Motorrijden,  Wonen in Mexico

Pueblos Magicos in Mexico

Op mijn motortocht door Mexico ben ik door heel veel Pueblos Magicos gekomen, steden met een historisch gerestaureerd stadscentrum uit de Spaande Koloniale tijd. Prachtig gekleurde huizen, monumentale kerken en kleine straatjes vol kleur en cultuur.

Elke stad die deze titel Pueblo Magico heeft gekregen heeft zijn eigen identiteit, sommigen hebben een levendige koffiecultuur en hebben overal kleine koffiehuizen zoals in Oaxaca, anderen hebben de nadruk meer liggen op folklore, souvenirs en kleding, zoals San Cristobal de Las Casas. En weer anderen zijn heel gemoedelijk, eten op straat, muzikanten en kleine cafe’s (Campeche).

Wat ze allemaal gemeen hebben is massa toerisme. En zelfs tijdens de pandemie was het in sommige van die steden en dorpen loeidruk. Je kon over de hoofden lopen, dus ik kan me alleen maar inbeelden hoe druk het moet zijn als er geen reisbeperkingen zijn. Parkeren is vaak ook wel lastig in die steden. Hoewel heel veel binnenpleinen zijn omgebouwd tot (betaalde) parkeerruimtes met prijzen die variëren van 20 pesos per dag/uur tot 150 pesos, zijn die vaak snel vol.

Toch is het de moeite waard om deze kleurrijke plekken te bezoeken, ze geven een (wellicht iets vertekend) beeld van hoe Mexico ooit was. Maar ze zijn zo fotogeniek dat je al snel de armere buitenwijken en slechte ongeplaveide straten waar je eerst door kwam vergeet.

Wonen in een Pueblo Magico

Wonen in het stadscentrum van een Pueblo Magico, wie droomt daar nu niet van? Maar er zit een b-kant aan. Het is vaak druk en rumoerig in deze centra door het toeristme en de nacht horeca. Maar hou je daar van dan kun je hier prima wonen met alle gezelligheid en historie binnen handbereik.

Er is een beschermd stadsgezicht, dus verbouwen, schilderen en zoiets simpels als een nieuwe deurknop op je deur zetten daar zal de afdeling cutlureel erfgoed van Mexico een mening over hebben.

Veel historische gebouwen worden omgebouwd tot hotels, restaurants, kleine winkelpleintjes, en parkeerplekken achter prachtige historische gevels.

Ik reed door tientallen Pueblos Magicos

Op mijn motortocht door Mexico reed ik door tientallen Pueblos Magico’s. Ik sliep vaka in een hotel in het oude centrum (als dat betaalbaar was) en genoot van de unieke sfeer van kleine straatjes en de prachtige gevels.

Ik heb een videocompilatie gemaakt van de Pueblos Magicos waar ik doorheen kwam of verbleef tijdens mijn reis van Cancun naar La Paz op de motor. Sommigen zijn zo mooi of zo leuk dat ik er best wel zou willen wonen.

 

https://youtu.be/3eCARC0Fi1o

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.