vakantie mexico corona
Vakantiegangers

Op vakantie naar Mexico en Corona?

Als ik schrijf “op vakantie naar Mexico” Schrijf ik over Quintana Roo in het bijzonder, de staat waar ik woon en waar Cancun en Playa del Carmen, Cozumel, Isla Mujeres, Tulum en Holbox, in liggen. De meest populaire vakantie bestemmingen voor Nederlanders.ADVERTISEMENT

Met een land wat verdeeld is in 32 staten, is na maanden van de “Jornada de Sana Distancia” Een landelijke actie om het virus COVID19 in te dammen, de Semaforo ingegaan. De Semaforo betekent dat elke staat voor zich eigen regels heeft, maar onder toezicht van de federale overheid.

Dat betekent ook dat elke staat een andere status heeft met daaraan gekoppelde bewegingsvrijheid en openstelling van de economie en mobiliteit. En andere regels. Zo kun je in de ene staat zonder mondkapje over straat, en in de andere staat is hij verplicht.

Naast die Semaforo, hebben we ook nog de toeristensector die weer opstart. Deze heeft een eigen patroon, en een eigen kleurcode.

Mexico COVID19

Het is allemaal wat onoverzichtelijk en ingewikkeld

Waar het grofweg op neer komt is dat het aantal besmetting in Juli na het vergroten van de mobiliteit in heel Mexico is toegenomen, net als overal in de wereld, en dat er nu een soort hink-stap-sprong-management is als het gaat om wat wel mag en wat niet en waar dat dan wel mag en waar niet.

In Quintana Roo zijn 22/7/2020 alle sanitaire filters op de snelwegen weer ingesteld en in sommige steden is het dragen van een mondkapje nu verplicht op straffe van een boete.

Maar als je dan kijkt binnen het toeristisch gedeelte van Cancun en op 5th Avenue in Playa del Carmen, zie je dat er mild omgegaan wordt met toeristen die alle regels aan hun laars lappen.

1 Ding is zeker: in heel Mexico zijn de publieke stranden gesloten.

Het strand is alleen toegankelijk mits jouw hotel een strand heeft, en dan moet je binnen het terrein van het hotel blijven. Je mag niet lekker even een strandwandeling maken. De bewaking zal je terugsturen.
Publieke stranden zijn dicht, dus boek je een Airbnb, dan heb je geen toegang tot het strand. Ben je toch op het strand dan kun je een boete verwachten.

toerisme mexico covid19

Kun je op vakantie naar Mexico?

Ja dat kan, Mexico heeft geen inreisbeperkingen zoals Europa of Amerika. Dus je kunt, mits je Nederland (Europa) uit kunt naar Mexico vliegen. Houdt er wel rekening mee dat je reisverzekering wellicht niet dekkend is omdat er een negatief reisadvies geldt voor Mexico vanuit Nederland.

Vakantie boeken in Mexico 2020

Wat doe je als je besmet raakt in Mexico met Corona Virus?

Word je in Mexico ziek, dan ga je een quarantaine, dat wordt opgelegd door de gezondheidsdienst hier. Waar die quarantaine plaatsvind hangt af van je locatie.
Word je zo erg ziek dat een ziekenhuisopname nodig is dan bestaat de kans dat je in 1 van de vele noodhospitalen komt te liggen.

Mexico heeft de Corona zieken (Of Sars-Cov2 zoals ze het virus in Mexico officieel noemen) strikt gescheiden van de reguliere ziekenhuizen. Er is een heel aparte infrastructuur voor COVID besmettingen.

Er is voldoende bedden capaciteit in heel Mexico en ook is er voldoende beademingsapparatuur beschikbaar.

Houd rekening met het feit dat je de hoge kosten van een IC-bed in Mexico zelf moet betalen omdat je reis- of ziektekosten verzekering dit wellicht niet vergoed, gezien het risico wat je neemt om naar Mexico toe te komen.

Cancun Corona

Wat voor beschermende maatregelen kun je verwachten?

De meeste resorts hebben een COVID19 verklaring, dat betekent dat ze ingespeeld zijn op “het nieuwe normaal”. Mondmaskers, gezichtsschermen of veiligheidsbrillen, sanitaire filters en 30% bezetting in restaurants en hotels. Andere manier van schoonmaken van kamers en openbare ruimtes.

Op straat moet je anderhalve meter afstand respecteren en in veel gebieden een mondkapje dragen. Voor de Mexicaanse bevolking geldt nog steeds de waarschuwing om thuis te blijven, zeker nu met het opstarten van het toerisme de besmettingen weer toenemen.

Er mag geen alcohol verkocht worden buiten bepaalde uren en je zult merken dat delen van de stad afgesloten zijn voor verkeer. Bussen en taxi’s rijden andere routes en er is minder openbaar vervoer.

playa del carmen corona

Terugreizen naar Nederland en dan?

