De BMW G 310 GS en uitrusting

In 2021 vertrek ik samen met mijn zoon Arnan voor een lange motortocht door Mexico. We starten in Cancun, Quintana Roo en willen oversteken naar Baja California Sur. Maar we doen het rustig aan en hebben de tijd! We willen het land verkennen en een plek zoeken voor een thuisbasis vanwwaaruit we dan nog meer trips gaan maken, in en rond Midden, Noord en Zuid Amerika.

Maar eerst Mexico!

In 2015 vertrokken we naar de Filipijnen waar we ruim drie jaar gewoond en gereisd hebben, voor een groot deel ook op motoren. We hebben veel geleerd van de motortochten door de Filipijnen, niet alleen over het motorrijden zelf, zoals ervaring opgedaan op de meest idiote wegen in soms chaotisch verkeer, maar ook qua bepakking, gadgets en aanpassingen aan de motoren.

In de Filipijnen zijn we eigenlijk gewoon vertrokken, goede waterdichte tas achterop en hupla. Niet teveel over nadenken, reistijden en hotels waren punten die onze dagen tekenden, en onderweg stopten we om te genieten van het uitzicht. We hebben daardoor best wel leuke plekken gemist. Omdat we zonder voorbereiding, totaal afhankelijk van wat Google maps wilde laten zien, gingen rijden.

Dat doen we nu anders. We hebben weloverwogen motoren gekocht, en die passen we aan, en we bereiden de reis nu goed voor. Althans, zo goed als we kunnen, met flexibiliteit voor onvoorziene zaken. Want die zijn er soms ook. Zo reed ik in de Filipijnen ooit eens zonder Odo meter, omdat de kabel spontaan brak en ik in de middle of nowhere was. Bij de eerste de beste motorshop hebben ze met een oude kabel van een ander type motor mijn probleem opgelost, maar dat duurde best lang. Of je rijdt lek ergens waar niks is…..of……of…..er kan van alles gebeuren. Dus ook al plan je nog zo goed, je moet flexibel blijven.

ik mis mijn vrijheid

Dit zijn de producten, gadgets en modificaties die we gebruiken tijdens de reis

Uiteraard is deze lijst is dynamisch, hij zal over de tijd aangepast worden. Hij is net zo flexibel als onze reisplanning.

 • De motoren in Mexico:
  • BMW G 310 GS
  • BMW F850GSA

Deze keuze was specifiek, we wilden geen grote motoren, maar middelgrote, en handelbaar zowel off-road als on-road. Wat ook een rol speelde in de keuze van de motoren is de beschikbaarheid. Dat is in landen zoals de Filipijnen en Mexico iets anders dan in Europa, waar je alles overal kunt kopen.  Zo wilde ik graag weer een Kawasaki Dominar zoals ik in de Filipijnen reed, en die was gewoon niet leverbaar in 400CC, wel in 250CC wat te weinig HP levert. Dus is het een BMW geworden, en dat is, gezien de kwaliteit van de wegen off road hier een betere keuze gebleken.

motortochten in verre landen

Niet alles is verkrijgbaar in Mexico, of veel te duur

We hebben wij heel veel spullen via een P.O. Box uit de USA laten komen omdat dat in Mexico niet verkrijgbaar is, of zo duur is dat het goedkoper was om het te importeren. Of we zijn creatief geweest en hebben zelf een oplossing gemaakt of laten maken.

Aanpassingen op de BMW G 310 GS:

 • Givi rack voor zijtassen
 • RAM mounts voor de GoPRo en de GPS
 • SENA 20S EVO Intercom

Ik heb ook een paar technische modificaties gedaan,

 1. de BMW 310 heeft een “zwevende” koplamp, tegenliggers vinden dat vaak lastig, omdat de lamp constant trilt, ikzelf vind het lastig omdat in het donker mijn lichtstraal over de hele weg is behalve daar waar hij voor mij het belangrijkste is. We hadden eerst rondom de lampunit isolatie tape geplakt maar dat bleef niet zitten, uiteindelijk hebben we het op deze manier opgelost

 1. Ik wilde een USB poort inbouwen voor de GPS, maar daar zie ik vanaf, de Huawei en de powerbank passen samen in mijn mount en dat levert voldoende stroom voor 10 uur GPS gebruik en muziek onderweg via de SENA.

Voor de mods voor de BMW F850GSA klik je hier en ga je naar de pagina van Arnan. 

Software voor route planning, communicatie en documentatie

We hebben iphones en een Huawei Nova voor mijn route, die laatste communiceert niet met icloud uiteraard. We lossen dat op door wel dezelfde apps te gebruiken en de routes in GPX formaat via Nextcloud te importeren.

