Vakantiegangers

Mexico, vakantie en Corona, dit moet je weten

Mexico is 1 van de weinige landen in de wereld die nooit haar grenzen gesloten heeft voor toeristen en reizigers. Iedereen was altijd welkom in Mexico op basis van een zelf ingevulde en ondertekende gezondheidsverklaring. Ook kent Mexico geen scheiding tussen gevaccineerden en ongevaccineerden als het gaat om bewegingsvrijheid. 

Mexico heeft met voorrang de volgende mensen ingeënt

 • Gezondheidsmedewerkers
 • ouderen vanaf 60 jaar en zwangere vrouwen
 • Onderwijspersoneel
 • Mensen met een onderliggende aandoening die hen vatbaarder maakten voor ziekenhuis opname vanwege COVID.

Daarna is de Mexicaanse overheid begonnen met het inenten van de overige bevolking en jongeren. Inmiddels het is ook het boosteren van al deze groepen in volle gang.

Vaccinatie in Mexico is vrijwillig, gratis en wordt uitgevoerd met prioriteit van kwetbaarheid, leeftijdsgroep (van oud naar jong) en de dichtbevolkte gebieden waar de besmettingsgraad relatief hoger is dan in de dunbevolkte en afgelegen dorpen hebben een grote inzet voor het vaccineren van de bevolking.
Vaccinatie gaat op leeftijd en eerste letter van je achternaam.

Landelijke maatregelen versus lokale maatregelen

Mexico werkt met een stoplicht systeem (Semaforo) en het is voor iedereen vanaf dag 1 duidelijk geweest wat de beperkingen zijn en de vrijheden die bij de kleurcode horen. Inmiddels hebben de lichtere kleurcodes extra nuances gekregen als het gaat om openstelling van scholen, groepslocaties en nachtleven.
Dit om de stapsgewijze aanpak die Mexico heeft om uit deze epidemie te komen te verfijnen.

Lokaal kunnen er andere maatregelen gelden die extra bovenop de landelijke maatregelen gelegd worden. Dit kan tot grote verwarring in berichtgeving leiden. Zop kondigden sommige staten aan een vaccinatiebewijs te eisen voor restaurantbezoek, horeca en uitgaansleven, maar sommigen zelfs ook voor supermarkten en winkelgebieden. Dit soort nieuws haalt dan de krantenkoppen, er worden dreigende woorden gesproken over handhaving, maar elke staat tot nog toe is teruggefloten door de Federale overheid. In stilte, want alle kranten artikelen verdwijnen of worden herschreven met verzachtende woorden als “Advies, geen handhaving, mogelijkheid besproken maar afgekeurd”. Dit alles om geen gezichtsverlies te leiden.

Mexico hanteerd vooral de regels van de WHO en de mensenrechtenorganisaties in de aanpak van de Pandemie.

Het Federale stelsel is echter wel zo ingericht dat iedere staat zijn eigen autonome aanpak kan hebben mits dit past binnen de regelgeving van de Federale Overheid.

Dat betekent dat in sommige Staten het dragen van een mondmasker verplicht is onder alle omstandigheden behalve thuis binnenshuis, in andere staten is het dragen van een mondmasker alleen verplicht als je geen 1.5 meter afstand kunt houden, in openbare ruimtes en als je reist.

De meeste staten kennen ook regels voor bedrijfsleven zoals desinfecteren van ruimtes, tafels, stoelen, winkelwagentjes en openbaar vervoer.

Hotelkamers dienen 24 uur leeg te zijn met open ramen, gedesinfecteerd te worden voordat de volgende gast er kan verblijven.

Landelijke verplichtingen tegen COVID vanuit de Federale Overheid:

 • verplicht anderhalve meter afstsand houden
 • mondmasker verplicht als dat niet kan, in openbare (binnen)ruimtes en bij reizen
 • handen desinfecteren
 • desinfecterende voetenmatten in winkels en openbare binnenruimtes
 • tempartuur controle of zuurstofcontrole bij gesloten (openbare) ruimtes en malls
 • thuisblijven als je verschijnselen vertoont die horen bij COVID of verkouden bent
  testen als je twijfelt bij 1 van de vele ingerichte gratis teststraten en/of de gratis telefoonlijn bellen voor een online consult

De Mexicaanse Economie na COVID en de lockdown

Mexico kende een drie maanden durende lockdown, in sommige staten zelfs langer. Een lockdown in Mexico betekend dat je absoluut niet naar buiten mag, alleen met een goede reden mag je binnen je wijk naar buiten. Hotels gingen dicht, alles was geslotene n de straten waren leeg en de steden stil.

