wat is balut, filipijnen
Filipijnen

Wat is Balut

Elk land heeft zo wel zijn rare eetgewoontes en iedereen weet wel een onsmakelijk verhaal over het vakantieland waar hij is geweest. Zo kun je van blauwe inkt van inktvissen tot levende maden en geroosterde sprinkhanen kopen. En we weten allemaal wel de foto’s van de markten in China waar alles waar we in Nederland niet eens over na zouden denken als etenswaar verkocht wordt. ADVERTISEMENT

eating balut, Philippines, balut

De Filipijnen heeft ook rare eetgewoontes. Eén daarvan is Balut, deze gewoonte is niet uniek voor de Filipijnen en het product komt in meer Aziatische landen voor, Balut vind zijn oorsprong in China.

Mijn kennismaking met Balut was in de Filipijnen

Balut is een gekookt eendenei met een embryo. Een bevrucht ei dus. En ik heb uit betrouwbare bron dat de lekkerste Balut een ei van 18 dagen is, zodat het kuikentje al een snaveltje heeft en wat veren. Niet teveel veren en het snaveltje is dan nog zacht genoeg om lekker weg te kauwen.

Laat ik voorop stellen dat ik ieders eetgewoonte respecteer. Je moet vooral zelf bepalen wat je langs je smaakpapillen naar binnen laat glijden. Maar Balut is voor mij een no-go, net als zoveel andere bijzondere eetgewoontes die ik op mijn reizen ben tegengekomen.

Ik had in de Filipijnen een vriend die er verzot op was, ik kon hem geen groter plezier doen dan langs de Balut verkoper te rijden en dan vroeg hij hoe oud de eieren waren voordat ze gekookt werden. 16 tot 18 dagen is echt zijn favorite ei zeg maar.

Smakelijk at hij dan zo’n ding weg, terwijl ik de andere kant op keek en probeerde niet te walgen van de vage soepachtige lucht die er af komt. Het ruikt vaar naar kippensoep en warme kippenpoep, iets in het midden van die twee. Volgens mijn toen vriend die me meermalen heeft geprobeerd over te halen een hapje te nemen, smaakt het naar gekookte kip.

Als zo’n ei opengerukt wordt en dan gepeld wordt, wordt die lucht sterker. En dan komt er zo’n blauw grijs kuikentje tevoorschijn wat nog een beetje eiwit om zich heen heeft voordat het geboren zou worden. Ligt dat kuikentje een beetje ongelukkig in je ei dan staart er zo’n glazig oog naar je vanuit dat gekookte babyhoofdje.

balut, balot, duck egg, Philippines, food

Het kuikentje wordt levend gekookt in de schil. In zout water. En daarna eet je dat met een hete saus en extra zout. 

In mijn gedachten zaten er altijd veertjes of botjes tussen de tanden van de balut eters, ik heb echt een te rijke fantasie voor zoiets.

Balut is in de Filipijnen een echte traktatie, maar alleen onder de liefhebbers, want ook in de Filipijnen zijn mensen die geen Balut lusten.

Balut is erg goedkoop, voor 20 pesos kun je een ei kopen, en soms nog wel goedkoper. Ik geloof dat het goedkoopste ei 16 Php was. Een lekkere snack dus voor dapperen, durfallen en voor liefhebbers van gekookt ei met eendenkuiken.

Op mijn Youtube kanaal beantwoord ik allerlei vragen over de Filipijnen, ik praat ook over Balut

 

Wil jij emigreren naar de Filipojnen?

Wil jij zeker weten dat de Filipijnen het juist eland voor je is? Bereid je emigratie dan goed voor met behulp van dit boek. Je maakt een inventarisatie van alles wat je kunt, in huis hebt en verder nog nodig hebt om je droom om in de Filipijnen te wonen waar te maken.

 


 

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Haar eerste land was de Filipijnen. Ze woonde er ruim 3 jaar. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren. Momenteel woont ze in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.