bank heft rekening op, ik woon in het buitenland
Emigreren

Wonen buiten de EU, de bank zegt mijn bankrekening op!

Ik zeg wel eens, als je binnen de EU blijft emigreer je niet echt. Dat is natuurlijk veel te kort door de bocht, want je gaat wel degelijk in een ander land en een andere cultuur wonen. Maar qua bureaucratie verandert er niet zo heel veel. Europese afspraken over bijvoorbeeld bankregels en belasting, maar zelfs ziektekosten-regelingen en pensioenuitkeringen maken het emigreren binnen de Europese Unie tot kinderspel vergeleken met emigratie buiten de EU.

Neem je bankrekening, in 2016 zijn Nederlandse banken begonnen met het opzeggen van duizenden rekeningen van niet ingezetenen die buiten de EU wonen. De ABN-Amro beet de spits af, en veel mensen konden op zoek naar een andere bank.
Toen leek de ING nog een goede bank om over te stappen, zij leken in te spelen op de gewijzigde bankregels bij de ABN Amro, maar nu is ook de ING bank, net als alle andere banken in Nederland, begonnen met het opheffen van bankrekeningen van Nederlands buiten de EU.
Opgaaf van reden: Te risicovol, te duur en te veel ingewikkelde wet- en regelgeving
Daar zit je dan, op je nieuwe bestemming en met een aflopende termijn voor je inkomsten, geld en spaarcenten op je Nederlandse bankrekening.

Hoe los je dit op?

Want geld laten storten op de buitenlandse bankrekening, als je die al hebt, is niet altijd mogelijk of voordelig.
En voor sommige mensen die nog zaken doen in Nederland en belasting betalen in Nederland is het helemaal ingewikkeld. Want die hebben hun rekeningnummer gekoppeld aan allerlei instanties die vaak geen ruimte bieden voor een buitenlands rekening nummer.

Het leek heel eenvoudig op te lossen

Het lijkt heel eenvoudig op te lossen, aangezien er wel een regeling is voor bijvoorbeeld Expats, mensen die tijdelijk uitgezonden zijn naar het buitenland en het plan hebben om terug te keren.

Toen ik ooit mijn rekening opende bij mijn bank heb ik vlak voor vertrek aan gegeven dat ik veel buitenlandse pintransacties zou gaan doen de komende jaren, maar dat ik regelmatig terug zou zijn in Nederland. Dat vonden zij toen geen probleem.

Toen ik las over de nieuwe regels heb ik contact gezocht met mijn bank, want ik raakte lichtelijk in paniek. Ik ontvang nog een heel klein pre pensioen in Nederland en als ik dat met alle kosten van dien in het buitenland moet laten storten hou ik helemaal geen geld over.

Het leek toen heel makkelijk op te lossen, volgens de medewerker, inmiddels weet ik van lezers dat dit niet zo werkt in de praktijk.

Contact opnemen met je bank vanuit het buitenland is tegenwoordig ook al lastig.

Mailen kan vaak niet meer, je moet bellen en dat is poepieduur en ik zit in een andere tijdszone. Gelukkig kun je via WhatsApp en via Twitter DM nog wel contact opnemen.
Ik eindigde in een WhatsApp chat, maar ze hadden liever dat ik belde. Nou jongens dat gaat niet lukken, tenzij jullie de kosten betalen, tenslotte verhalen jullie deze stunt op mij, en hoe lossen we dit op?

Er gaat veel tijd verloren aan het gediscussieer over privacy en veiligheid en bewijzen dat jij bent wie je zegt dat je bent, daar werd ik alleen maar bozer over. Want zij bieden beperkte mogelijkheden voor contact aan en slopen alle contactmogelijkheden uit je online bankieren dashboard, vroeger kon je via het dashboard waar je dan ingelogd bent, contact opnemen met de bank, dat kan allemaal niet meer.

Toen ik in februari 2019 in Nederland was ben ik geschrokken van het afkalvende bankensysteem. kantoren staan leeg en zijn opgeheven, alles moet via de post en via regiokantoren en de bank verdwijnt uit het straatbeeld.De dalende klantvriendelijkheid is ook merkbaar in de kantoren. Zo ging ik bijvoorbeeld een nieuwe random reader halen, wat een gedoe……

Tja, dat mocht eigenlijk niet meer via de balie, dat moest per post, en nu ja, ze had er nog 1 dus bij hoge uitzondering……

Ik wilde een reserve reader mee nemen naar mijn volgende bestemming en heb drie kantoren gehad voor ik er 2 had. Dat is toch ronduit sneu? Alleen maar omdat ik hem niet per post wilde ontvangen maar gelijk wilde meenemen. Wat is er overgebleven van de slogan “De klant is koning”?

