Dagboek,  Motorrijden

Motoronderdelen zijn lastig te krijgen in Mexico

Ruim een week geleden had ik moeite met schakelen op de motor. En omdat ik in een zanderig en stoffig gebied woon waar ik dagelijks een halve zandbak uit mijn huis veeg aan fijnstof, dacht ik dat er een bende WD40 nodig was om de boel te smeren. Zo voelde het: stroef, ongemakkelijk, geblokkeerd.

Eenmaal thuis vertrouwden we het niet, we smeren de bewegende onderdelen van de motor regelmatig en we konden ons niet voorstellen dat dat alweer nodig was. Enig gepruts aan de versnelling maakte het opeens een stuk eenvoudiger om te schakelen, maar toen we de kabel bekeken schrokken we, die hing nog aan een paar draadjes. Hij was bijna helemaal doormidden.

Dat was dan al de vierde keer dat de BMW G310GS liet zien hoe de kwaliteit van BMW achteruit is gegaan over de jaren. Na een kapot onderdeel direct na aankoop, een lege accu binnen een maand en een afgeknapte koplamp unit omdat ze zo’n brakkige ophanging hebben, was dit de volgende.

Garantie is leuk, maar dan moeten er wel dealers zijn en onderdelen

Ik vind het dealer netwerk van BMW slecht, en de beschikbaarheid van onderdelen ook. En dan heb je weing aan garantie.

Ik ben/was/ ben nog steeds niet blij over een aantal zaken rondom het zogenaamd exclusieve merk van BMW. En nu, met de dichts bijzijnde dealer ruim 1000KM verderop ben ik al helemaal niet blij.
Exclusiviteit kan ook tegen je werken, zeker in landen als dit. Maar als je rondkijkt op het internet lees je dat zelfs in Europa mensen maanden wachten op BMW onderdelen. Een slechte zaak.

Wat ga ik doen? Want ook onze ervaringen met de dealer aan de overkant van de Zee van Cortez, de dichts bijzijnde hemelsbreed zeg maar, is niet geweldig. De BMW 850 is drie maanden weggeweest voor een simpele klus als een vervanging van een pakking.

En toen we de motor eindelijk terug kregen via Road Side Assitance, was hij gebrekkig gemonteerd en absoluut niet veilig om de wg op te gaan.

Dus wat ga ik doen?

Soms moet je creatief denken als je in een land woont waar neit alles beschikbaar is

Een rondje stad leert dat er niks is. Want BMW heeft natuurlijk weer een heel bijzonder bevestigingssysteem aan het einde van de kabel waardoor niks standaard past. We vinden alleen een passend busje bij de Italika dealer voor aan de hendel kant.

Zoeken op het internet! We hebben hier al meer ervaring mee, ooit repareerden we in de Filipijnent ijden sonze rondrit een Honda met andere onderdelen.(bekijk Vervangen van de shock seal Ook toen konden we geen originele onderdelen krijgen en hebben we zelf met de monteur een oplossing gezocht.

maar daar waar je met bijna alle merken alles over een motor en de onderdelen op het internet kunt vinden, inclusief de maat van het kleinste schroefje, hult BMW zich in geheimhouding van essentiële informatie. Alles in de hoop dat je afhankelijk van hen naar de dure werkplaats komt voor dure onderdelen.

Maar dan moet dat wel binnen bereik zijn dus, en betrouwbaar, en dat is het niet.

Een Motoronderdelen shop op Mercado Libre brengt wellicht de oplossing

Op Mercado Libre vinden we iets wat lijkt te passen. Een kabel van een 600CC Honda, het eindgedeelte oogt hetzelfde als voor de BMW. En vanwege de frame grootte van een 600CC motor, is de kabel wellicht ook lang genoeg.

Aangezien de kevertijd van de generieke reparatiesets voor dit soort staalkabels ruim een maand is en deze kabel binnen een week geleverd kan worden, loop ik een kwartiertje later naar Oxxo om de rekening te betalen.

Fingers crossed!!

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

  • Jeanette

    Hey Meindert, leuk dat je me volgt. Ik weet dat je WD40 niet op alle motoronderdelen kunt gebruiken, dank je wel voor je bezorgdheid. En je eigen onrust….herkenbaar denk ik, wat ik doe is, ik luister in de stilte naar mijn hart zonder afleiding, om de oorzaak te vinden. En dan zoeken naar een oplossing om het te veranderen of te beheersen.

    Succes.

  • Meindert

    Volg je een beetje vanwege het zoeken hoe vorm te geven aan mijn eigen onrust. Nu niet ter zake. Maar pas op met wd 40. Het maakt onderdelen los. Maar smeert niet. Zonder in-oliën of vet gaat bijvoorbeeld een lager juist kapot door gebruik van wd40.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *