vakantie mexico corona
Vakantiegangers

Op vakantie naar Mexico en Corona?

Als ik schrijf “op vakantie naar Mexico” Schrijf ik over Quintana Roo in het bijzonder, de staat waar ik woon en waar Cancun en Playa del Carmen, Cozumel, Isla Mujeres, Tulum en Holbox, in liggen. De meest populaire vakantie bestemmingen voor Nederlanders.

Met een land wat verdeeld is in 32 staten, is na maanden van de “Jornada de Sana Distancia” Een landelijke actie om het virus COVID19 in te dammen, de Semaforo ingegaan. De Semaforo betekent dat elke staat voor zich eigen regels heeft, maar onder toezicht van de federale overheid.

Dat betekent ook dat elke staat een andere status heeft met daaraan gekoppelde bewegingsvrijheid en openstelling van de economie en mobiliteit. En andere regels. Zo kun je in de ene staat zonder mondkapje over straat, en in de andere staat is hij verplicht.

Naast die Semaforo, hebben we ook nog de toeristensector die weer opstart. Deze heeft een eigen patroon, en een eigen kleurcode.

Mexico COVID19

Het is allemaal wat onoverzichtelijk en ingewikkeld

Waar het grofweg op neer komt is dat het aantal besmetting in Juli na het vergroten van de mobiliteit in heel Mexico is toegenomen, net als overal in de wereld, en dat er nu een soort hink-stap-sprong-management is als het gaat om wat wel mag en wat niet en waar dat dan wel mag en waar niet.

In Quintana Roo zijn 22/7/2020 alle sanitaire filters op de snelwegen weer ingesteld en in sommige steden is het dragen van een mondkapje nu verplicht op straffe van een boete.

Maar als je dan kijkt binnen het toeristisch gedeelte van Cancun en op 5th Avenue in Playa del Carmen, zie je dat er mild omgegaan wordt met toeristen die alle regels aan hun laars lappen.

1 Ding is zeker: in heel Mexico zijn de publieke stranden gesloten.

Het strand is alleen toegankelijk mits jouw hotel een strand heeft, en dan moet je binnen het terrein van het hotel blijven. Je mag niet lekker even een strandwandeling maken. De bewaking zal je terugsturen.
Publieke stranden zijn dicht, dus boek je een Airbnb, dan heb je geen toegang tot het strand. Ben je toch op het strand dan kun je een boete verwachten.

toerisme mexico covid19

Kun je op vakantie naar Mexico?

Ja dat kan, Mexico heeft geen inreisbeperkingen zoals Europa of Amerika. Dus je kunt, mits je Nederland (Europa) uit kunt naar Mexico vliegen. Houdt er wel rekening mee dat je reisverzekering wellicht niet dekkend is omdat er een negatief reisadvies geldt voor Mexico vanuit Nederland.

Vakantie boeken in Mexico 2020

Wat doe je als je besmet raakt in Mexico met Corona Virus?

Word je in Mexico ziek, dan ga je een quarantaine, dat wordt opgelegd door de gezondheidsdienst hier. Waar die quarantaine plaatsvind hangt af van je locatie.
Word je zo erg ziek dat een ziekenhuisopname nodig is dan bestaat de kans dat je in 1 van de vele noodhospitalen komt te liggen.

Mexico heeft de Corona zieken (Of Sars-Cov2 zoals ze het virus in Mexico officieel noemen) strikt gescheiden van de reguliere ziekenhuizen. Er is een heel aparte infrastructuur voor COVID besmettingen.

Er is voldoende bedden capaciteit in heel Mexico en ook is er voldoende beademingsapparatuur beschikbaar.

Houd rekening met het feit dat je de hoge kosten van een IC-bed in Mexico zelf moet betalen omdat je reis- of ziektekosten verzekering dit wellicht niet vergoed, gezien het risico wat je neemt om naar Mexico toe te komen.

Cancun Corona

Wat voor beschermende maatregelen kun je verwachten?

De meeste resorts hebben een COVID19 verklaring, dat betekent dat ze ingespeeld zijn op “het nieuwe normaal”. Mondmaskers, gezichtsschermen of veiligheidsbrillen, sanitaire filters en 30% bezetting in restaurants en hotels. Andere manier van schoonmaken van kamers en openbare ruimtes.

Op straat moet je anderhalve meter afstand respecteren en in veel gebieden een mondkapje dragen. Voor de Mexicaanse bevolking geldt nog steeds de waarschuwing om thuis te blijven, zeker nu met het opstarten van het toerisme de besmettingen weer toenemen.

Er mag geen alcohol verkocht worden buiten bepaalde uren en je zult merken dat delen van de stad afgesloten zijn voor verkeer. Bussen en taxi’s rijden andere routes en er is minder openbaar vervoer.

playa del carmen corona

Terugreizen naar Nederland en dan?

De EU verandert zijn regels en bepalingen elke week opnieuw, dat is lastig om te volgen en iets zinnigs over te zeggen op dit blog. Ik adviseer je ten zeerste om de inreis regels voor Nederland goed door te nemen en je bewust te zijn van eventuele zelf quarantaine als je terugkomt in Nederland.

Informatie hierover kun je vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken onder “reisadvies”.
Of op de overheids Covid website.

