digitale nomaden, reizen, covid, vakantie, buitenland, werken en reizen, freelance
Digitale Nomade

Kunnen Digitale Nomaden Reizen tijdens COVID?

Hoe beperkend zijn de reisadviezen van de Nederlandse overheid en hoe beperkt is het reizen in het algemeen? Kunnen digitale nomaden reizen? En hoe doen ze dat dan?

Een reisadvies is precies dat wat het is: ADVIES. Het is geen verbod. Hoewel sommige mensen dat wel denken. Wat belangrijker is dan het reisadvies zijn de inreis-voorwaarden. De voorwaarden waarop je een land mag binnenreizen. En wat een reisadvies er van vindt, dat hou je in je achterhoofd.

Tijdens COVID is het ook belangrijk te kijken naar de inreisregels voor je thuisland. Als je tenminste weer terug naar huis wilt.

Nederland steekt momenteel met kop en schouders boven alle landen uit als het gaat om terugkeer van Nederlanders naar hun thuisland. Op een bepaald moment is/was het bijna niet meer mogelijk. Dat is uitzonderlijk. Want er is geen enkel land in de wereld wat zo strikt is/was toen de tweede golf Nederland overspoelde. Er zijn namelijk wereldwijd afspraken over terugkeer naar je eigen thuisland. Die zijn vastgelegd in de Conventie van Geneve. Nederland was/is borderline correct als het gaat om gehoorzaamheid aan die afspraken.

Maar dit terzijde,. Inreis-voorwaarden dus. Want terugreis voorwaarden zijn voor digitale nomaden niet zo van belang. Die keren immers zelden terug.

digitale nomaden, reizen en werken

Wat heb je nodig om een land in te mogen reizen?

Voor digitale nomade is het altijd al van belang geweest wat de inreisvoorwaarden zijn. En daar is nu een pakketje informatie bijgekomen. Als je niet aan de inreisvoorwaarden voldoet mag je een land niet in. En voor veel landen zijn daar nieuwe regels omtrent COVID aan toegevoegd.

Er zijn landen waar je helemaal niet naar binnen mag, die hebben hun grenzen gesloten voor alle toerisme en reizigers. Zoals bijvoorbeeld de Fillipijnen.

Er zijn ook landen waar je zonder enige verklaring naar binnen mag en waar je binnen het land aan regels moet voldoen, je krijgt bijvoorbeeld een sneltest na aankomst of een quarantaine, maar soms ook helemaal niets. Je loopt dan gewoon mee in het dagelijks regime van het “nieuwe normaal”

En er zijn landen waar je een recente negatieve COVID test moet overleggen, en straks misschien een vaccinatiebewijs.

Sipalay Sugar beach

Als Digitale Nomade weet je dat je vooronderzoek moet doen voor je afreist naar een land

Hoewel digitale nomaden een leven volk vrijheden proclameren is dat niet helemaal waar. Er zijn genoegregels en beperkingen.

Je moet rekening houden met

 • visum voorwaarden
 • uitreis regels
 • financiele voorwaarden
 • belastingregels
 • gezondheidsregels

Na de uitbraak van Covid zijn die regels en b,,eperkingen toegenomen.

reizen en werken, digitale nomaden,

We hebben als Nomaden wel een paar andere zorgen erbij gekregen

Maar we reizen nog, we hebben nu alleen iets meer zorgen anders dan een goede internetverbinding.

We hebben ook zorgen over de mogelijkheden van huisvesting, kun je een hotel of een Airbnb boeken?
En hoe is het transport in landen geregeld in het Nieuwe Normaal, dat zijn kleine dingen die toegevoegd zijn aan je vragenlijst en onderzoeksonderwerpen.

En hoe zit het straks met inenten als je wel wilt worden ingeent. Val je dan binnen de regels van je gastland, moet je dat zelf betalen of ga je daarvoor terug naar Nederland?

Dat soort zorgen. Maar we reizen gewoon, en werken nog steeds vanaf prachtige locaties, misschien met iets minder keuzevrijehid dan voorheen, maar het kan nog.

Het gebouw waar ik momenteel woon, in Playa del Carmen Mexico, zit het vol met digitale nomaden. Alsof er niets aan de hand is in de wereld buiten het gebouw.

Heb jij vragen over reizen en werken ten tijde van Covid of omdat je dit leven wilt starten?

neem dan contact met mij op. We praten samen over de mogelijkheden, kansen en bedreigingen van deze geweldige levensstijl.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

 • Jeanette

  Hi Tom, Bali lijkt momenteel (en in de nabije toekomst nog) geen optie. Ze laten alleen mensen toe die gevaccineerd zijn en/of een negatieve test hebben die niet ouder is dan 24 uur. Daarbij moet je in quarantaine op je iegen kosten in een doord e overheid aangewezen faciliteit. Dat kost vaak een berg geld.

  ik vond deze website waar je kunt kijken welke landen je wel in kunt, aangezien ik niet weet of je ingeënt bent of niet en met welk vaccin als je dat wel bent, is het voor mij moeilijk om advies te geven.

  De regels in heel S.E. Asia zijn erg streng en het is moeilijk om daar als Nederlander naar toe te reizen. Tenzij je via, via reist.

  Ikzelf zit in Mexico, ik reis door het land, je kunt hier ook naar andere landen in Midden Amerika reizen, er zijn om Mexico in te reizen geen beperkingen. Wel verzorgd Mexico voor reizigers testmogelijkheden. Net als Indonesië heeft Mexico Staten die zelf hun beleid bepalen maar afgezien van mondkapje (verplicht op straat en in openbare gebouwen), handgel en temperatuur meten is er weinig te merken van COVID tenzij een staat (of stad) zelf maatregelen treft. De derde golf is inmiddels onder controle en inenten gaat hier als een speer maar is vrijwillig.

  Ik kom regelmatig Digitale Nomaden tegen die reizen, dus er zijn genoeg landen die nog (beperkt) open grenzen hebben en vbaak zijn landsgrenzen makkelijk te passeren, het knelpunt en de beperkingen zitten het vooral in luchthavens.

  Nog 1 opmerking: Nederlanders vinden al snel iets “niet zo prettig” bijvoorbeeld het dragen van een masker of een avondklok, dat merk ik in mijn gesprekken met klanten die op zoek zijn naar vrijheid. Mijn advies is om flexibel te zijn en de gedragsregels van het land waar je te gast wilt zijn te accepteren uit respect. Het is immers een eigen keuze om naar dat land toe te reizen.

  Maar Bali zou op dit moment niet mijn favoriete plek zijn, ook omdat het er naar uit ziet dat COVID in Indonesië nog lang niet onder controle is. En dat geldt voor bijna heel Z.O. Azië, ze hebben daar erg moeite met het inenten van de bevolking. IK hoop dat de website je helpt bij het vinden van een leuke plek.

  Succes!

 • Tom

  Goedemorgen,

  Mijn plan was om over een maand in Bali te gaan werken voor een maand als digitale nomade. Alleen, zijn de corona maatregelen daar nu niet zo prettig. Heb je wat voorstellen wat wel interessant is momenteel?

  groeten, Tom