Een Nederlandse bankrekening aanhouden na je emigratie is helemaal niet zo verkeerd

Buiten de EU wonen is een lastige, pensioenfondsen en banken, de Belastingdienst, iedereen doet moeilijk en er zijn veel te veel regels die je vrijheid beperken, er is ook heel veel grijs gebied waar dan niemand uitkomt, zodat je maar wat ronddobbert tussen de mazen van de wet hangende de uitspraak.

Maar 1 ding is duidelijk: Nederlandse banken willen geen rekeninghouders die in risicogebieden wonen en waarvan de landen wet en regelgeving niet afstemmen met centrale banken of de Europese Centrale Bank. Dat is zo’n beetje de enige opgaaf van reden die je krijgt, of dat ook op enige waarheid berust, vraag ik me af. Volgens mij is het voor de bank niet veel risicovoller als ik in het buitenland woon met een Nederlands postadres, als er al ingewikkelde wetten zijn, zijn die in mijn beleving van de EU en niet van mijn nieuwe gastland.

Het risico voor de bank blijft namelijk even groot: ik loop met een betaalpas en een creditcard in het buitenland, ik kan (net als in Nederland overigens) geskimd worden, overvallen worden en mijn pas verliezen.Daar doen landsgrenzen niets aan af aan dat risico.

Inmiddels is het voor Nederlanders in het buitenland weer mogelijk om een rekening aan te houden op een buitenlands adres. Echter hier zijn extreem hoge kosten aan verbonden.

Toch is er een manier om deze onredelijke kosten te voorkomen, dit regel je bij voorkeur voor je vertrek uit Nederland of voordat je de bank op de hoogte stelt van je nieuwe adres in het buitenland. Maar ook als je al in het buitenland bent is het nog te corrigeren. 

Een nieuwe rekening openen zonder dat je hiervoor naar Europa reist, dat kan!

Wil jij een betrouwbare online rekening die je kunt koppelen aan bedrijven en zaken in Nederland en waarmee je voordelig geld kunt overmaken? Waar je allerlei valuta’s kunt gebruiken en waardoor je toch voor Nederlands geld bereikbaar blijft tegen minimale kosten?

Gebruik dan deze link en open een online (internationaalgoed geaccepteerde) bankrekening. 

Vragen over wonen in het buitenland of over emigreren?

Of wil jij praten over hoe je het beste je bankzaken kunt regelen voordat je gaat emigreren? Neem dan contact op!

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met ideal, creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

4 reacties

  • Jeanette

    Hoi Kees, Ik heb zelf ook nog een bankrekening in Nederland en de bank weet dat ik in het buitenland zit, ik heb geen idee hoe jij en ik er mee wegkomen maar laten we er van genieten dat we nog een NL rekening hebben.

  • Kees Hogendoorn

    Hoi , mijn naam is Kees Hogendoorn (nu 51 jaar oud).
    In 2005 trouwde ik met mijn huidige vrouw (Filipijnse) ik kreeg geen verblijfvergunning voor haar omdat ik zo’n 20 euro netto te kort kwam op mijn salaris….
    Dus toen ben ik naar de Filipijnen verhuist nadat ik mijn huis en spullen in Nederland had verkocht.
    Maar ik heb constant mijn ING rekening gehouden (die heb ik nog steeds) en heb enkel nu al het spaargeld overgeschreven ( in 2019) omdat de banken nu 0 of bijna nul rente geven)… Er staat geloof nu nog zo’n 100 euro op voor het geval ik naar Nederland moet om mijn ouders te helpen of voor de erfenis van mijn ouders die ze aan ons na laten (ben enig kind van mijn ouders)…

  • Jeanette

    Dag Ton, dat is vreemd, want de Expat-desk van mijn bank heeft mij vertelt dat een postadres wel akkoord is, niet een postbus nummer maar een fysiek adres in Nederland.
    Zoals ik in het artikel al schrijf, je zet de rekening gewoon over op het adres van familie of vrienden.

    Ik weet dat er kamervragen gesteld worden momenteel door de Stichting Nederlanders Buiten nederland. Maar er is nog geen antwoord wat oplossingsgericht lijkt. de website van deze stichting vind je hier (klik)

  • Ton Evers

    Hallo. Vrienden van me uit zuid Afrika hebben een rekening bij ABNAMRO in Nederland. Ze hebben medio september te horen gekregen dat hun rekening medio maart 2020 wordt opgeheven . Ik heb voor mijn vrienden gebeld met de ABNAMRO exit-desk, die hier over gaat, en kreeg te horen dat dit met een postadres niet te voorkomen is. Kunt u me nader inlichten hoe zoals ik hierboven las met een postadres opheffing van de rekening wel te voorkomen is . Dank bij voorbaat voor reactie . Ton