Wonen in Mexico

Verblijfsvergunning aanvragen in Mexico, deel 2

Het lange wachten is voor mij eindelijk bijna ten einde. Afgelopen week ben ik voor mijn vingerafdrukken bij immigratie geweest. Waarom? Want die hebben ze in Nederland ook al genomen bij de Ambassade, digitaal, die zouden dus hier beschikbaar moeten zijn. Na jarenlang in ontwikkelingslanden te hebben gewoond en gereisd en met immigratiediensten te hebben moeten omgaan, stel ik allang geen vragen meer, ik volg lijdzaam de procedure.ADVERTISEMENT

En die is langzaam in Mexico, vooral in Cancún

Hier kun je lezen hoe de eerste fase verloopt en welke formulieren je moet invullen als je je FMM gaat omruilen voor een ID kaart.

Je tijdelijke verblijf-visum omzetten in een Resident Card in Mexico

Als je langer dan de bij de grens verstrekte maximaal 180 dagen in Mexico wilt verblijven, dan is het noodzakelijk ...
Lees verder.....

Wekenlang heb ik op de site van INM gekeken naar mijns status. Ik had het in-geprogrammeerd in mijn agenda. Na een tijde ging de lol er wel vanaf, de beloofde 2 maanden passeerden, 3 maanden, 4, 5…..er veranderde niets.

Soms keek ik al niet eens meer. Op sommige dagen frustreerde het me tot op het bot, want je kunt niet vooruit. Als je hier komt wonen en je hebt een huis en bent aan het settelen, dan is het allemaal niet zo heel erg. Maar ik liep vast. Ik had plannen voor een grote rondreis, en die schoven allemaal op.

emigratiekantoor Cancun, emigreren, mexico

Zonder een CURP nummer kun je geen

  • bankrekening openen
  • rijbewijs halen of omzetten
  • voertuig aanschaffen
  • en soms zelfs geen huis huren
  • geen adreswijziging doorgeven

En dat CURP nummer kun je pas aanvragen als je je Temporary Resident Card hebt.

Het is vooral het ondoorzichtige van het proces wat knaagde. Misschien is je dossier wel zoekgeraakt, je moet echt blind vertrouwen op en systeem wat je eigenlijk bij aankomst hebt zien falen. Althans, in mijn beleving. Want alles wat ik op de Ambassade in Den Haag gedaan had, leek hier niet aanwezig en moest overnieuw gedaan worden. Terwijl in Den Haag een digitaal dossier werd gemaakt. In mijn beleving was de procedure hier dan ook een kwestie van kaart printen en klaar.

Na 6 maanden schoof mijn dossier van stapel A naar B. Je krijgt dan toch weer even hoop.

De status regel is:

Ha sido asignado el tipo de trámite

En daarna ging het wachten gewoon weer verder.

Als je dan eindelijk een bericht krijgt dat je naar het kantoor mag is het bijna ongeloofwaardig omdat je al zo lang hebt moeten wachten. het wachten in de rij is vaak het meest ellendige. Er mogen geen mobiele telefoons binnen en een boek meenemen is echt een aanrader.  Vooral als je deze procedure in Cancun doet waat het echt chaotisch is met eindeloze lange rijen.

Wil jij weten wat alle stappen zijn in je proces van visumaanvraag en wat ze betekenen? Koop dan mijn practische en overzichtelijke handleiding voor het aanvragen van een visum voor Mexico.

Je bespaart geld, tijd en krijgt antwoord op al je vragen.

Op naar het kantoor, dik 3 uur in de rij, afspraak maken, 2 minuten werk, en weer naar huis. Over 2 weken terugkomen, met een lijstje documenten. En de blije mededeling dat je dan niet in de rij buiten het kantoor hoeft te wachten!

Na zorgvuldig lezen hoef je de helft van die documenten niet mee te nemen, want die heb je lang geleden al ingeleverd. Neem je kopie betaalbewijs mee, de gevraagde pasfoto’s. Laat die wel even maken en vertrouw niet op oude, de fotograaf weet precies wat je nodig hebt als je zegt dat het voor de Trámite van INM is. Een paar zij-aanzichten en normale voor-aanzicht, allemaal in een mini maatje.

Meer lezen over een tijdelijke verblijfsvergunning in Mexico?

Visitax Mexico cancun

Vanaf 1 April betaal je voor Quintana Roo Mexico VISITAX

Ingaande op 1 april 2021 is de nieuwe belasting voor buitenlandse bezoekers aan de Riviera Maya genaamd VISITAX. Deze belasting ...
Lees verder

Zelf je visum voor Mexico regelen

Ga jij langer dan de standaard 180 dagen die je gratis bij de grens krijgt naar Mexico, dan vraag je ...
Lees verder
verblijfsvergunning Mexico, emigratie mexico

Mijn papierwerk voor Mexico is eindelijk rond!

Het was een lange wacht, mijn tijdelijke verblijfsvergunning voor Mexico. Het eerste jaar duurde het omzetten van mijn FMM ruim ...
Lees verder
dagboek digitale nomade

Vandaag word ik een Resident van Mexico

Hoewel bij de aanvraag van de verlenging gezegd werd dat het ruim 8 maanden zou duren voor mijn resident permit ...
Lees verder

 

Vragen over wonen in Mexico?

 

Alle informatie op deze website is gratis

je kunt hier je waardering tonen door een donatie te geven voor de website kosten
donatie Leaving Holland Website
Geen PayPal account? Gebruik deze link

 

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.