Nederlanders die naar de Filipijnen willen

In 2015 nam ik de stap om naar de Filipijnen te gaan. Ik verkocht alles wat in bezat in Nederland, beëindigde mijn bestaan in Nederland en verbrak, voor zover dat (bureaucratisch gezien) mogelijk is, alle banden met Nederland.

Ik heb ruim 3 jaar rondgezworven, een jaar lang op een klein eiland ter grote van Texel gewoond, mijn rijbewijs gehaald en vele motortochten door de Filipijnen gemaakt.

Er zijn heel veel Nederlanders die in de Filipijnen een nieuw bestaan opbouwen. Veelal mannen. Een enkele vrouw.
Op zoek naar de liefde, goedkoop leven en andere normen en waarden dan in Nederland. Op deze website heb ik een aantal artikelen geschreven over de kosten van dagelijks leven, wonen en werken in de Filipijnen, een huis huren en visum regels. Die kun je onderaan deze pagina vinden.

ancestral house, Philippines, Siquijor, Heritage, buildings, old houses

Wonen in de Filipijnen

Wie droomt er niet van die prachtige witte stranden, vriendelijke mensen en een relaxte cultuur om in te wonen? Omringt door prachtige natuur en dan ook nog eens voor de fractie van de prijs van het dagelijks leven in Nederland!

Wonen in de Filipijnen is culturele ervaring. Je kunt kiezen voor het bruisende luxe stadsleven in bijvoorbeeld Makati in Manila of MegaWorld in Iloilo City of voor een heel landelijk gebied op 1 van de vele kleine eilanden zoals Bantayan, Siquijor of Guimaras.

Daarmee kies je ook voor meer of minder luxe, bereikbaarheid en medische voorzieningen.

het land is een land van grote verdeelheid in wat beschikbaar is. Zo zijn grote steden als Manila, Iloilo, Cebu en Davao redelijk luxe, modern en hebben goede voorzieningen. Alles daar tussen in is een beetje afhankelijk van wie er op dat moment burgemeester is en waar hij besluit zijn geld aan uit te geven.

Toch is het ook goed leven in minder populaire steden als Batangas, Naga City, Tacloban en Tagbilaran.

Samar leyte photos travel experience

Dagelijks leven in de Filipijnen

De Filipino is een relaxt mens, wat morgen kan hoeft vandaag niet en wat uitgesteld kan worden staat hoger op het prioriteitenlijstje dan wat dan ook. Behalve misschien bier drinken of rum of Lechon eten. Fiesta’s zijn er voor elke gelegenheid samen met zoete Spaghetti, Pancit Canton en als er genoeg geld is een geroosterde big.

Hoewel het grootste deel van het land een ontwikkelingsgebied is wat niet echt vooruitgang lijkt te boeken is het leven in de steden bruisend en hip, chaotisch en vooruitstrevend. Temeer omdat steeds meer buitenalndse investeerders hun weg naar de Filipijnen vinden.

Wil je echter landelijk wonen dan doe je vaak nog je boodschappen op een locale markt, (public Market) en koop je vlees van de tafel en niet bij de slager uit de koeling.

Filipinos leven buiten, omdat dat koeler is dan binnen, omdat er dan meer te zien is. Het zijn groepsmensen en familie mensen en vinden het heerlijk om tijd met elkaar door te brengen.

working online, travel, nomad, digital, website, youtube, income

De kosten van levensonderhoud in de Filipijnen

Het is een goedkoop land, lang niet meer zo goedkoop als 5 jaar geleden, maar nog steeds uiterst betaalbaar. Met een bedrag van 500-1000 euro kun je er prima leven, voor 1500 euro heb je een luxe leventje op het platteland en in een middelgrote stad. Wil je in 1 van de grotere steden wonen dan heb je wel 200 euro nodig of meer. Afhankelijk van hoe duur de stroom is in jouw gebied en hoevaak je de air-con gebruikt.

Je vindt in de artikelen onderaan deze pagina genoeg informatie om je een beeld te vormen van de kosten van levensonderhoud, medische ingrepen en tandartsbezoeken.

Filipino Habits

Levensstijl van de Filipino’s

De Filipijn leeft niet om te werken, maar houdt wel van geld. En dat proberen ze op elke manier te verkrijgen. Door met elk soort handeltje langs de deuren te gaan. De Filipijn is ook meer een mens van de korte termijn oplossing in plaats van planning en een doel bereiken. Dus 100 pesos in de pocket geeft al snel een 200 pesos besteding-gedrag.

Filipijnen leven in grote schulden.
Dat weerhoud ze er niet van om vrolijk te zijn en te genieten van dat wat ze wel hebben. Het corporatie stelsel maakt het eenvoudig om geld te lenen voor lange of korte termijn.

Filipijnen zijn familie mensen, ze hebben diepgewortelde tradities rondom verjaardagen, sterfdagen, ziek zijn en trouwen.

