werken mexico
Werken & Reizen,  Wonen in Mexico

Mag je in Mexico werken op een toeristenvisum?

Al heel lang geldt Mexico als de plek waar Noord Amerikaanse freelancers graag werken.En dat is niet alleen vanwege het vrijwel in alle steden beschikbare hoge snelheid internet en de prachtige stranden. Ook vanwege de lage kosten in levensonderhoud en nog relatief lage huurprijzen en het klimaat is Mexico in trek bij reizende werkers oftewel: digitale nomaden.

Mexico, visum, cancun, toerist, 180 dagen, exit tax, belasting, kosten, prijs,

De 180 dagen toeristen pas oftewel ‘het toeristenvisum’

Mexico heeft niet echt een visum voor Nederlanders. je krijgt een FMM, Forma Migratoria Mutiple. Dat staat gelijk aan een bezoekerspas. En die is 180 dagen geldig of zolang als de stempel van de immigratie ambtenaar aangeeft.

Hoewel Mexico bekent staat om zijn gastvrije visum regels, begint ook in Mexico de digitalisering zijn weg te vinden naar de grensposten. Veel nomaden kunnen niet terugkeren omdat ze verzocht wordt een ander soort, meer passend visum aan te vragen voor hun verblijf in Mexico.

Toch lukt het nog wel om snel en makkelijk terug te keren en een nieuwe FMM in te vullen. Maar je moet wel rekening houden met die aanscherpende regels. Officieel zou het geen probleem moeten zijn om op een FMM meerdere keren het land binnen te komen, want dat is precies waar het FMM voor bedoelt is: lekker snel, 180 dagen in Mexico verblijven.

Als  je 180 dagen om zijn doe je even snel een korte vakantie in  Belize, Guatemala, Cuba of Amerika en daarna kun je weer 180 dagen in Mexico verblijven. De nieuwe FMM vul je in aan de grens of online.

Mexico is een geweldig land om als freelancer te werken. En zolang je geen Mexicaanse clienten hebt onder je opdrachtgevers hoef je in Mexico ook geen belasting te betalen.

ask a question about living abroad, countries, life changes

Heb jij vragen over het leven als digitale nomade of over wonen in Mexico?

Bloggers, tekstschrijvers, vertalers, online leraren, virtuele assistenten, software ontwikkelaars en zo heel veel meer mensen die contact met hun clienten kunnen houden via 1 van de vele message diensten, kunnen prima in Mexico werken op een 180 dagen visum.

Er zijn voldoende co-working ruimtes en je kunt hier voor een paar honderd euro zelfs een volledig ingerricht kantoor huren waar je je laptop inplugt en de receptioniste je gastten ontvangt.

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon werken vanuit je huis, hotelkamer of hotellobby of 1 van de vele gezellige koffietentjes a la Starbucks.

Dus waarom in Nederland blijven werken als je in Mexico kunt werken?

De kosten van levensonderhoud zijn relatief laag in Mexico. Hoewel de prijzen wel stijgen is het altijd nog een stuk goedkoper om hier rond te komen dan in Nederland.  Je kunt in bijvoorbeeld de populaire toeristenplaats Playa del Carmen makkelijk een studio met 5G internet huren voor 250-300 Euro per maand.

cancun mexico, veiligheid, veilig, wonen, reizen, kartel oorlog, schietpartijen

De meeste huizen hier worden volledig ingericht verhuurd, maar ook al vind je iets wat niet volledig ingericht is, meubels zijn goedkoop en je hebt voor een paar honderd euro een gezellig optrekje voor jezelf gemaakt in no time!

En dan de taco’s, eet ze op straat of in een lokaal restaurantje. Op elke straathoek kun je wel een paar restaurantjes vinden. Heerlijk en goedkoop en op elk moment van de dag verkrijgbaar.

Mexico biedt voor elke beurs wel iets. Je kunt van heel luxe en superduur, tot heel goedkoop en budget en alles daartussen in.

FMM for Mexico

Mag je ook werken op het 180 dagen bezoekers-pas?

Officieel niet natuurlijk, het heet in de volksmond een ’toeristenvisum’ en dat is het ook: een pas voor bezoekers. Voor toeristen, mensen die in Mexico een andere bestemming hebben dan werken. Maar er zit dus, zoals in zoveel landen in de wereld, een grijs gebied in de wetgeving over deze FMM. Je mag niet werken in Mexico voor een Mexicaans bedrijf of Mexicaanse opdrachtgevers. En dus zou je technisch gezien wel mogen werken voor iedereen buiten Mexico.

En net als met zoveel landen kom je als freelancer ook in Mexico gewoon aan met ‘pleasure and vacation’ als doel. En werk je tussen al dat plezier aan je internationale opdrachten. Alleen bij regelmatig terugkeren kan er dus gevraagd worden hoe je voor je verblijf betaald en kun je geweigerd worden als je aangeeft dat je online werkt om voor je verblijf in Mexico te betalen.

Een baan vinden in Mexico

Vind je toch een baan in Mexico, voor een bedrijf hier, dan vraag je in samenwerking met je werkgever een visum en werkvergunning aan. Die worden redelijk snel verstrekt. Maar dan heb je een echte werkvisum en niet meer een FMM. Als werknemer in Mexico betaal je belasting en draag je andere premies af.

In de handleiding “Wonen in Mexico, zo doe je dat” leg ik alles uit inclusief handige linken naar websites

In het boek vind je alle informatie over motorrijden of autorijden in Mexico, alle regels, prijzen, veiligheid op de weg en de registratie.

Maar ook alle ins en outs over het dagelijks leven in Mexico, van een huis zoeken en vinden tot gezondheidszorg, je rechten en plichten en veiligheid, verkeer, scholen, alles wordt er behandelt voor een makkelijke integratie na je emigratie.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.