Handhaving werd gedaan door het leger en politiediensten.

Door deze lockdown raakten miljoenen mensen hun baan kwijt. Hotels bijna ontsloegen alle medewerkers vanwege sluiting of onderbezetting, de bouw kwam stil te liggen en lieten personeel gaan, omdat deze vaak op dag, week of projectcontracten werken en grote groepen mensen vervielen in armoede.

De gemiddelde Mexicaan leeft van daginkomen naar daginkomen. En dat daginkomen is laag. Een gemiddeld maandinkomen in Mexico ligt rond de 7,000 MXN (300 euro) en dat is niet voldoende om alles van te betalen. Mexicanen zijn vaak tweeverdieners en iedereen heeft wel een klusje of een handel naast zijn reguliere baan.

In toeristische gebieden werden ontslagen werkers gratis vervoerd naar hun thuisstaat, dit om de druk te verlichten op de staten en noodprogramma’s zoals het uitdelen van voedselpaketten en kortingsbonnen voor gas en elektra. Leegstand in huizen was het gevolg. Meer zwervers op straat en meer bedelende mensen.

Het gevolg in het grote geheel was dat veel winkels voorgoed hun deuren hebben gesloten. Het straatbeeld in elke stad in Mexico is verandert.
Inflatie stijgt en ook de armoede en de criminaliteit. a

Gas, voedsel, brandstof, kleding, alles is duurder geworden. Hoewel er geen schaarste was/is van producten.

Langzaam herstelt de economie zich maar het zal nog jaren nagalmen in het dagelijks leven van vele huishoudens in Mexico. De kloof tussen arm en rijk is in dit lang groter geworden. En heowel de afstand tussen Mexico en de rijkere landen ind e wereld niet zo groot is geworden als bijvoorbeel din de Filipijnen is de afstand wel vergroot. (lees ook: De Filipijnen openen voor Toeristen dit is wat je moet weten )

Vakantie in Mexico dit is wat jij merkt van Corona

Mexicaanse resorts zijn geweldig in het creeren van de optimale vakantie en de illusie van zorgeloosheid en vrijheid. Afgezien van een gesloten balie, een medewerker met een masker en misschien een gezichtsscherm, de inloopmat en een grote pot gel op de balie, zal het hotel er alles aan doen om jou het gevoel te geven dat COVID niet bestaat.

Je moet misschien zelf je keycard activeren, er zitten misschien minder mensen in het restaurant, wat een looproute heeft, alle medewerkers dragen een masker,  en er staan minder stoelen bij het zwembad, maar dat laatste  is alleen maar prettig natuurlijk.

Jouw hotel heeft misschien een quarantaine-vleugel ingericht voor het geval je positief zou testen voor vertrek en je niet terug mag naar je eigen land. Mexico faciliteert zijn gasten in alle facetten. Veel hotels bieden naast all-inclusive eten en drinken ook de noodzakelijke Exit COVID-test aan en de mogelijkheid je verblijf te verlengen in de quarantaine-vleugel tegen schappelijke meerprijs, als dat noodzakelijk is.

Je kunt in Mexico vrij reizen, er is geen enkele veprlichting tot het tonen van een vacciantiebewijs of een negatieve test.

Misschien zijn de toeristische locaties van jouw keuze nog niet geopend. Veel musea en archeologische plekken die door de overheid gerund worden zijn nog gesloten of beperkt open. En de opening van dit soort locaties en de beschikbaarheid is ook afhankelijk van de kleurcode van jouw Staat,

Misschien, ook mede door die kleurcode, sluiten bars, nachtclubs en restaurants rond middernacht. En zin grote feesten. (ook op het strand helaas) verboden. Wil jij gaan trouwen in Mexico bijvoorbeeld in de Riviera Maya, check dan of dat met jouw groepsgrote mogelijk is.

Mexico heeft een aantal standaard verplichtingen: het dragen van een mondmasker is daar 1 van.

Wil je Mexico weer verlaten kun je op heel veel locaties een COVID test laten doen met een erkende testuitslag voor je terugkeer naar je thuisland. In de toeristen gebieden vindt je deze locaties verspreid over jouw winkel en uitgaansgebied. Reis jij buiten de toeristengebieden dan kan je hotel je verder verwijzen, er zijn drogisterijen die de testen aanbieden en laboratoria. Zorg wel dat je bij een erkend bedrijf je test laat doen.

Bega niet de fout een negatief testbewijs te kopen, dit levert vertraging op de luchthaven op, hoge boetes en zelfs de kans op gevangenis straf.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met Ideal, creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.