Emigreren,  Weglopen

Uitschrijven in Nederland, wat zijn de gevolgen

Als je gaat of wilt emigreren komt ook de vraag op wanneer je je moet uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar je op dat moment woont of verblijft. Maar wat zijn de wettelijke regels en verplichtingen rondom die uitschrijving en wat heeft dat voor gevolgen voor de toekomst?

Wanneer mag of moet je je uitschrijven bij de Basisregistratie Personen?

Als je langer dan acht maanden in het buitenland verblijft, ben je wettelijk verplicht je uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP).

De BRP heette voorheen de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). En daarvoor werd het het bevolkingsregister genoemd, het is onderdeel van de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar je woont of verblijft. De persoonsgegevens van alle Nederlandse Staatsburgers staan in dit systeem, of je nu wel of niet in Nederland woonachtig bent

Uitschijven kun je persoonlijk doen of schriftelijk (soms online). Bij de meeste gemeenten kan dit vanaf 5 dagen voor het daadwerkelijke vertrek naar het buitenland. Sommige gemeenten houden er een “eigen” beleid op na en kunnen afwijken van deze termijn.

Bij uitschrijving uit de BRP is het niet verplicht om elders in te schrijven. Het is dus niet noodzakelijk om in het buitenland in te schrijven als je nieuwe woonland hier niet om vraagt.

Meer lezen over de gevolgen van een uitschrijving uit het BRP?

In het Infoblad “Uitschrijven” kun je meer lezen over de gevolgen voor bijvoorbeeld

  • je belastingplicht
  • de Zorgverzekering en overige verzekeringen
  • je bankrekening en eventuele leningen
  • je heffingen, toeslagen, uitkeringen en kinderbijslag
  • je pensioen en AOW

Na betaling van 2 euro ontvang  je via email een download link voor een kleurrijk en informatief info blad. Je kunt dan direct verder lezen,  inclusief een lijst met webadressen.

De info bladen op de website Leaving Holland werken als een soort Paywall. Veel websites gebruiken een paywall om mensen te laten betalen voor meer uitgebreide specialistische informatie. Vaak door middel van een abonnement. Op Leaving Holland is het slechts een eenmalig bijdrage en geen abonnement.

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.