Het klimaat in de Filipijnen

Omdat de Filipijnen zo groot is, en zovele eilanden kent is het lastig om 1 klimaat te noemen. Hoe warm of hoe koud het is hangt af van waar je woont. In Baguio ver boven Manila op Luzon Island kan het zo koud zijn dat je winterkleding nodig hebt. Terwijl de rest van het land zucht onder de warme winden van de Habagat.

De Filipijnen kent regenseizoen en droog seizoen, en daarbinnen streekgebonden ook gematigdere seizoenen.

Het overwegend tropische (zee)klimaat kent een hoge luchtvochtigheid.

Palo Leyte travel photos

De taal

Hoewel over het algemeen gezegd wordt dat Filipijnen Engels spreken, blijkt dat in de praktijk een stuk minder het geval te zijn. Iedereen leert eEngels, maar de wil om te leren en het te gebruiken ontbreekt vaak. Ook de hang naar nationalisme vraagt steeds vaker om de lokale taal. Afhankelijk van waar je woont is dat Tagalog of Bisaya. En dan zijn er nog diverse kleinere, minder of niet officiele talen en tongvallen.

Toch kun je je prima redden in het Engels. Je houdt rekening met het feit dat de ‘f’ of ‘v’ klank vaak uitgesproken wordt als een ‘p’, en de ‘o’ vaak als een ‘a’, je koopt dus “hat tea from a Pilipino” in plaats van “hot tea from a Filipino”

huis, huren, kopen, filipijnen,

Veiligheid in de Filipijnen

Voor grote delen van de Filipijnen is een negatief reisadvies afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Net als in Europa (en de rest van de wereld) zijn ook in de Filipijnen extremisten. Toch merk je daar weinig van als je niet in een gebied ziet waar de Martial Law van kracht is.

Zaken waar je rekening mee moet houden omtrent veiligheid is dat jij als blanke in de ogen van veel Filipijnen rijkdom vertegenwoordigd en daarmee dus kwetsbaar bent voor ‘geldleningen’ en afpersing.
Ook het ‘lenen’ van spullen zal jou vaker overkomen dan een gemiddelde Filipijn.

Het is raadzaam om regelmatig de website van het ministerie van Buitenlandse zaken te controleren op wijzigingen in de veiligheidsstatus van het land.

Je verschansen achter hoge muren met prikkeldraad omgeven door een horde blaffende honden, iets wat je veel buitenlanders ziet doen, is in veel gevallen meer vragen om moeilijkheden en ongewenste aandacht. Ik heb me nooit onveilig gevoeld tijdens mijn leven in de Filipijnen.

 

Artikelen over de Filipijnen in het Engels

op Floating Coconut Website

motorcycle registration, Philippines, license plates, temporary, OR/CR, paperwork, renewal, plates, license plate

Motorcycle Registration in the Philippines

When you by a new motorcycle in the Philippines usually the dealer has an offer to pay the first year ...
Verder lezen
cost of living, philippines, expat, female, finance

Cost of living in the Philippines, July 2018

The months of July was a weird month since I moved to another house, that means I lost the deposit ...
Verder lezen
dating, exclusive, Philippines, relationships, western women, Filipino, love, benefits, friends, boyfriend, girlfriend, marriage, engaged

What does ‘dating exclusive’ in the Philippines mean?

In my opinion, Filipino relationships move forward very fast. Where in the Western culture you date someone to get to ...
Verder lezen
drinking water, tap water, water system, Philippines, shower, fresh water, water pollution, water system, water shortage, water supply

Drinking water and water supply in the Philippines

Never ever before have I been so aware of my water usage while living in the Cliff House in 2018 ...
Verder lezen
brownout, Philippines, electricity, power cuts, black out, diesel plant

Brownouts in the Philippines

A brownout is an intentional or unintentional drop in voltage. Usually, in the Philippines, that means there is no electricity, ...
Verder lezen
How, money, much, Philippines, cost of living, finances, budget, prices, 2018

How much money do you need to live in the Philippines?

When preparing to come and live in the Philippines many people worry about money. And I must say when researching ...
Verder lezen
white women, western women, woman, asia, europe, difference, dating, love, relationships, filipino men.

What is the difference between White women and Filipinas?

after writing an article on the difference between white men and Filipinos it was only fair to also write an ...
Verder lezen
getting a drivers license, Philippines, exam, LTO, student permit

Getting your Drivers License in the Philippines

The Philippines is a so much nicer country when you can roam around freely not having to hop on buses ...
Verder lezen
western women, dating, white women, Filipino, men, stereotype

Filipino men stereotyping Western Women

More and more Filipinos follow in the footsteps of the women in the Philippines and look for relationships with women ...
Verder lezen
lying, lies, relationship, filipino, filipina, Philippines, dating, trust, honesty, relationships

Telling lies in a Relationship

Living in the Philippines is dealing with a lot of lying. In daily life, about prices and about service, availability ...
Verder lezen

 

Online Hulp en Advies bij Emigratie en verhuizen naar de Filipijnen

E-Boeken over emigratie en Emigratie Coaching


Advertenties