Emigreren,  Weglopen,  Werken & Reizen

Kun je zomaar in een ander land gaan wonen?

Veel gezocht op Google door mensen die willen emigreren maar niet zo goed weten waar ze moeten beginnen is de vraag:”kun je zomaar in een ander land gaan wonen?”. En net zoals met zoveel van dit soort ingrijpende vragen is dat ‘zomaar’ afhankelijk van een aantal factoren.

Je bent als Nederlander vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Het Nederlands paspoort behoort tot 1 van de best geaccepteerde paspoorten in de wereld. Dus veel landen zullen je van harte welkom heten als je daar naar toe reist. Maar als je in een ander land wilt gaan wonen dan spelen er ook andere zaken mee behalve dat goed geaccepteerde paspoort.

Wat zijn zaken die dat woordje “zomaar” uit de zin: kun je zomaar in een ander land gaan wonen” beïnvloeden of betekenis geven?

I want to live in Spain

1. Jouw persoonlijk verhaal

Emigratie begint met jouw persoonlijk verhaal, want daar praten we hier over, wonen in een ander land is, ook weer een beetje afhankelijk van verschillende factoren, emigratie (lees: Ben je geëmigreerd als je naar het buitenland verhuisd?)

Een aantal dingen die meespelen en dat “zomaar” beinvloeden zijn:

  • jouw financiële situatie in Nederland en voor de toekomst
  • of je een strafblad hebt
  • of je een Nederlands paspoort of verblijfsvergunning hebt
  • wat je in dat andere land wilt gaan doen

En dat zijn zomaar voor de vuist weg de eerste dingen die ik bedenk als ik deze vraag voorgeschoteld krijg in 1 van mijn klant gesprekken (Ga naar: Chat over Emigratie
Vaak kan ik, in het gesprek nog wel meer dingen naar voren halen die in dat persoonlijk verhaal een rol spelen.

visum, Filipijnen, Toerist, lang verblijf, emigreren

2. De regels van dat “andere land”

Afhankelijk van dat andere land waar jij wilt gaan wonen kan dat soms zomaar, binnen de landen van de EU bijvoorbeeld. Je hoeft dan niet aan veel eisen te voldoen, als je je maar inschrijft bij een gemeente daar en werkt.

Als je buiten Europa verhuisd liggen er vaak andere toelatingseisen voor emigranten. Zo kun je denken aan:

  • opleidingsniveau en werkgerelateerde specialisatie
  • financiële eisen
  • gezondheidseisen
  • visum of verblijfsvergunning regels
  • reden van je verhuizing

Zo kun je met een strafblad of een paspoort aantekening vaak niet verhuizen naar het buitenland.

Spain, daily life, living, moving, expat, digital nomad, working, retirement

3. Hoe je in je levensonderhoud gaat voorzien als je in een ander land gaat wonen

Heel veel landen zowel binnen als buiten Europa willen wel dat je zelf in je levensonderhoud kunt voorzien, je hebt namelijk geen rechten in dat land opgebouwd voor een eventuele uitkering als dat als bestaat in het land waar je naar toe wilt.

Die eis kan bestaan uit een regulier maandelijks inkomen wat gebonden is aan een minimum. Een spaarbedrag of een gestort deposito op een speciale rekening die door dat land beschikbaar wordt gesteld. OF een werkgeversverklaring dat je een contract hebt bij een bedrijf en wat je werkzaamheden daar inhouden en voor hoe lang dit contract duurt.

Soms mag je niet zomaar werken in een ander land en dien je eerst een werkvergunning aan te vragen en soms mag je helemaal niet werken omdat je bijvoorbeeld op een toeristenvisum in dat land bent terwijl je er toch woont.

Travel in Samar and Leyte philippines

Conclusie

Je kunt dus zomaar in een ander land gaan wonen, mits je aan de voorwaarden voldoet van dat betreffende land en de regels in Nederland volgt die gelden voor een lang verblijf in het buitenland.

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.