Wonen in Mexico

Verblijfsvergunning aanvragen in Mexico, deel 2

Het lange wachten is voor mij eindelijk bijna ten einde. Afgelopen week ben ik voor mijn vingerafdrukken bij immigratie geweest. Waarom? Want die hebben ze in Nederland ook al genomen bij de Ambassade, digitaal, die zouden dus hier beschikbaar moeten zijn. Na jarenlang in ontwikkelingslanden te hebben gewoond en gereisd en met immigratiediensten te hebben moeten omgaan, stel ik allang geen vragen meer, ik volg lijdzaam de procedure.ADVERTISEMENT

En die is langzaam in Mexico, vooral in Cancún

Hier kun je lezen hoe de eerste fase verloopt en welke formulieren je moet invullen als je je FMM gaat omruilen voor een ID kaart.

Je tijdelijke verblijf-visum omzetten in een Resident Card in Mexico

Als je langer dan de bij de grens verstrekte maximaal 180 dagen in Mexico wilt verblijven, dan is het noodzakelijk ...
Lees verder.....

Wekenlang heb ik op de site van INM gekeken naar mijns status. Ik had het in-geprogrammeerd in mijn agenda. Na een tijde ging de lol er wel vanaf, de beloofde 2 maanden passeerden, 3 maanden, 4, 5…..er veranderde niets.

Soms keek ik al niet eens meer. Op sommige dagen frustreerde het me tot op het bot, want je kunt niet vooruit. Als je hier komt wonen en je hebt een huis en bent aan het settelen, dan is het allemaal niet zo heel erg. Maar ik liep vast. Ik had plannen voor een grote rondreis, en die schoven allemaal op.

Zonder een CURP nummer kun je geen

  • bankrekening openen
  • rijbewijs halen of omzetten
  • voertuig aanschaffen
  • en soms zelfs geen huis huren
  • geen adreswijziging doorgeven

En dat CURP nummer kun je pas aanvragen als je je Temporary Resident Card hebt.

Het is vooral het ondoorzichtige van het proces wat knaagde. Misschien is je dossier wel zoekgeraakt, je moet echt blind vertrouwen op en systeem wat je eigenlijk bij aankomst hebt zien falen. Althans, in mijn beleving. Want alles wat ik op de Ambassade in Den Haag gedaan had, leek hier niet aanwezig en moest overnieuw gedaan worden. Terwijl in Den Haag een digitaal dossier werd gemaakt. In mijn beleving was de procedure hier dan ook een kwestie van kaart printen en klaar.

Na 6 maanden schoof mijn dossier van stapel A naar B. Je krijgt dan toch weer even hoop.

De status regel is:

Ha sido asignado el tipo de trámite

En daarna ging het wachten gewoon weer verder.

Twee maanden later:

Un pago ha sido registrado

En toen ging het heel snel…..althans, de volgende stappen.

Er verscheen een email met het verzoek om het online formulier in te vullen

Dus dat doe je dan braaf.  je vult grofweg alles wat ze al weten nog een keer in, alleen nu ook of je Spaans spreekt, je opleiding en beroep, of je kinderen hebt, dat soort algemene dingen.

Als dat klaar is wacht je weer.

En dan komt er weer een email, met de mededeling dat er een document ter inzage is  op je statuspagina. Dat document is de brief met het verzoek om een afspraak te maken voor vingerafdrukken.

Lees verder op de volgende pagina:

Pagina's: 1 2

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.