Digitale Nomade

Mag je als Digitale Nomade overal werken?

De Filipijnen bijvoorbeeld, is een land waar je makkelijk een visumverlenging kunt aanvragen, en hoewel de regels verscherpen en er vaker naar financiële draagkracht gevraagd wordt als je het land weer binnenkomt als toerist met een laptop, is het nog steeds mogelijk om er 3 aaneengesloten jaren te blijven op een toeristenvisum.ADVERTISEMENT

En Mexico, ook een eenvoudig land voo rwat betreft je verblijf, je mag 180 dagen blijven op een zogenaamde FMM, die koop je aan de grens. Na die 180 dagen verlaat je het land weer en kom je terug. En krijg je opnieuw 180 dagen. Maar ook in Mexico, waar ik nu woon, begint, door digitalisering van het immigratieproces, net als in de Filipijnen, terugkeer op een toeristenvisum wat lastiger te worden. Er kunnen vragen worden gesteld over de wijze waarop je je leven in het buitenland financieert.

Soms is de interpretatie van de immigratiewet in je voordeel uit te leggen. In veel landen mag je niet werken voor lokale bedrijven, bedrijven die dus plaatselijk een bedrijfsregistratie hebben.

Als jij je niet als bedrijf in het land registreerd, zou je dus in het land kunnen werken, omdat je klanten hebt van buiten het land. En voor je gastland is het lastig om te controleren of je geen geld verdiend hebt in het land tijdens je verblijf.

staande eten, goedkoop eten, reistips, rome, italie, lunch, ontbijt,

Werken in het buiteland op een legale manier

Je kunt een werkgever zoeken, of vrijwilligerswerk gaan doen in het land waar je doorreist. Als je een werkgever zoekt, dan regelt deze alle papieren die je nodig hebt om te mogen werken in het land. En als je vrijwilligerswerk doet mag je soms langer blijven op een toeristenvisum omdt je positief meewerkt aan de structuur van het land. Momenteel, na de grote branden in Australie bijvoorbeeld mogen reizigers hun visum gratis verlengen mits ze meehelepen aan de wederopbouw van de getroffen gebieden.

Spain, daily life, living, moving, expat, digital nomad, working, retirement

Werken met een werkvergunning

Als je gaat werken met een werkvergunning betaal je meestal belasting over je wereldinkomen. Dus niet alleen voor het inkomen wat je in dat land hebt verdiend. Voor Nederlanders is dat niet altijd handig, want als je in Nederland geen belasting meer hoeft te betalen geef je dus je belastingvrije status op.

JC from Holland, white beach

Je werkt in een grijs gebied van de lokale immigratiewet

Als je als Freelancer veel reist kun je dus de hele wereld rond op een toeristenvisum en heb je zelden problemen met werkvergunningen en belastingdiensten. Als je langer in een land wilt blijven dan een standaard toeristenvisum, dan wordt het wat grijs dat gebied en moet je weten hoe de immigratiewet wordt uitgelegd en toegepast. En welk verhaal over inkomsten en draagkracht je aan de grens of bij verlenging gaat vertellen.

Wil je werken als zelfstandig ondernemer in een land door bijvoorbeeld als timmerman klusjes aan te nemen of in een bar te gaan werken, dan heb je veelal wel een werkvergunning nodig. Als je gewoon hand en spandiensten verricht om zo geld te verdienen, zou je in de regel er mee weg komen om dat op een toeristenvisum te doen. Ik zie genoeg “yogaleraressen”, “armbandjes vlechters” en “reisleiders” die een schnabbel hebben, en met cash betalingen kun je onder de radar blijven.

van tala veranderen op je blog, engels, nederlands, taalkeuze

Maar wat doe je dan bij je Visumverlenging?

Lees verder op de volgende pagina

Pagina's: 1 2 3

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.