Op zich valt het wel mee met de hoeveelheid, het is beduidend minder dan voorgaande jaren.

 

UPDATE MAART 2022 COVID

Mexico is helemaal groen op de Semaforo, de bij de inreis verplichte gezondheidsverklaring is komen te vervallen. Mondmaskers zijn nog wel verplicht maar er wordt al gesproken over het afschaffen van deze verplichting en hem vrijwillig te maken, deze maatregel zal per staat verschillend worden toegepast als eenmaal ook hiervoor het groene licht is gegeven. Je kunt weer zorgeloos op vakantie naar Mexico. Hou er wel rekening mee dat het straatbeeld verandert is door de economische terugval, de armoede gestegen is en ook de prijzen niet meer zijn wat jij je wellicht herinnert van voor de uitbraak van COVID. Het leven is een stuk duurder geworden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.