 • Nextcloud voor file sharing, daar zitten ook alle documenten in die voor de motoren en ons als persoon van belang zijn bij verkeerscontroles, grensovergangen en voor de verzekering
 • Road Trip Planner voor op de laptop, deze gratis app biedt ook de mogelijkheid van een viewer voor de iphone, maar die werkt heel onhandig met geimporteerde files. Dus die gebruiken we niet. Road Trip Planner is geschikt voor MacOS.
 • OsmandMaps voor de iPhone en de Huawei, dit programma importeerd heel eenvoudig GPX bestanden en alle waypoints die je maar wilt. Je kunt 4 kaarten gratis downloaden en als je meer kaarten wilt betaal je een bedrag per jaar. Je kunt je abbonnement stopzetten als je de kaarten hebt, dan krijg je geen updates voor kaarten meer. Maar je kunt altijd na een paar jaar weer een keer een abonnement doen. OsmandMaps is ook handig om even snel een route aan te passen of te wijzigen.
 • SENA Utilities, deze app is zowel in de Google Playstore als in de iStore verkrijgbaar en hiermee regelen we de SENA intercom voor en tijdens het rijden.

Mijn eigen veiligheid op de weg

In Nederland koop je dan prachtige kleding en rij je in stijl met een veilig ehelm. Daat is in landen als de Filipijnen en Mexico wel anders, alleen een helm is verplicht en het maakt ze eigenlijk niet veel uti wat je op zet. Je ziet dan ookm motorrijders met een fietshelm, omdat dat lekker luchtig is.

Ook is er neit veel keuze in kleding en je zoektocht is tijdrovend en vaak teleurstellend omdat een product niet leverbaar is, niet in jouw maar of kleurkeuze of van slechte kwaliteit is.

Ik koos voor de voor de volgende opties en zoek nog verder naar verbetering/uitbreiding:

 • Faseed helm, ik heb een integrale helm met zonnevizier, er was ruimte voor de Sena speakers in de helm, hoewel de Sena moeilijk te bevestigen was op de helm vanwege de vorm en afwerking zit het nu prima. De kwaliteit van deze helm is prima voor grote impact, en hij is gecertificeerd, maar de lak is waardeloos en begint na drie maanden hier en der al butsen te vertonen. Een rondvliegend grintje op een off-road weg beschadigd de matte laklaag.
 • Kohl jas, ik was er verliefd op, op deze jas. Vanwege mijn maat moet ik wel een mannenjas, vrouwenjassen gaan in het gebied waar ik zocht niet verder dan Medium, en dan vallen ze nog klein ook, dus een mannenjas. maar door zijn lengte en kleuren is hij prima voor mij. Hij heeft alle Europese test labels en het enige nadeel is dat hij ondanks alle opengewerkte stof best warm is voor de sub tropen en de zaken hebben een wat nauwe opening.
 • Mechanix high impact handschoenen, met halve vingers, jaja, ik weet het, maar ik kan gewoon niet relaxt rijden met hele vingers. En nu kan ik de GoPro bedienen en de GPS zonder gedoe met een vinger die in een handschoen zit en daardoor redelijk gevoelloos.

Ik rij nu in een spijkerbroek, en met hiking schoenen, ik zoek nog een goede broek en laarzen.

 

motortocht, mexico, lady rider, expeditie, motorrijden, BMW G310GS

Als je droog aankomt met al je spullen is dat fijn!

Ik herinner me dagenlange regen in de Filipijnen, zelfs mijn geld was nat. Echt niets was meer droog. En dat reist vreselijk vervelend. Ik wilde droge spullen! Dus ik kocht  deze keer Dryspecs tassen. Zowel zijtassen als de toptas. Deze zijn 100% waterdicht en in deze combinatie heb ik 60 liter, plus de rugtas waar mijn laptop in zit. Dat is ruim voldoend evoor de minimalistische levensttijl die ik heb.

Daarnaast heb ik een kleine been-tas waar ik mijn geld in bewaar, mijn rijbewijs en ID kaart en mijn Tarjeta de Circulacion (heel belangrijk in Mexico!)

road safety, personal safety, riding a motorcycle in the philippines

En dan de rest!

Je vult je tassen al snel met allerlei frutsels die nodig zijn maar waarvan je hoopt dat je ze niet nodig hebt:

 • een toolkit en reparatieset voor tubeless banden
 • gaspatronen
 • hoofdlamp (niet alle buitenwegen zijn verlicht in Mexico)
 • EHBO kit en medicijn tas (immodium, antibiotica, anti septische creme en dat soort spullen)
 • een zakmes (niet toegestaan maar wel handig voor het schillen van een appeltje en hopelijk voor niets ernstigers zoals het lossnijden van laarsen of kleding)
 • gele nachtbril, na mijn staaroperatie is het kijken in het donker beter als ik een gele bril draag.
 • hangslot en een alarm disk-lock. Motoren zijn geliefde objecten in Mexico om alles af te schroeven of gewoon helemaal in een vrachtwagen te laten.
 • bagagenetje om over de spullen te trekken daar kun je dan makkelijk iets onder schuiven zoals je regenjas, een flesje water of net wat je snel even achterop wilt
 • En dan de persoonlijke spullen en mijn “Kantoor”

Deze motortocht wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wil jij sponsor zijn op deze rit? Klik dan hier

 


Advertenties