Wonen in Mexico

Verblijfsvergunning aanvragen in Mexico, deel 2

Het lange wachten is voor mij eindelijk bijna ten einde. Afgelopen week ben ik voor mijn vingerafdrukken bij immigratie geweest. Waarom? Want die hebben ze in Nederland ook al genomen bij de Ambassade, digitaal, die zouden dus hier beschikbaar moeten zijn. Na jarenlang in ontwikkelingslanden te hebben gewoond en gereisd en met immigratiediensten te hebben moeten omgaan, stel ik allang geen vragen meer, ik volg lijdzaam de procedure.ADVERTISEMENT

En die is langzaam in Mexico, vooral in Cancún

Hier kun je lezen hoe de eerste fase verloopt en welke formulieren je moet invullen als je je FMM gaat omruilen voor een ID kaart.

Je tijdelijke verblijf-visum omzetten in een Resident Card in Mexico

Als je langer dan de bij de grens verstrekte maximaal 180 dagen in Mexico wilt verblijven, dan is het noodzakelijk ...
Lees verder.....

Wekenlang heb ik op de site van INM gekeken naar mijns status. Ik had het in-geprogrammeerd in mijn agenda. Na een tijde ging de lol er wel vanaf, de beloofde 2 maanden passeerden, 3 maanden, 4, 5…..er veranderde niets.

Soms keek ik al niet eens meer. Op sommige dagen frustreerde het me tot op het bot, want je kunt niet vooruit. Als je hier komt wonen en je hebt een huis en bent aan het settelen, dan is het allemaal niet zo heel erg. Maar ik liep vast. Ik had plannen voor een grote rondreis, en die schoven allemaal op.

emigratiekantoor Cancun, emigreren, mexico

Zonder een CURP nummer kun je geen

  • bankrekening openen
  • rijbewijs halen of omzetten
  • voertuig aanschaffen
  • en soms zelfs geen huis huren
  • geen adreswijziging doorgeven

En dat CURP nummer kun je pas aanvragen als je je Temporary Resident Card hebt.

Het is vooral het ondoorzichtige van het proces wat knaagde. Misschien is je dossier wel zoekgeraakt, je moet echt blind vertrouwen op en systeem wat je eigenlijk bij aankomst hebt zien falen. Althans, in mijn beleving. Want alles wat ik op de Ambassade in Den Haag gedaan had, leek hier niet aanwezig en moest overnieuw gedaan worden. Terwijl in Den Haag een digitaal dossier werd gemaakt. In mijn beleving was de procedure hier dan ook een kwestie van kaart printen en klaar.

Na 6 maanden schoof mijn dossier van stapel A naar B. Je krijgt dan toch weer even hoop.

De status regel is:

Ha sido asignado el tipo de trámite

En daarna ging het wachten gewoon weer verder.

Als je dan eindelijk een bericht krijgt dat je naar het kantoor mag is het bijna ongeloofwaardig omdat je al zo lang hebt moeten wachten. het wachten in de rij is vaak het meest ellendige. Er mogen geen mobiele telefoons binnen en een boek meenemen is echt een aanrader.  Vooral als je deze procedure in Cancun doet waat het echt chaotisch is met eindeloze lange rijen.

Wil jij weten wat alle stappen zijn in je proces van visumaanvraag en wat ze betekenen? Koop dan mijn practische en overzichtelijke handleiding voor het aanvragen van een visum voor Mexico.

Je bespaart geld, tijd en krijgt antwoord op al je vragen.

Op naar het kantoor, dik 3 uur in de rij, afspraak maken, 2 minuten werk, en weer naar huis. Over 2 weken terugkomen, met een lijstje documenten. En de blije mededeling dat je dan niet in de rij buiten het kantoor hoeft te wachten!

Na zorgvuldig lezen hoef je de helft van die documenten niet mee te nemen, want die heb je lang geleden al ingeleverd. Neem je kopie betaalbewijs mee, de gevraagde pasfoto’s. Laat die wel even maken en vertrouw niet op oude, de fotograaf weet precies wat je nodig hebt als je zegt dat het voor de Trámite van INM is. Een paar zij-aanzichten en normale voor-aanzicht, allemaal in een mini maatje.

Meer lezen over een tijdelijke verblijfsvergunning in Mexico?

Je visum verlengen in de Filipijnen, gedragsregels

Waar in Nederland alles kan en bijna alles getolereerd wordt, zul je in de Filipijnen vaak te maken krijgen met ...
Lees verder

Herziene voorwaarden Temporary Resident Permit voor Mexico

De Immigratiedienst van Mexico heeft onlangs zijn voorwaarden voor het in Mexico verblijven op een tijdelijke verblijfsvergunning aangepast. Hoewel er ...
Lees verder

Ben je als digitale nomade belastingplichtig?

Eén van de meeste gestelde vragen die ik krijg gaat over belastingplicht al dan niet in Nederland. En ik moet ...
Lees verder
Mexicaanse ambassade, den haag, visum, mexico, lang verblijf, temporary resident, aanvragen, consulair interview

Het aanvragen van een tijdelijk verblijf visum voor Mexico

Als je naar Mexico reist als Nederlander heb je over het algemeen geen visum nodig, Je mag namelijk 180 dagen ...
Lees verder

 

Vragen over wonen in Mexico?

 

Alle informatie op deze website is gratis

je kunt hier je waardering tonen door een donatie te geven voor de website kosten
donatie Leaving Holland Website
Geen PayPal account? Gebruik deze link

 

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Haar eerste land was de Filipijnen. Ze woonde er ruim 3 jaar. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren. Momenteel woont ze in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.