De EU verandert zijn regels en bepalingen elke week opnieuw, dat is lastig om te volgen en iets zinnigs over te zeggen op dit blog. Ik adviseer je ten zeerste om de inreis regels voor Nederland goed door te nemen en je bewust te zijn van eventuele zelf quarantaine als je terugkomt in Nederland.

Informatie hierover kun je vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken onder “reisadvies”.
Of op de overheids Covid website.

Riviera Maya Corona

Heeft Mexico de uitbraak onder controle?

Net als in Nederland en de rest van West Europa heeft Mexico een goed monitoringssysteem, zij gaan uit van een vragenlijst die bepaald of je in zelfquarantaine moet of een test bij je afgenomen wordt.
Overal in de stad zijn thermometers, handgel en sanitaire voorzieningen om de besmetting in te perken en te minimaliseren. Maar net zoals met alle maatregelen zijn deze zo effectief als de zwakste schakel.

Mexico heeft succesvol de curve naar beneden afgebogen, maar zit nu op een soort plateau, elke dag komen er nieuwe besmettingen bij en genezen er mensen, maar echt minder lijkt het vooralsnog niet te worden. Dat komt ook door de kwetsbaarheid van dichtbevolkte gebieden, het verhogen van de mobiliteit ten gunste van de economie en het opstarten van het toerisme.

Maar Mexico heeft voldoende middelen en beddencapaciteit om deze epidemie het hoofd te bieden en de dagelijkse persconferenties lijken een goed en realistisch beeld te geven van deze langlopende pandemie.

Meer vragen over COVID19 in Mexico en vakantie in de Riviera Maya?

Je kunt met mij chatten of mij over je vakantie hier. Ik volg het nieuws elke dag en heb toegang tot websites die wellicht vanuit Nederland via zoekmachines moeilijk te vinden zijn. Ik kan je voor de Staat Quintana Roo in ieder geval een goede inschatting even.

Voor het Nederlandse deel van uitreizen en inreizen zul je zelf op de website van de overheid moeten kijken naar de stand van zaken of contact moeten opnemen met je reisorganisatie.

UPDATE 2021

Inmiddels kleurt Mexico groen, de stranden zijn bijna overal weer open, zeker op de toeristische locaties en afgezien van de basisregels is het weer redelijk normaal. Hoewel het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken anders doet vermoeden, is het momenteel goed toeven in Mexico, beter dan in Nederland (Datum: november/december 2021)

Er is geen coronapas, er zijn geen inreisbeperkingen en Mexico faciliteert het uitreizen terug naar Nederland. En hoewel het klinkt alsof er geen reizen naar Mexico zijn vliegen er dagelijks heel veel Nederlanders naar Mexico. Gewoon via Schiphol, met KLM en Tui, naar Mexico Stad, maar ook naar Cancun.

Meer lezen over Mexico en COVID19?

Handige websites en wetenswaardigheden vind je in onderstaande artikelen.

corona uitstel emigratie

Emigratieplannen uitstellen door COVID?

In de verschillende fora waar ik op meewerk zie ik mensen die hun emigratieplannen uitstellen voor Covid. Het zette me ...
Lees verder
vakantie mexico corona

Op vakantie naar Mexico en Corona?

Als ik schrijf "op vakantie naar Mexico" Schrijf ik over Quintana Roo in het bijzonder, de staat waar ik woon ...
Lees verder
COVID19 Mexico emigratie

Hoe blijf je op de hoogte van de situatie in Mexico?

De wereld draait een beetje door en berichten over Mexico in de Nederlandse pers zijn uiterst gekleurd. En ja, als ...
Lees verder
Vakantie Mexico na COVID

Kan ik op vakantie naar Mexico?

Mexico begint na COVID19 langzaam weer met het opstarten van de economie en daarmee ook het toerisme. Want toerisme is ...
Lees verder
Covid 19 in Mexico

Blijf Thuis! Digital Nomade in Mexico tijdens COVID-19

Mexico bevindt zich nog steeds in fase 2 van het Coronavirus. Het land worstelt om de precaire balans te behouden ...
Lees verder
5th avenue Playa del Carmen Coronavirus

5th Avenue Playa del Carmen voor en tijdens COVID-19

Iedereen die Playa del Carmen wel eens heeft bezocht weet dat de belangrijkste straat voor toeristen in dit gebied 5th ...
Lees verder
vakantie 2020 boeken tips

Een vakantie boeken in 2020, hier moet je rekening mee houden

Op twitter lees ik dat Nederland massaal nadenkt over zijn of haar vakantie voor de aankomende zomer en zelfs al ...
Lees verder
op vakantie naar cancun, Playa del Carmen Tulum en Corona Virus

Een vakantie boeken in de Riviera Maya in 2020 is dat verstandig?

Wellicht vraag je je af of het verstandig is om je vakantie naar Mexico te boeken deze zomer. Misschien heb ...
Lees verder

 

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Haar eerste land was de Filipijnen. Ze woonde er ruim 3 jaar. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren. Momenteel woont ze in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.