Dagboek

Waarom start mijn motor niet?

Waarom start hij niet? Verbijsterd druk ik op de startknop die alleen maar een droge klik geeft. Mijn lichten branden, dus de accu heeft stroom, mijn dashboard geeft geen waarschuwingslichtjes of meldingen dus ik heb geen motorproblemen. De kill-switch staat niet in standje “killen”, dus waarom?????

Sacherijnig stap ik af. Mijn motor, een BMW G 310 GS, start al vanaf dag 1 wat slecht, ik moet soms drie keer starten voor hij het doet, ik had er al eens over geklaagd bij BMW, maar ja, die kijken je aan met een blik van: BMW motoren zijn perfect dus wat zeik je nou?

Wat ik ook probeer ik krijg mijn motor niet aan de praat. En ik word daar flink naar van. Ik heb hem 4 maanden, en dit is de tweede keer dat hij me in de steek laat. Hoezo BWM is een perfecte motor? Ik had nooit problemen met de Kawasaki Dominar in de Filipijnen, en nu, nu ik een hele dure motor heb, nu heb ik constant ergernis.
Je koopt, zeker na het promo praatje van de verkoper ook een verwachtingspatroon en dat verwachtingspatroon is ernstig aangetast.

Eerst was het een sensor die mijn ODO meter en versnellingen controleert stuk en was mijn dashboard fucked up, oké, kan gebeuren, vervangen, garantie….maar je bent wel je motor een dag kwijt en wordt geacht een hoge fooi te geven aan de mechanic die gewoon salaris krijgt en zijn werk doet terwijl je moet praten als brugman voor een bon, en om het vervangen onderdeel te zien.

En toen die ellendig trillende koplamp die alle tegenliggers verblindde ( Kijk hoe we de zwevende koplamp van de BMW G310GS gefixt hebben)

Maar was ik al gefrustreerd, ik ontdek al snel dat het naar een overtreffende trap kan!

Ik ontdek een staaltje miscommunicatie binnen BMW Mexico waar je als klant zwaar de dupe van wordt, zeker als je met pech staat. Ik ben blij dat dit voor mijn huis, midden in de stad gebeurd en niet in the middle of nowhere waar je amper telefoon bereik hebt.

Want als ik de dealer bel voor hulp en garantie, moet ik van hun BMW Roadside Service bellen, die lossen het op. Beats me, het zal wel. Fijntjes wordt door de verkoper nog even gezegd dat alles wat ik zelf aan de motor oplos mijn garantie ernstig in gevaar kan brengen. Ik ben verbijsterd. Dat is geen service, dat is bijna klantje pesten. De arrogantie van die man! Ongelofelijk.

Ik ga eerst maar een voltmeter kopen, kijken of het niet gewoon een dode accu is, dat kan ik zelf wel oplossen, want de BMW Roadside Service is niet bereikbaar.

Helaas, de accu is in orde dus er is een ander probleem, een storing die blijkbaar niet op mijn dashboard verschijnt.

Dus dan toch maar RoadSide Service bellen, 24 uur beschikbaar zeggen ze. Nou, het nummer wat ik bel niet. Het is het nummer wat ik kreeg van de dealer en wat in mijn service boekje staat. Ik luister naar de slechte opname van een computer stem die mij in totaal onverstaanbaar Spaans iets uitlegt met de snelheid van het licht. Ik druk op 1, ik bedoel maar, het zal wel een keuze menu zijn toch? De stem ratelt door en ik begrijp er geen fuck van, ik druk op 2, hetzelfde verhaal geloof ik, en de verbinding wordt verbroken. WTF!!!!

Ik probeer het meerdere keren, maar niks. Ik vraag mijn huisbaas of hij het bericht wil luisteren, de behulpzame man heeft inmiddels de halve stad af gebeld om over de slechte service van BMW en het falen van mijn motor te praten. Hij legt uit dat de stem zegt dat je op de website van BMW moet kijken voor het nummer, maar dat is hetzelfde nummer???!!! En dan de tweede boodschap: ze gaan zorgvuldig met mijn privacy om….ja boeiend…..tuut,tuut,tuut……

motor rijden Mexico, motoren, registratie, kopen, nummerplaat, verlenging, temporary resident, emigratie

Ik bel de receptioniste van BMW Cancun, want f*ck die verkoper

Ik: Mag ik van jou het telefoonnummer van BMW Asistencia de Camino?
zij: ja nauutrlijk, ik geef u even aan de verkoper
ik: nee, ik wil niet praten met….(naam verkoper), ik wil met jou praten, heb jij dat nummer?
zij: ja dat heb ik
ik: lees maar op
zij: nummer….
ik: maar dat is een heel ander nummer dan ik van de verkoper gekregen heb en wat er in de onderhoudsboekjes staat
zij: dit is het nummer
ik: oke, dank je wel.
zij: als er problemen zijn belt u terug, ik ben er om u te helpen…….(dat klinkt me meer als service in de oren dan ik de afgelopen uren gehoord heb!)