Riviera Maya Corona

Heeft Mexico de uitbraak onder controle?

Net als in Nederland en de rest van West Europa heeft Mexico een goed monitoringssysteem, zij gaan uit van een vragenlijst die bepaald of je in zelfquarantaine moet of een test bij je afgenomen wordt.
Overal in de stad zijn thermometers, handgel en sanitaire voorzieningen om de besmetting in te perken en te minimaliseren. Maar net zoals met alle maatregelen zijn deze zo effectief als de zwakste schakel.

Mexico heeft succesvol de curve naar beneden afgebogen, maar zit nu op een soort plateau, elke dag komen er nieuwe besmettingen bij en genezen er mensen, maar echt minder lijkt het vooralsnog niet te worden. Dat komt ook door de kwetsbaarheid van dichtbevolkte gebieden, het verhogen van de mobiliteit ten gunste van de economie en het opstarten van het toerisme.

Maar Mexico heeft voldoende middelen en beddencapaciteit om deze epidemie het hoofd te bieden en de dagelijkse persconferenties lijken een goed en realistisch beeld te geven van deze langlopende pandemie.

Meer vragen over COVID19 in Mexico en vakantie in de Riviera Maya?

Je kunt met mij chatten of mij over je vakantie hier. Ik volg het nieuws elke dag en heb toegang tot websites die wellicht vanuit Nederland via zoekmachines moeilijk te vinden zijn. Ik kan je voor de Staat Quintana Roo in ieder geval een goede inschatting even.

Voor het Nederlandse deel van uitreizen en inreizen zul je zelf op de website van de overheid moeten kijken naar de stand van zaken of contact moeten opnemen met je reisorganisatie.

UPDATE 2021

Inmiddels kleurt Mexico groen, de stranden zijn bijna overal weer open, zeker op de toeristische locaties en afgezien van de basisregels is het weer redelijk normaal. Hoewel het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken anders doet vermoeden, is het momenteel goed toeven in Mexico, beter dan in Nederland (Datum: november/december 2021)

Er is geen coronapas, er zijn geen inreisbeperkingen en Mexico faciliteert het uitreizen terug naar Nederland. En hoewel het klinkt alsof er geen reizen naar Mexico zijn vliegen er dagelijks heel veel Nederlanders naar Mexico. Gewoon via Schiphol, met KLM en Tui, naar Mexico Stad, maar ook naar Cancun.

UPDATE maart 2022

Mexico heeft de omicron golf onder controle en het hele land is groen. De inentintscampagne en boostercampagne lopen nog steeds en inmiddels zijn er plannen om COVID op te nemen in het jaarlijks gemonitoorde zieken- en inentingsschema, zoals griep, mazelen, maar ook long en hartziektes en obesitas, diabetes. Deze ziektes worden door heel Mexico gemeten, en bijgehouden.

Het Toerisme, wat nooit stil heeft gelegen draait bijna weer overal op 100%. En hoewel de mondmaskers nog op veel plaatsen verplicht zijn en het straatbeeld in Mexico nog niet herstelt is van e economische klap, is er een duidelijk licht aan het einde van deze lange donkere tunnel. Er wordt voorzichtig gesproken over het loslaten van maatregelen zoal de verplichting van het masker. Maar de definitieve stap is nog niet gezet en zal per staat verschillend toegepast worden.

Maar je kunt weer gewoon naar Mexico op vakantie zonder zorgen, en je hoeft ook, bij binnenreizen geen gezondheidsverklaring meer te tekenen.

 

Meer lezen over Mexico en COVID19?

Handige websites en wetenswaardigheden vind je in onderstaande artikelen.

Ik wil niet meer in Nederland wonen

Zoveel mensen komen bij me met als openingszin: Ik wil niet meer in Nederland wonen. Vanwege de veranderende maatschappij in ...

Mexico, vakantie en Corona, dit moet je weten

Mexico is 1 van de weinige landen in de wereld die nooit haar grenzen gesloten heeft voor toeristen en reizigers ...

De Filipijnen openen voor toeristen, dit moet je weten

De Filipijnen heeft heel lang in een strenge lockdown gezeten. Met grote gevolgen voor het land, de economie en de ...
vluchten schulden, m DUO, studieschuld, onvindbaar, buitenland

Wereldburgers en Corona, wat een verdriet

Ik had een klantgesprek gisteren, ik ben altijd blij op dagen dat ik dat heb. Het geeft me energie om ...

Het leven gaat door in Mexico

Terwijl in Nederland het leven even lijkt stil te staan met alweer een lockdown en mensen zich afvragen of er ...

Wordt Mexico ook een land met Corona-bewijzen?

Een veelgestelde vraag van mijn klanten en via email is hoe Mexico omgaat met de corona epidemie en met testbewijzen ...

Wonen in Mexico, hoe ziet mijn dagelijks leven er uit?

Het is nog vroeg in de ochtend als ik de deur open doe en de koele ochtendlucht binnenlaat. Er scharrelen ...

We rijden door een zwaar beschadigd Mexico

Mijn reis door Mexico gaat letterlijk van Pueblo naar Pueblo. Ik reis door dorpen, via de Libre en achterafweggetjes waar ...
Aan het laden...

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.