Visum Mexico
Vakantiegangers,  Werken & Reizen

Wat is het verschil tussen een FMM en een visum in Mexico?

Het is soms best verwarrend, al die termen die gebruikt worden op websites over visums en verblijfsvergunningen voor Mexico. Zelfs ik gooi de termen nog wel eens door elkaar, omdat het zo makkelijk is om ’toerisenvisum’ te typen en het in de meeste landen ook zo heet en dus een veel gebruikelijkere term is als je praat over toestemming om in een land te mogen reizen. En hoewel Mexico wel een visum plicht kent, zit het hier toch net even anders. Ik ga het uitleggen.

voegen naar Cancun

Wat is het verschil tussen een FMM of een visum?

Nederlanders die naar Mexico komen hebben geen visum nodig, je ontvangt omdat je meestal het land invliegt, van je luchtvaartmaatschappij een formulier om in te vullen en dat formulier heet FMM. Dat is geen visum! Dat is een bezoekerspas. FMM betekent Forma Migratoria Multiple, als je het vertaald is het “meervoudig immigratieformulier”. Kom je niet via een vliegveld binnen dan moet je er 1 kopen bij de grensovergang en ter plekke invullen.

De FMM bestaat uit 2 delen. De immigratie officier stempelt beiden en vult een aantal dagen in dat hij of zij je toestemming geeft om in het land te verblijven. Meestal is dat het maximum 180 dagen. Maar soms is het minder en maar 3 weken of 14 dagen. Kijk daarom goed naar het gegunde aantal dagen. Dat is heel belangrijk want als je te weinig dagen hebt gekregen voor jouw verblijf, moet je contact opnemen met het immigratiekantoor. (lees ook: Scherpere regels visums voor Mexico)

Je krijgt van de immigratie officier het onderste deel terug, en dit deel moet je inleveren als je het land weer verlaat

Denk niet dat 180 dagen betekent dat je 6 maanden kunt blijven, want niet elke maand is evenlang, het is 180 dagen, en geen dag meer! Je kunt deze visum niet verlengen. Je moet het land uit voor hij verloopt om een nieuwe te “kopen” en dan mag je weer het aantal dagen blijven die je gegund worden.

Er zijn boetes als je te lang blijft. Deze kunnen oplopen tot 6,000 pesos.

Een visum wordt aangevraagd door mensen uit die landen die niet op de visum vrije lijst van Mexico staan, of door die mensen die langer dan 180 dagen in Mexico willen blijven.

Zij gaan naar de Mexicaanse Ambassade om vooraf een goedkeuring te krijgen voor verblijf in het land. Aan dit soort sium zitten andere regels. Ook mensen die met dit visum Mexico inreizen moeten een FMM invullen. Het invullen van de FMM is anders voor deze mensen.

Over die procedure kun je lezen in dit blog:

Je tijdelijke verblijf-visum omzetten in een Resident Card in Mexico

Als je langer dan de bij de grens verstrekte maximaal 180 dagen in Mexico wilt verblijven, dan is het noodzakelijk ...

Als je in Mexico reist op een FMM kan het zijn dat je de volgende documenten moet laten zien, naast je nog 6 maanden geldig zijnd paspoortboekje.

  • een ticket het land uit binnen de gestelde 180 dagen
  • reisdocumenten voor verblijf, bijvoorbeeld een boekingsformulier
  • bewijs van voldoende financiën

Een FMM is niet gratis, tenzij je over land reist en binnen 7 dagen het land weer verlaat

Jij zult als Nederlander op vakantie weinig merken van de kosten van een FMM want de prijs zit vaak al bij je vliegticket in. De kosten voor een FMM zijn ongeveer 25 euro. En net als de toeristenbelasting bij vertrek hoef je je daar dus geen zorgen over te maken, twijfel je, dan kun je het navragen bij je luchtvaartmaatschappij of in de bijlage van je vluchtgegevens kijken waar alle berekende toeslagen staan.

Zonder FMM kun je het land niet uit

Pagina's: 1 2

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.