Inmiddels heeft mijn huisbaas met de dealer gebeld, hij is boos. En hij zegt: bij mijn hotel staat een klant met een defecte BMW……..ow, in Cancun? Dan komen ze even langs, pingt u even het adres? Ja hij snapt niet hoe dat moet maar hij vraagt de klant wel om dat te doen, dat was goed. Ik ping het adres en de verkoper belt: ik moet BMW RoadSide Service bellen…..wtf!! Waar is de service die mijn huisbaas beloofd is gebleven?

rijbewijs Mexico, temporary resident, toerist, autorijden, emigratie

Ik geef het op en bel de RoadSide Service

En dat gaat, met dit correcte nummer, vlekkeloos. Ik vertel het meisje ook dat het telefoonnummer op de website niet correct is, daar heeft zij geen invloed op. Fijn! Op het moment dat het appje van RoadSide Service binnenkomt zegt mijn zoon via Messenger: de dealer komt er aan met een pickup om te motor op te halen.

Stoom uit mijn oren!! En nu opeens wel? Echt ik weet het even niet meer. Ik bedank RoadSide Service voor hun hulp en hang op.

Blijkbaar heeft mijn huisbaas aan een paar goede touwtjes getrokken want de manager van BMW heeft mijn zoon gebelt, en vertelt dat de motor zo opgehaald wordt.

En daar gaat mijn motor, achterin een pickup waarin een monteur en een sacherijnige verkoper zitten

De beschuldigende toon van de verkoper en zijn kwaaie kop staan me niet aan. Maar ik ben en blijf afhankelijk van deze mensen voor reparatie en service. Geheel Mexicaans slijm ik hem wat op en verleg de schuld naar het foute telefoonnummer en focus vooral niet naar zijn dubieuze rol in het afhandelen van mijn hulpvraag.

Ik leer dat communicatie bij BMW Motorrad in Mexico ernstig slecht is en dat de klant daar eenvoudigweg de dupe van wordt, want

  • Waarom weet de verkoper niks van het RoadSide nummer en geeft hij een foutief nummer?
  • Waarom staat het niet correct op de website en
  • Waarom heeft de receptioniste van de vestiging in Cancun het wel? De verkopen en de receptioniste zitten zowat bij elkaar op schoot daar in dat kleine hok!
  • En waarom worden de boekjes niet aangepast en in de nieuwsbrief het nieuwe nummer niet gecommuniceerd met klanten?
  • Waarom is er geen doorschakelfunctie op het “oude” RoadSide hulpnummer?

Hopelijk leer ik niet dat de door COVID falende supply chain in de auto en motor branche op mij van toepassing is.

Hopelijk leer ik wel dat deze reparatie onder garantie valt, want ik heb geen zin in nog meer tegenslag. Ik ben het vertrouwen in het merk en ook in mijn motor wel een beetje kwijt. Over 4 weken ongeveer vertrek ik op een 3 maanden durende motortocht door Mexico, ruim 4000 kilometer, from Pueblo to Pueblo……ik wil dat doen op een motor en met een service die ik kan vertrouwen.

Aangezien ik geen idee heb wat het probleem is, geen idee heb hoe lang deze reparatie gaat duren…….leef ik in het onzekere. Ik ga maar een paar dagen werken, als ik wel moet betalen voor dit grapje dan heb ik een bende geld nodig.

 

UPDATE: het bleek toch de accu, genoeg voltage te weinig ampere. Op mijn vraag hoe dat zo snel kon vertelde de verkoper mij dat accu’s van motoren maar 2 jaar meegaan, zijn (bijna) volgende zin was: je hebt 2 jaar garantie op deze nieuwe accu. Dat is service van BMW…(kots!) en toen ik fijntjes opmerkte dat ik mijn motor pas 4 maanden had en hoe kan die accu dan nu al leeg zijn stotterde hij een vaag verhaal over sstervende electrodes ofzo en zei toen: You know…it’s electrical stuff and it breaks down sometimes……precies hetzelfde wat hij zei bij de eerste defect aan dat ODO meter ding. En het meest bijzondere is dat hij denkt dat ik hem geloof…..of mss maakt hem dat geen fuck uit? Anyway, de motor is weer terug. Dat is het belangrijkste.

O ja hij vond dat ik al veel km had gereden, dus ik zei: ik ben aan het proefrijden, over een maand reis ik op de mtoor van Cancun naar La Paz…..zijn reactie: daar zijn geen BMW dealers…….so what man!! Ik ga op een epic road trip. Als dat alles is wat je te zeggen hebt?!

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.