Digitale Nomade

Mag jij blijven thuiswerken na het Coronavirus?

Door de opgelegde overheidsmaatregelen voor mensen om thuis te werken tijdens de uitbraak van het Coronavirus, ontdekken veel mensen dat hun baan ook prima vanaf de keukentafel uitgevoerd kan worden. Teamoverleg via Skype of Whatsapp, en inloggen via je laptop in de cloud om met je collega’s documenten te delen en projecten af te ronden.

thuiswerken werken en reizen

Thuiswerken biedt kansen!

Als digitale nomade werk ik overal in de wereld. Nu zal jouw baas niet zo staan te springen om je in een andere tijdzone te laten werken, maar wellicht mag je wel vaker buiten kantoor werken.

Soms heeft een werkgever tijd nodig om het concept: Flexibel werken” te omarmen. Veel werkgevers worstelen met de angst grip op prestaties en het team te verliezen. Maar juist nu in deze tijd zullen werkgevers zich meer dan ooit realiseren dat het kan. En dat het wellicht wel plezieriger is voor jou als medewerker om van een andere plek dan de kantoortuin te werken.

digitale nomade, thuiswerken

Als jij het heel leuk vind om thuis te werken is dit de tijd om je baas te overtuigen dat je dit vaker wilt doen

Redenen die jij kunt aanvoeren bij je werkgever waarom je graag thuis wilt werken en waarom dit beter is voor jou en het bedrijf kunnen zijn

 1. dat je productiever bent als je thuis werkt omdat je je denktijd over projecten en kwaliteit anders indeelt dan naar het systeemplafond te staren.
  Je kunt bijvoorbeeld met een kop thee of koffie even op het balkon gaan zitten en daarna weer vol nieuwe ideeën en energie of een nieuwe invalshoek aan de slag gaan.
 2. Dat je prima een teamspeler kunt zijn vanaf je thuiswerkplek, omdat je bewezen hebt dat je contact met collega’s op een digitale manier veel productiever is dan wanneer je face to face praat en afgeleid wordt door allerlei andere dingen.
 3. Dat je productiever bent omdat je je tijd anders kunt indelen en de uren waarom jij je het beste voelt beter kunt inzetten omdat die misschien wel niet altijd tussen 9 en 5 zijn maar misschien wel pas om 8 uur in de avond.
 4. Dat je betere kwaliteit levert omdat je lekkerder in je vel zit als je de vrijheid hebt van al die hierboven genoemde keuze momenten en werkaanpassingen. En dat je het ook fijn vindt om eens vanuit een koffiehuis te werken of vanaf je balkon.

Je werkgever kan, als hij besluit in te stemmen met meer flexibel werken van medewerkers

 • besparen op overhead kosten
 • besparen op vaste werkplekken
 • besparen op reiskosten-vergoedingen

En niet onbelangrijk: besparen op ziekte verzuim, je zult merken dat als je ziek bent en niet naar kantoor kan, je thuis toch sneller even werkt als je een thuiswerkplek hebt.

thuiswerken, reizen en werken

Goede afspraken die je moet maken met je werkgever zijn:

 • verrekening van onkosten
 • laptop gebruik zakelijk/privé, dit geldt vooral als je een laptop van je werk krijgt
 • werktijden en deadlines
 • beschikbaarheid van documenten in de cloud
 • veiligheid van gegevens
 • urenregistratie
 • op welke momenten je wel op kantoor moet zijn
 • ergonomische thuiswerkplek

thuis werken, digitale nomade, flex werken

Het flexibel werken werkt 2 kanten op

Jij als thuiswerker kunt je natuurlijk niet onttrekken van bepaalde verplichtingen je moet af en toe op kantoor zijn, al is het maar om even iedereen weer in de ogen te kijken tijdens de wekelijkse of maandelijkse teambijeenkomst.

Je werkt in de cloud, je moet dus goed omgaan met het delen van documenten en contact opnemen met collega’s over de fase waarin een document zich bevindt. Je moet dus heel communicatief zijn zonder dat je het overdrijft.
Ook moet je goed digitaal kunnen uitleggen wat je verwacht van die ander. Wat je normaal in een gesprek zou doen, met handen, gezichtsuitdrukking en lichaamstaal, die je nu allemaal via chat of e-mail.

En het feit dat je flexibel mag werken geeft jou enorme vrijheid, dus daar hangt ook een kaartje aan dat je je werkgever in bepaalde dingen tegemoet komt.
Zo kun je niet elke kop koffie declareren ook al vind jij van wel omdat op het werk de koffie ook eindeloos is. En je Internet aansluiting thuis is ook voor privé gebruik, dus een tegemoetkoming in die kosten zit er wellicht bij normaal dataverkeer niet in.

Het is een beetje geven en nemen als je meer thuis mag werken en een flexibele werkplek mag houden als het COVID-19 drama achter de rug is.

reizen en werken, digitale nomade

Reizen en werken

Ik heb veel werknemers ontmoet op reis. Vertalers en medewerkers van merken bureaus, sociale media-managers en zelfs software specialisten die in loondienst waren. Zij mochten van hun baas werken waar ze maar wilden als ze hun werktijden maar aanpaste als dat nodig was en bereikbaar waren op piekuren. Je mag geen deadlines missen omdat stranden lokken en het zo gezellig was in de bar.

Het verreist een bepaalde discipline om te reizen en te werken. Daarbij kan ik me voorstellen dat de kwaliteit en beschikbaarheid van het internet jouw baas kan verontrusten.

Niet elke werkgever zal het toestaan dat jij internationaal werkt. Maar ook zonder dat je de grens over mag kun je Digitale Nomade zijn. Je hoeft namelijk niet tin je eigen stad of provincie te werken.

Nu we, door het Coronavirus op een nieuwe manier kijken naar werken en werkplekken, is wel wellicht meer mogelijk dan je denkt.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.