Mexico aanpak COVID-19
Dagboek

Want Mexico…….

Ik ben blij, want in Mexico verteld de overheid mij dat ze de curve onder controle hebben, en vanaf 17 mei mogen die Staten die weinig besmettingen hebben weer het dagelijks leven oppakken. Want de paar geïsoleerde gevallen daar zijn dan genezen. En het besmettingsgevaar is dan ook verdwenen omdat er nog ruim een maand over heen gaat tussen nu en dan. 

FMM for Mexico

Opgelucht op mijn 25m2 deel ik mijn vreugde met vrienden en tweeps, Facebook volgers en mensen in mijn Whatsapp. Oke! Ik moet nog binnenblijven tot 31 mei, maar dit land gaat het redden!!

Maar wat een downer zeg. In plaats van blij voor me te zijn ontmoet ik een muur van cynisme en negativiteit. Want Mexico…….dit land kan natuurlijk niet beter zijn dan Nederland of Europa.

Want Mexico……..

Geen idee wat voor plaatje ze daar op 1000-den kilometers afstand bij hebben en of ze ook dagelijks de persconferenties en publicaties volgen van de overheid hier, if so, dan snap ik hun cynisme en wantrouwen niet. Het is nog erger dan het wantrouwen van een gemiddelde Mexicaan die beschadigd is door corruptie en bedrog van voorgaande regeringen.

Natuurlijk kloppen de cijfers van het aantal besmettingen niet, die kloppen in Nederland ook niet. Want testen….. Maar wij weten wel dat we het getal ongeveer x8 moeten doen voor een totaal beeld. En er is uitgelegd waarom x8 en niet x100 of x5.

Want Mexico…….

Mexico Photos

Er is hier net als in Nederland een protocol waarin besloten wordt of je wel of niet getest wordt. Maar er is in Mexico veel meer bekend aan getallen over kwetsbare groepen en Mexico heeft niet zoals Nederland veel te laat ingegrepen.

Mexico heeft wellicht veel te vroeg ingegrepen. Want waar Nederland nog steeds worstelt met te weinig beschermend materiaal en bejaarden die omvallen bij bosjes in onbeschermde bejaardentehuizen, zijn hier al wekenlang noodziekenhuizen opgericht en COVID-teams getraind en is er een luchtbrug tussen China en Mexico gestart die wekelijks voorraden aanlevert. De mobiliteit van het hele land met een vergelijkbaar oppervlakte van Europa) is in 1 week tijd met 40% verlaagd, en daarmee een primair groot besmettingsgevaar ingedamd.  En op de 130 miljoen inwoners zijn er na 1 maand nog steeds minder zieken dan in het mini Nederland.

Want Mexico……..

Fabrieken zijn omgezet in producenten van mondkapjes, gezichtsbeschermers en sanitaire gel, en beademingsapparatuur en hebben hun eigen productie stilgelegd.

Noodhulp voor mensen die hun baan kwijtraakten is gestart en waar Nederland nadacht over sluiten van voedselbanken en niet meer helpen van ouderen steeg hier de compassie voor de medemens naar ongekende hoogten. Ambtenaren doneren delen van hun salaris, bedrijven pompen geld in de pot voor noodhulp en muzikanten hier nemen geen stomme clips op, maar storten geld.

Want Mexico……

Chetumal citytrip

En toen de eerste COVID-19 of SARS-CoV-2 zoals het virus hier officieel heet, gesignaleerd werden, zijn alle scholen in het hele land naar huis gestuurd en alle mensen boven de 60, en alle zwangere vrouwen, en elke risicogroep mocht niet meer het huis uit. Het systeem “Vigilancia” werd naar voren getrokken en over het COVID model gelegd om de kwetsbaarheid en risico gebieden in kaart te brengen. Het programma “Bienestar” wat de binnelanden monitort, werd ingelicht over protocollen en leverde dagelijks cijfers over de gang van zaken in de afgelegen gebieden en in de Mexicaanse bergdorpen.

Vigilancia is een systeem wat 6 jaar gelden begonnen is in samenwerking met andere landen in Miden Amerika en de WHO,  om alle mensen met ademhalingsproblemen te registreren, dus er zijn griep curves, astma curves, alle mensen met longaandoeningen zijn bekend en alle mensen die longontsteking hebben of hebben gehad ook. En dat is allemaal samengevoegd. Al die kenni, al die cijfers met een al bestaand plan van aanpak voor een epidemie en dat is de effectiviteit van Mexico in haar beheersing van COVID-19.

Want Mexico……..

Het cynisme wat ik hoor en lees in de antwoorden van mijn “vrienden” die blij zouden moeten zijn voor me, is de gelijk aan de arrogantie waarmee het westen medische zorg wegbezuinigd en denkt onaantastbaar te zijn.

En is gelijk aan de arrogantie waarmee zij denken alle wijsheid in pacht te hebben. Dat dan een land als Mexico notabene het wellicht wel goed doet (voor de tweede keer!!) en wel de curve weet te bedwingen…..god verhoede!!

Mexico beheerste ooit al eens een epidemie en heeft geleerd van het verleden. De Swine Flu, of Mexicaanse griep zoals wij die uitbraak kennen, is hier in 2009 heel kordaat ingedamd. Het kostte een economische achteruitgang, maar redde mensenlevens. En hoogste lof van de WHO over de aanpak.

Want Mexico……

Dat Mexicanen gehoorzaamheid aan de overheid met de paplepel ingegoten krijgen is misschien ook wel een reden dat onze straten wel leger zijn dan ooit en mensen hier, hoewel het even duurde voor het settelde, zich wel aan de regels hielden. Met hier en daar een zwakke schakel, maar niet zoals in Nederland met een massa zwakke schakels die het allemaal beter lijken te weten.

Ik ben er wel even klaar mee met de reacties. Het zuigt. Ik hoopte op blijdschap en opluchting. Ik hoopte op die emoties die ik voel als ik dagelijks weer lees dat iedereen het goed doet in mijn vriendenkrijg en niemand ziek is geworden. Dat er nog brood op de plank ligt en hulp is als er geen inkomsten meer zijn. Ik hoopte op een soortgelijk sentiment.

Maar helaas…..want ik woon in Mexico…..

Ik ben heus niet blind voor de kwetsbaarheid van dit sorot situaties, en ik besef dat hier in Mexico net als in de rest van de wereld deze maatregelen ook een zwakste schakel kunnen hebben als het gaat of effectiviteit. Ik zie die zwakste schakels hier ook. Net als dat jij ze ziet.

Soms moet je naast vertrouwen op je gezonde verstand ook durven vertrouwen op de overheid. En de cijfers die zij avond aan avond in alle transparantie presenteren. En de correcties vertrouwen die uitgelegd worden, zo heel anders dan het vage gehusseld met cijfers van het RIVM.  En wat mij betreft, als trouwe kijker van die persconferenties, zeg ik: Mexico heeft het wellicht wel goed onder controle. 

Is dat zo fout? Zoek ff je leermoment zeg!!


Door de COVID-19 Pandemie heeft mijn bedrijf en dus mijn inkomsten ernstig te lijden. En ik kan echt wel wat steun gebruiken, niet alleen moreel maar ook financieel.

Ik stel elke bijdrage zeer op prijs, of je nu iets koopt in de webshop of een donatie doet

via bijvoorbeeld

PayPal met je creditcard if via je eigen PayPal rekening

Of

via Ko-Fi op een betaalwijze die het best bij jou past. 

 

Mijn dank is groot!

 

 

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico